My home / Bildgalleri / Kök / 44 smarta quickfix...

44 smarta quickfix för ditt kök

Är ditt kök allt för slitet? Då är det bäst att satsa på ett helt nytt. Annars kan det räcka långt med att byta ut några detaljer för att lyfta köket när budgeten är låg.

Av: Anna Marklund Karlsson Foto: Joachim Belaieff

1. Rensa och skapa plats

Börja med att skapa plats för det du verkligen använder i köket. Rensa i lådor och i skåp. Ett enkelt och billigt knep att lyfta ditt kök!

 

2. Putsa diskbänken

Ibland är det kul att göra extra fint på den rostfria bänken. Putsa upp din diskbänk med medel framtaget för rostfritt stål och den blir skinande ren! Snabbfixa och lyft ditt kök!

 

3. Syna köket i fogarna

Rengör kakelfogen ordentligt med effektivt rengöringsmedel specifikt för fog så lyfter du själva kaklet. Kakelfogen kan annars vara svår att få ordentligt ren.

 

4. Ny bänkskiva

Byt ut den gamla bänkskivan och ändra karaktär på hela köket. Var medveten om att det ibland kan vara svårt att avlägsna bänkskivan utan att skada kaklet och stommarna.

 

5. Köksö i litet format

En rullvagn, serveringsvagn eller en liten köksö med hjul är ett bra komplement i köket för dig som har ont om plats eller har dåligt med av­ställningsytor. Rulla fram vid behov och ställ undan när det använts klart.

 

6. Prioritera tekniken

Teknik gör det roligare i köket. Använd dig av smarta tekniska hjälpmedel för en enklare matlagning. Satsa på en avfallskvarn eller varför inte en kran med hett vatten eller kolsyra. Lägg lite krut på det du tycker är viktigt.

 

Hyllpapper, ”Olle-Blåbär”, UV-lackat papper, 3 x 0,57 m, 99 kr/rulle, Koloni Stockholm.Hyllpapper, ”Olle-Blåbär”, UV-lackat papper, 3 x 0,57 m, 99 kr/rulle, Koloni Stockholm.

Hyllpapper, ”Olle-Blåbär”, UV-lackat papper, 3 x 0,57 m, 99 kr/rulle, Koloni Stockholm.

 

7. Klä hyllorna med fint papper

Klä hyllorna i skåpen med hyllpapper, ett perfekt sätt att dölja gamla och slitna ytor. Dekorera även hyllkanterna med band av papper eller tyg. Idén skapar vintagekänsla!

 

8. Öppna hyllplan

Byt ut slitna överskåp mot hyllplan och skapa en öppen lösning. Ett prisvärt alternativ för dig som vill göra om utan att satsa allt för mycket pengar. Idén är dekorativ och gör att köket upplevs mindre kompakt.

 

9. Satsa på diskmaskin

Skaffa en diskmaskin som hjälpreda i köket, det tjänar du på. Att diska för hand är en stor tidsbov och diskmaskin är numera i stort sett standard i köket. Offra ett bänkskåp till förmån för en diskmaskin om du inte redan har en, det är det värt.

 

Kakelfärg, 750 ml, 375 kr, Ronseal.
Kakelfärg, 750 ml, 375 kr, Ronseal. Finns i 13 olika kulörer.Kakelfärg, 750 ml, 375 kr, Ronseal.
10. Måla på kaklet

Förnya det gamla kaklet och måla om det med kakelfärg om det är i fel stil eller kulör. Kaklet bör vara helt för ett bra resultat. Fyll även i eller måla i missfärgade fogar.

 

11. Fint och fiffigt med tavellister

Sätt upp tavellister eller grunda hyllor för kokböcker och tavlor. En både praktisk och dekorativ lösning. Byt ut böcker efter årstid och matcha den övriga inredningen i köket.

 

12. Ta hand om träytorna

Pyssla om din träbänkskiva. Underhåll träskivan genom att slipa och olja regelbundet så undviker du en torr, missfärgad och grå yta. Om träskivan är ny bör du olja in den oftare tills den blir ordentligt mättad. Var noga med att använda olja avsedd för ändamålet och läs instruktionerna på flaskan för bästa resultat.

 

13. Byt ut vitvaror

Se över vitvarorna och byt ut de som gjort sitt. De nya vitvarorna kommer att lyfta ditt kök som både blir modernare, fräschare och dessutom roligare att jobba i. Satsa på en induktionshäll, ångugn, en frys med ismaskin eller något du tycker är viktigt. Tänk på miljön och välj miljövänliga alternativ.

Kombiångugn, ”DGC 6800”, där du kan kombinera ångkokning med konventionell värme, rostfritt stål, 37 000 kr, Miele.
Nya vitvaror. Kombiångugn, ”DGC 6800”, där du kan kombinera ångkokning med konventionell värme, rostfritt stål, 37 000 kr, Miele.Kombiångugn, ”DGC 6800”, där du kan kombinera ångkokning med konventionell värme, rostfritt stål, 37 000 kr, Miele.

 

14. Stapelbara burkar

Förvara smart i burkar med lock. Trava på varandra och spar plats i skåp och på hyllor. Ett enkelt sätt att organisera specerierna och småsakerna i köket. Glasburkar med lock är dekorativa och kan med fördel stå framme.

 

15. Fixa ny fläkt

Friska vindar i köket. Att byta ut fläkten kan göra susen, den kan ändra karaktären i köket och höja ­standarden.

 

16. Pyssla om dina skåp

Är köksskåpen och lådorna slitna inuti? Måla om insidan med en fin roller och se det mer som en tillfällig lösning. En annan idé är att ta bort dörrarna på överskåpen om de känns inaktuella och få en öppen lösning. Att tapetsera inuti är ett annat kreativt tips.

 

Guldfärgad dekor 14,8 x 14,8 mm, 89 kr/10-pack, Lagerhaus.
Guldfärgad dekor 14,8 x 14,8 mm, 89 kr/10-pack, Lagerhaus.
17. Testa kakeldekor

Om kaklet är helt och fräscht fast opersonligt, är det en god idé att sätta kakeldekor på plattorna. Det finns enfärgade, mönstrade och med motiv, välj vad som passar dig och ditt kök.

 

18. Måla om

Måla om i köket och få ett bättre helhetsintryck. För dig som har ett litet kök är ljusa kulörer att rekommendera. Tvätta väggarna, spackla igen hålen, slipa och rolla. En nödvändig åtgärd för att lyfta det slitna rummet. Passa även på att måla om en och annan möbel.

 

19. Fina knoppknepet

Byt beslag och knoppar, ett enkelt knep om du snabbt och enkelt vill byta karaktär på köket. Kom bara ihåg att beslagen har olika mått och att avståndet mellan borrhålen kan variera. Hitta gamla knoppar på loppis och blanda olika sorter för ett personligt kök.

 

20. Tapetsera fondvägg

Tapetsering är ett enkelt sätt att skapa ett ombonat rum. Tänk på att det ibland kan räcka med att tapetsera endast en vägg i köket, framförallt med mönstrade tapeter, eftersom det annars lätt kan ge ett rörigt intryck.

 

Köksblandare, ”Cera K5”, energisnål, utan diskmaskinsavstängning, 1 795 kr, Mora Armatur.
Köksblandare, ”Cera K5”, energisnål, utan diskmaskinsavstängning, 1 795 kr, Mora Armatur.
21. Byt blandare

Byt ut din gamla blandare, om den gjort sitt. Passa på att byta till en praktiskt och miljövänlig blandare eller vattenkran.

 

22. Häng upp prylarna

Stänkskydd med list är en bra idé för att frigöra arbetsyta. Haka på krokar och häng redskap, placera kokboken på ett bokställ eller placera hyllor på listen. Ett dekorativt sätt att förvara!

 

23. Få plats med sopsorteringen

En smart och praktisk avfallssortering underlättar arbetet i köket och du slipper kladd. Sortera i olika fack och lyft ut i praktiskt handtag. Avfallssortering i låda i stället för i bänkskåpet är ett alternativ.

Avfallsortering, ”Cube Smart”, i 282 cm höga lådor, från Vedum.
Avfallsortering, ”Cube Smart”, i 282 cm höga lådor, från Vedum.

 

24. Tänk på belysningen

Belysningen är extra viktig i köket! Tänk både på funktionalitet och stämning. Tänk även på att mörka väggar, golv och tak kräver mer belysning än ljusa. Även mörka bänkskivor fordrar mer och bättre belysning. Kombinera takpendel, arbets- och stämnings­belysning i köket.

 

25. Riv fram trägolvet

Finns det ett spännande trägolv under det gamla och slitna? Ett gammalt trägolv kan både lagas och målas om så behövs. Bevara det som redan finns, ett enkelt sätt att skapa charm utan att behöva köpa nytt.

 

26. Dekorera väggen

Väggdekor är en rolig detalj! Dekorerna är enkla att sätta upp, byta ut och kan vara ett alternativ till tapet. Välj allt mellan text, recept, figurer och motiv.

 

27. Häng upp en fin anslagstavla

Pryd väggen med en anslagstavla i köket. En detalj för inspirerande bilder, recept eller viktiga papper. Organisera, samla och fäst med klämmor eller färgade nålar.

 

Skoltavelfärg, 0,5 liter, 176 kr, Beckers.
Skoltavelfärg, 0,5 liter, 176 kr, Beckers.
28. Griffla en lucka

Måla med griffelfärg på väggen, en skiva eller varför inte på köksluckorna? Lämna meddelanden, skriv recept eller notera viktiga saker att komma ihåg.

 

29. Övermöblera inte små utrymmen

Möblera rätt och smart. Var försiktig med att övermöblera i ett redan trångt utrymme. Fundera till exempel på om ett runt bord fungerar bättre än ett fyrkantigt och inred med stapelbara stolar i det lilla köket. Komplettera med pallar. Slagbord är också ett bra alternativ för den som har trångt.

 

30. Byt ut plattorna

Byt ut kaklet, det kan göra riktigt stor skillnad i köket. Ett relativt billigt sätt att förändra om du väljer ett hyffsat pris.

 

31. Gummi i lådorna

Gummimattor i lådor och skåp är en prisvärd satsning för dig som vill lyxa till det i köket utan att behöva lägga ner en förmögenhet. Mattorna skyddar dessutom botten och är enkla att ta ut och rengöra. Tipset höjer även fräschheten i ett slitet kök!

 

32. Rusta vaskskåpet

Sätt upp krokar, hyllor och korgar i vaskskåpet för att undvika att allt hamnar på botten av skåpet. Sugproppar är en bra lösning. Att ha god ordning underlättar och gör att skåpet känns rymligare.

 

33. Hitta din röda tråd

De små detaljerna kan ofta göra att köket känns spännande och inspirerande. Sätt din egen prägel på köket med små element. Försök att hålla en röd tråd på de saker som syns eller står framme. Jobba med både material, färg och form.

 

34. Glöm inte ­att använda textilier

Textilier ger ett ombonat intryck. Gardiner, dukar, handdukar och mattor får rummet att kännas hemtrevligt. Placera kuddar i kökssoffan och du får ett riktigt mysigt kök att umgås i eller sätt din prägel med mönstrade handdukar. Dynor höjer mysfaktorn också!

 

35. Ordning i lådor

Inred lådor och skåp med besticklådor, insatser och indelare. Det finns många olika varianter av skåp- och lådtillbehör med varierande funktioner och material. Ett tips för dig som eftersträvar ordning och reda.

 

36. Byt färg på skåpen

Satsa på att måla om eller lacka om luckorna om de är hyggligt fräscha och hela. Detta är ett bra alternativ om du är nöjd med själva köket och planlösningen, men vill ha en annan kulör på luckorna. Det finns företag som är specialiserade på lackering av luckor.

 

37. Mattor i plast

Mattor ger en ombonad känsla och sänker dessutom ljudnivån. Placera ­mattan vid diskbänken eller under bordet. Plastmattor lämpar sig bra för just köket ­eftersom de är tåliga, lätta att torka av och står emot både väta och spill.

 

38. Lite lyx i vardagen

Rätt redskap underlättar i köket. Satsa på det du använder mycket så blir det både enklare och roligare att jobba i köket. Lyxa till det med något extra som förgyller vardagen, till exempel en kaffe-, bak- eller glassmaskin.

 

39. Stäng in skräpet

Satsa på ett återvinningsskåp i stället för att ha allt i vaskskåpet. Sortera glas, PET-flaskor, burkar, tidningar, batterier och annat som ska till återvinningen. Lägg i plastbackar med lock och trava på hög. Enkelt också när allt väl ska bort!

 

Pickyliving levererar köksluckor och garderobsdörrar för Ikeastommar, både Faktum och Metod. Ramlucka, ”P1”, lackerad MDF, från Pickyliving.
Pickyliving levererar köksluckor och garderobsdörrar för Ikeastommar, både Faktum och Metod. Ramlucka, ”P1”, lackerad MDF, från Pickyliving.
40. Sätt in nya luckor

Byt ut luckorna om de är slitna och skadade. Fundera på om själva stommarna är värda att behålla, annars är det bättre att byta ut hela köket. Vänd dig till din köksleverantör eller något företag som är specialiserat på just köksluckor.

 

41. Plocka in fina loppisskåp

Har du ont om förvaring i köksskåpen? Komplettera de traditionella skåpen med ett udda eller antikt skåp på golvet eller väggen. Ett tips för ett personligare hem!

 

42. Få bänken fri

Behöver du mer arbetsyta? Då är det en god idé att plocka bort och ta undan saker från arbetsbänken. Fundera på vad du egentligen behöver och vad som ska stå framme. Ställ in i skåp, häng upp på väggen eller gör dig av med onödiga prylar.

 

43. Ta hand om redskapen

Skydda dina vassa knivar i knivfack eller ställ. Placera stående på bänken eller lägg i låda.

 

44. Möblera rätt och höj mysfaktorn

Inred med mysiga och bekväma möbler i köket. Korgstolar är ett bra alternativ och mysiga kuddar höjer mysfaktorn ytterligare ett snäpp. Det är trevligt att kunna sitta och umgås med den som lagar mat!