My home / Bildgalleri / Kök / Så planerade de...
Markus Hellmyrs och Malin Zöger skissade upp sitt nya kök i detlaj på nätet. Nu är det – i detalj – förverkligat.

Så planerade de köket i datorn

Drömköket, den perfekta garderoben och det läckraste badrummet har alla en sak gemensamt: de kräver planering.
Och på nätet finns verktygen för att göra det själv – enkelt, snabbt och roligt!

Av: Fanny Wikander Foto: Angelica Söderberg

Det har alltid varit uppenbart att Malin Zöger och Markus Hellmyrs har ett stort inredningsintresse. Deras trea i Solna var toppfräsch. Men bland de stil-rena materialvalen och moderna inredningsdetaljerna fanns ett undantag som var svårt att undgå – köket.

I dag är kontrasten mellan kök och övriga rum som bortblåst. Det tidigare beiga kaklet och de omoderna köksluckorna har bytts ut mot vita och modernare varianter. Fläkt, blandare och vitvaror såväl som golv, väggar och tak är också nytt. Allt efter parets egna önskemål och planer. Malin och Markus har nämligen planerat sitt nya kök helt själva, med ett program i datorn.
– Vi är väldigt nöjda! Det blev precis som vi hade tänkt oss och liknar verkligen våra ritningar, säger Malin.

Programmet som de har använt sig av heter Google Sketchup. Där har de med exakta mått ritat upp sitt kök och inrett det med produkter från ett bibliotek. Markus uppskattar att det tog ungefär tre timmar att få skisserna klara. – Det kan verka svårt i början men när man väl förstår sig på programmet går det fort. Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av renovering för att klara av det, men man behöver ha lite tålamod, säger han.

Det finns många planeringsverktyg, med olika svårighetsgrad och funktioner, att välja mellan på nätet. De fungerar så att du antingen laddar ner programmet eller jobbar i det direkt på webben, ofta kan du välja att arbeta i 2D eller 3D. I de flesta program kan du skissa upp rummen med exakta mått, placera ut dörrar och fönster, välja färger och material och inreda med möbler ur ett bibliotek.

Ritningarna i Google Sketchup använde Malin och Markus främst för att själva få en uppfattning om hur de ville ha sitt nya kök. När de var klara ritade de även upp det i Ikeas program Home Planner, eftersom de ville göra beställningen från möbelvaruhuset. Därefter sparade de ner skisserna på Ikeas server och bokade ett möte med dem för att se över ritningarna och få ytterligare tips och råd. – Vi åkte dit och bestämde saker som hur lådorna skulle se ut invändigt till exempel, det är ju sådant som man kanske inte tänker på själv, säger Malin.

De båda är överens om att det bara finns fördelar med att planera sitt kök i datorn. Förutom att det är lätt att testa olika färgsättningar, material och produkter tycker de att det är enklare att strukturera upp allt i ett program än att göra det i huvudet eller med papper och penna. – Är man inte van att renovera blir det mycket lättare att få en uppfattning om hur allt hänger ihop. Och ska man senare ta in hantverkare är det bra att ha en bild att visa upp, säger Markus och lägger efter en stund till: – Dessutom är det väldigt roligt – och billigare att göra fel i ett program än på riktigt.  

Parets 3 tips för att planera sitt hem på nätet

1. Lär dig programmet ordentligt innan du börjar. På verktygens hemsidor och på Youtube finns ofta instruktionsvideor som är värda att kolla på. 2. Testa så mycket som möjligt! Färger, former, storlekar och material – passa på att prova alla möjliga kombinationer i programmet. 3. Se till så att alla mått är exakta när du lägger in dem i programmet. Små felberäkningar kan göra stor skillnad.