My home / Inspiration / Betong funkar bäst...

Betong funkar bäst för Paolo Roberto

Kontraster och energi. Det är det som fyller Paolo Robertos liv. Nu bygger han ett betonghus inspirerat av den italienska 30-tals-funktionalismen – på granntomten till exfrun Lena.


Av: Elisabet Broomé Foto: Andrea Turander

Det är inte klart ännu. Men på 100 kvadrat ryms ändå allt Paolo Roberto behöver – ett stort kök, en vedugn för pizzabakning, ett sovrum till sig och ett till barnen. Och ett vardagsrum bestående av romerska ringar och en Taekwandomatta för brottning och lek. Här syns inte en soffa, inte en teve (det finns dock en i barnens rum avslöjar Paolo). Inte en mjuk fåtölj.

– Jag har en brottarmatta, säger Paolo. Vi behöver ingen soffa!

Detta är en plats för lek, matlagning, vila och återhämtning – och inte minst – träning.

– Senast igår hade vi värsta brottningsmatchen här – jag, Enzo och en kompis, skrattar Paolo.

Mycket har dock inte hunnit bli klart. Trädgården är en vildvuxen äng, full av sommarens blomster, men det ska bli plats för ett bra utegym och ett växthus till, ett som ligger närmre Paolos eget kök än det som redan finns nära exfrun Lenas hus.

– Jag har alltid bott i såna där hus, säger Paolo Roberto, och pekar mot exfrun Lenas hus på granntomten.

En underbar trävilla från sekelskiftet, målad i milt grönt och med en inbjudande veranda. I sluttningen nedan, i hörnan av den förut gemensamma tomten, som numera är delad, ligger Paolos nya hus. En riktig kontrast. En enplansvilla i betong. Raka hörn, stora fönster. Inte en dekorativ snirklig detalj. Här råder funktion och funktionalism.

– Jag är väldigt förtjust i det som byggdes i Italien på 20- och 30-talet, säger Paolo. Allt från järnvägsstationer till skolor. Det är romarriket som möter funktionalismen – det som är den tidens signatur i Italien.

Detta måste vara den perfekta lösningen. I det gamla huset bor exfrun Lena, och i det nya bor Paolo. Deras två barn rör sig mellan husen och hemmen men sover enligt planen tre nätter hos Paolo och fyra hos Lena.

– Det här är den bästa lösningen för oss som jobbar mycket och har barn tillsammans, säger Paolo. De har tillgång till sina grejer och båda sina föräldrar när de behöver. Det funkar riktigt bra.

Det är inte bara barnen som Paolo och Lena har gemensam vårdnad om, även växthuset är ett skötebarn. Här odlas tomater och squash som ska räcka långt in på hösten. Skörden börjar visserligen inte förrän senare i augusti och i dagarna är det dags att knyta upp tomatplantorna som snart börjar att över helt och hållet.

För mat är kanske det som ligger närmst Paolos hjärta. När My Home är på besök har han just kommit hem från en kombinerad jobb- och semesterresa till Italien. Dels har han spelat in teve och dels har han besökt familjens gård i södra Italien.
Mitt i allt detta pågår alltså ett husbygge. Även om det värsta är över och huset invändigt är klart. En vinter har han bott här och kunnat konstatera att allt funkar precis som han ville. Köket med dess helt öppna lösning – här finns inte ett skåp som man stänger in något bakom om. Allt står på öppna hyllor, eller hänger på kroklister, – men så är det inget som inte används. Allt inom en armslängds avstånd. I köket sker livet dagligen om och om igen.

Många smarta lösningar, som att hela ena sidan av arbetsbänken står på hjul och kan dras iväg dit Paolo känner för. Sen slås man av hur tyst hela huset är. Till och med husets stora rum låter öronen vila.

– Ja, men så är nog alla lågenergihus, säger Paolo. Men det är väldigt skönt.

LÄS MER: Kolla in Bo Kasper-kändisens hem här:

 

Den stora inspirationen är 20- och 30-talets italienska funktionalism, tågstationer och fabriker – raka linjer, enkelhet. Funktion! Detta är Paolos nya hem.
Den stora inspirationen är 20- och 30-talets italienska funktionalism, tågstationer och fabriker – raka linjer, enkelhet. Funktion! Detta är Paolos nya hem.

 

Det minsta rummet är Paolos eget sovrum. Här finns plats för en säng och inte mycket mer. Även väggarna är av putsad betong. Grått är den enhetliga färgen på väggar, golv och tak.

 

paolo3
I jobbet som programledare för Robinson blir det resor till flera lite undangömda skatter i världen.

 

paolo13
Det gemensamma skötebarnet är växthuset på Lenas tomt. Men Paolo kommer att bygga ett till i närheten av sitt nya hus.

 

paolo11
Växthuset är exfrun Lena och Paolos gemensamma hjärtebarn. Här odlas tomater, squash och gurka.

 

paolo9
Paolo är troende katolik så samlingen av Madonnor är betydelsefulla. En kommer från Italien, den i blå kappa från en antikaffär i Skåne, korset är från Italien.

 

paolo5
Spisen är en Bertazzoni. En riktig italienare med symbolen är ett tåghjul med vingar. Det är samma familj som äger företaget idag som startade det på 1800 talet, berättar Paolo. Enligt historien började det med att familjen en snodde en tågvagn för länge sen som visade sig vara full av spisar – och dessa sålde väldigt bra.

 

paolo2
Det kombinerade vardagsrummet och köket/matsal är på cirka 60 kvm. Golvet är putsad betong, len som sammet att gå på – helst barfota som Paolo själv gör så mycket han kan.

 

paolo8
Uteplats under tak. Bredvid husets ligger en smal pelargång som ger fint takskydd och mysig uteplats, både skugga soliga dagar och regnskydd om det behövs.

 

paolo6
Hela den längsgående väggen består av icke öppningsbara fönster men på vardera sida finns det dörrar ut mot trädgården. Bordsskivan är en gammal träskiva från 1700-tal, inköpt i en antikaffär som låg bredvid Paolos boxningsklubb.

 

paolo7
Skarp profil. Han är en riktig mångsysslare, gör kokböcker, träningsböcker, teveprogram, har sin egen gård i Italien där han gör sitt eget vin – bland annat! Men egentligen drömmer han om att bli arkeolog.

 

Vem bor här?

Namn: Paolo Roberto med sina två barn Enzo och Elisa.

Aktuell med: Drar igång restaurangen Pane Fresco på Åhléns City i Stockholm. Ger ut både en självhjälpsbok och en ny kokbok.

Yta: 100 kvm enplansvilla 2 rum i betong

Tomt: 1500 kvm

Var: Nacka

Inspiration: Paolo är väldigt förtjust i det som byggdes i Italien 20-talet-30-talet som järnvägsstationer och skolor.

 

LÄS MER: Spana in fler kändishem här: