My home / Inspiration / Guider / 10 farliga miljöbovar...

10 farliga miljöbovar i ditt hem

Ditt städskåp, kök och till och med säng kan innehålla ämnen som är farliga både för dig och naturen. Här är bovarna – och snällare alternativ.

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

Klorin

MILJÖBOV: Klorin är vanligt, men väldigt dumt att ha i städskåpet eftersom det är giftigt för vattenlevande varelser.
BRA ERSÄTTARE: Gammalt, hederligt ljummet vatten löser mer kladd än vad du anar. Behöver du starkare grejer så blanda i lite såpa. Använder du klorin för att få bort kalk? Försök med ättika eller citronsyra istället.

 

 

 

Farlig miljöbovar i ditt hem05

Fönsterputs

MILJÖBOV: Fönsterputsmedel kan innehålla många sorters läbbiga ämnen som varken är roliga för oss människor eller för naturen.

BRA ERSÄTTARE: Ofta använder sig proffsen enbart av miljömärkt handdiskmedel och en trasa när de tvättar fönster. Blir det fula ränder putsar du bort dem med hopknycklat, torrt tidningspapper.

 

 

 

 

Farlig miljöbovar i ditt hem04

Sköljmedel

MILJÖBOV: Sköljmedel innehåller ftalater som används som mjukgörare men kan störa fortplantningen hos organismer.

BRA ERSÄTTARE: Ättika gör kläderna naturligt mjuka eftersom det neutraliserar den basiska hårdheten som skapas av tvättmedel. En eller två teskedar blandat med lika mycket vatten i sköljmedelsfacket räcker. Är det den goda doften du är ute efter så droppa i lite eterisk olja också.

 

 

Skumgummimadrasser

MILJÖBOV: Madrasser av skumgummi innehåller ofta bromerade flamskyddsmedel som är svåra för miljön att bryta ner och kan ha hormonstörande effekter.

BRA ERSÄTTARE Ofta är det mindre barnsängar som är försedda med skumgummimadrasser varför det kan kännas särskilt viktigt att byta ut. Välj då en madrass som endast består av naturmaterial och textilier med ekologiskt ursprung. Hittar du ingen sådan kan en tagelmadrass vara ett bra alternativ.

 

 

Färg med lösningsmedel

MILJÖBOV: Färg som innehåller organiska lösningsmedel som lacknafta, thinner, tepentin, xylen och toulen gör du bäst i att undvika om du vill vara snäll mot naturen.

BRA ERSÄTTARE: Så kallad lerfärg är riktigt trendigt just ny och är så ofarligt att du kan slänga resterna direkt i hushållssoporna. Även linoljefärg är hett och snällt mot naturen. Det ger en riktigt snygg, grånad finish på trähus. Det finns även Svanen-märkt färg i de flesta kulörer för både inom- och utomhusbruk.

 

 

 

Bomull

Bomull

MILJÖBOV: Bomull kan verka som ett bra val i jämförelse med syntetmaterial som akryl, nylon och polyester. Men det finns många problem med bomull. Ett exempel är att odlingarna kräver enorma mängder vatten i länder där det är en bristvara.

BRA ERSÄTTARE: Det finns ekologisk bomull, men vill du verkligen göra skillnad så avstå helt från materialet. Använd istället textilier av hampa, lin eller svensk ull.

 

 

Tropisk trä

MILJÖBOV: Tropiskt trä bör gå bort när du väljer nytt golv, köksluckor eller annan inredning av trä. De tropiska skogarna är livsviktiga för vår planet och hem för många djur och växter. Dessutom tvingar avverkningen bort lokal- och urbefolkning från hem och arbeten.

BRA ERSÄTTARE: Bäst är såklart att köpa begagnat. Men behöver du ändå köpa nytt så håll utkik efter svenska träslag som lärk, ek, björk och furu.

 

 

 

Farlig miljöbovar i ditt hem03

Teflonpannor

MILJÖBOV: Teflonpannor är billiga och finns i många svenska hem, men borde rensas ut illa kvickt. Teflon är en plast som när den hettas upp kan avge giftiga gaser och partiklar. Dessutom kan du inte använda vilka redskap som helst i din teflonpanna utan att repa den. Bäst är att använda plast vilket såklart inte är särskilt bra eftersom många plaster, precis som teflon, kan läcka gifter när de hettas upp.

BRA ERSÄTTARE: Gjutjärn- och stålpannor är dyrare att införskaffa men håller i princip hur länge som helst. Och framförallt läcker de inga giftiga ämnen.

 

 

 

 

Farlig miljöbovar i ditt hem02

Konservburkar

MILJÖBOV: Konservburkar av metall innehåller ämnet bisfenol A som kan störa kroppens hormonsystem och misstänks kunna störa vår förmåga att få barn.

BRA ERSÄTTARE: Välj tomatkross, majs och andra burkfavoriter som kartongförpackningar istället.

 

 

 

Matlådor av plast

MILJÖBOV: Som matlådor använder vi ofta gamla förpackningar av plast som egentligen inte bör värmas upp eller tvättas med diskmedel eftersom de då kan släppa ifrån sig farliga ämnen.

BRA ERSÄTTARE: Ska du ha med dig lådan till jobbet så satsa på en matlåda i metall istället. Ska du förvara gårdagens middag i kylskåpet, lägg allt i en porslinstallrik och ha ytterligare en tallrik som lock. PVC-fri plastfolie är annars en harmlös plasttyp som gör att maten håller sig fräsch längre.

 

KÄLLOR: Naturskyddsforeningen.se, Ungkonsument.se, Smasteg.nu
plastbantningcropny-980x551

LÄS MER: Bästa köpen för dig som vill plastbanta ditt hem – kolla här