My home / Inspiration / Guider / 10 hacks som...

10 hacks som trollar fram förvaring i ditt sovrum

Vill du ha mer och smartare förvaring i sovrummet? Här är 10 smarta knep!

Av: Fanny Wikander

1. Höj sängen

Ytan under sängen är idealiskt för förvaring, men tyvärr inte alltid så stor som du önskar. Höj upp sängen med så kallade ”sänghöjare” för att maximera förvaringsutrymmet. Finns på bland annat Homeshop.se för 150 kr/4-pack.

Forvaring-sovrum-hacks-2
2. Sov på skåp

… eller bygg din egen sängförvaring genom att använda köksskåp som stomme. Det är faktiskt ett vedertaget knep: googla ”köksskåp+sängstomme” för massvis av tips från glada amatörer som förklarar hur du går tillväga! Bildkälla: Sandra Asp

Forvaring-sovrum-hacks-1b
3. Rensa!

Har du svårt för att göra dig av med saker? För att inse vad du faktiskt aldrig har på dig kan du hänga alla dina galgar med kläder åt ”fel” håll. När du använt ett plagg så hänger du tillbaka det med galgen rättvänd. Efter sex månader kan du enkelt se vad som inte använts – och vad du faktiskt borde göra dig av med! Om det inte är din brudklänning förstås, den kräver vi inte att du bär regelbundet…

4. Fixa plattaste gaveln …

I ett riktigt litet sovrum kan varje centimeter vara viktig. Har du inte plats med en sänggavel? Måla en själv! Det tar garanterat ingen plats, är billigt och du får din gavel precis som du vill ha den. Vågar du inte måla på fri hand, klipp ut en stencil i målarpapp och måla efter den. Bildkälla: Improvisedlife.com

Forvaring-sovrum-hacks-4
5. … och snygga halsbandshänget

Häng saker på väggarna för att utnyttja ditt sovrum maximalt! Är det snygga prylar, som smycken, blir det dessutom en cool inredningsdetalj. I stället för att ha dem i ett skrin eller en byrålåda – rama in en fin bit tyg och nåla fast smyckena på det. Eller gör som på bilden och använt en porös fiberboard. Foto: Ragnar Ómarsson

Forvaring-sovrum-hacks-9
6. Maxa magnetmagin

Vi upprepar: Använd väggarna! Magnetiska prylar kan du fästa på en knivhållare. Då får du dessutom bättre koll på dem än om de ligger huller om buller i en låda. Har du något som du verkligen vill ha koll på, men som inte är magnetiskt: fäst en liten magnet på den!

7. Utnyttja hela lådorna

Har du dina kläder i en byrålåda, och är av någon outgrundlig anledning alltid sugen på tröjan som visar sig ligga längst ner i högen, varje morgon? Vik och förvara dina tröjor upprätt så får du både mer översikt och plats.

8. Glöm inte baksidan!

Ett ofta outnyttjat utrymme i sovrummet är insidan av klädkammarens dörrar. En hel yta full av möjligheter som får varje organiseringsfantast att bli eld och lågor! Här kan du till exempel sätta upp en skoförvaring (finns på bland annat Ikea) att ha underkläder, sjalar och skärp i.

9. Tänk stegrande …

En stege som nattduksbord tar upp minimalt med golvyta, men ger faktiskt förvånansvärt mycket förvaringsmöjligheter. Fäst en lampa, häng upp tidningar, läsglasögon och morgondagens kläder.
Bildkälla: Woohome.com

Forvaring-sovrum-hacks-7

10. … eller svävande!

Vill du inte slösa någon golvyta alls på ett nattduksbord: fäst en gunga i taket! Vi rekommenderar inte att du ställer din kaffekopp på den, men en bok och nattmössan borde gå bra!
Bildkälla: Woohome.com

Forvaring-sovrum-hacks-8