My home / Inspiration / Guider / 10 miljömisstag de...

10 miljömisstag de flesta gör – är du en av dem?

Gör om och gör rätt! Här är 10 vanliga miljömisstag de flesta av oss gör – läs och lär!

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

1. Du diskar för hand i stället för i diskmaskin

Du använder mycket mindre vatten när du diskar i diskmaskin än över rinnande vatten – förutsatt att du inte sköljer allt innan du sätter in det.

 

2. Du vädrar fel

Hur du vädrar gör faktiskt skillnad. Det rätta sättet är att sätta fönster på vid gavel och skapa ett rejält korsdrag. När du vädrar snabbt hinner nämligen inte möbler, golv och väggar kylas ner och du slipper brassa på för att värma upp bostaden igen.

 

3. Du ställer in kylens temperatur för lågt

Du behöver inte ha kallare än fem grader i din kyl för att matvarorna ska hålla bra. Genom att inte ha för kallt kan du spara upp till 10 procent energi.

 

ThinkstockPhotos-474378117Housework: young woman doing laundry

4. Du tvättar kläder i för hög temperatur

Är du inte en sällsynt lortig typ räcker det att tvätta dina kläder i 40 grader, istället för 60 som vi ofta ställer in av gammal vana. Lägre tvätt-temperaturer sliter dessutom mindre på kläderna.

 

LÄS MER: 10 smarta miljötips – enkla saker du kan göra själv hemma!

 

5. Du förvärmer ugnen

Nästan all mat kan lagas genom att värma upp ugn och mat samtidigt vilket gör ditt användande mer effektivt.

 

6. Du värmer i ugnen istället för i mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen är en ofta utskälld apparat men ska du värma upp mat är den att föredra eftersom den är mer energieffektiv än ugnen.

 

ThinkstockPhotos-485005482Woman using vacuum cleaner on carpet

7. Du dammsuger för ofta

Det lättaste är förstås att ta fram dammsugaren när råttorna börjar hopas i hörnen. Men, det är inte direkt det mest miljösmarta eftersom dammsugaren drar en hel del energi. Det bästa sättet är istället att torrmoppa och slänga dammet i soporna. För att få upp de allra minsta partiklarna kan du därefter moppa med ljummet vatten.

 

8. Du värmer plast i mikrovågsugnen

Plast som värms upp kan läcka kemikalier, så har för vana att lägga maten från din lunchlåda på en tallrik, istället för att värma lådan. Servera gärna varm mat och dryck på andra material.

 

Pink Float Tube Floating in Swimming Pool
9. Du köper begagnade prylar med kemikalier som idag är förbjudna

Att köpa leksaker, köksredskap och möbler second hand är såklart bra för miljön. Men se till att de inte består av plast med kemikalier som man idag anser är miljöfarliga.

 

ThinkstockPhotos-125754843
10. Du placerar matvarorna fel i kylen

Det finns undersökningar som visar att vi ofta placerar matvarorna fel i kylen. Mejerivaror som är känsligast för värme, och därför borde stå längst in, placeras närmast dörren där det är som varmast. Med rätt placering håller maten längre och du får mindre svinn!

 

Källa: Naturskyddsföreningens projekt Smergy.se och deras app Grön Guide

 

LÄS MER: Experten – så plastbantar du ditt kök smartast