My home / Inspiration / Guider / 10 smarta miljötips...

10 smarta miljötips – enkla saker du kan göra i hemmet

Att det är bra att kompostera och att du bör släcka alla lampor när du går hemifrån vet du förhoppningsvis redan om. Men vad kan du mer göra? Här är 10 enkla saker du kan göra för miljön, som du troligen inte visste om …

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

Stäng kylskåpsdörren snabbt

Ha inte kylskåpsdörren öppen mer än nödvändigt. Genom att planera vad du vill ta ut ur kylskåpet innan du öppnar det kan du spara runt 4 procent el eftersom mindre kyla hinner läcka ur. Samma sak när du ska ställa in saker – samla ihop frukostgrejerna och ställ in allt samtidigt. Detta är särskilt viktigt på sommaren då det är varmare i luften.

 

Sänk temperaturen med en grad

Att sänka din inomhustemperatur med bara en grad gör faktiskt skillnad för miljön. Dessutom gör ett svalare rum att du sover bättre, tänker bättre och att dina växter inte torkar ut så snabbt!

 

LÄS MER: Experten – så plastbantar du ditt kök smartast 

 

 

Dra för gardinerna på natten

Genom att dra för gardinerna på natten släpper du inte ut lika mycket av din uppvärmda luft och slipper slösa energi och pengar på att värma upp hemmet igen.

 

Rengör kylen och frysens galler

Gallret bakom kyl och frys kallas för värmeväxlare och kan behöva städas då och då. Ett dammigt galler minskar nämligen kontakten med luften vilket gör att mer el behövs för att hålla kylskåpet kallt.

 

ThinkstockPhotos-186661445

Köp laptop i stället för stationär

Bärbara datorer har fördelen att de är designade att dra så lite ström som möjligt. Tänk därför över ditt nästa datorköp noga: Behöver du verkligen kraften i en stationär dator eller räcker det med en laptop?

 

Laga mat på eftervärme

En kastrull eller stekpanna som värmts upp behåller värmen ett tag efter att plattan stängts av, vilket du kan utnyttja till att spara el. Exempelvis ägg stelnar redan vid 65-70 grader så vattnet behöver inte koka. Testa att stänga av plattan efter halva koktiden!

 

using dishwasher

Använd diskmaskinens snabbprogram

Din disk blir ren ändå, det går snabbare och du sparar el. Egentligen är det bara när du diskar sådant med ingrodda rester eller grytor som du kan behöva använda ett längre program. Om dessa grejer läggs i blöt innan de diskas blir de också rena på snabbprogrammet!

 

LÄS MER: 10 miljömissar de flesta gör – är du en av dem?

 

Håll avstånd mellan kyl/frys och väggen

Flytta ut din kyl och frys ett par centimeter så att du får ett mellanrum till väggen där kall luft kan komma in. Har du inget mellanrum byggs värme upp bakom vilket ökar kylen och frysens energiförbrukning och elkostnad.

 

 

Häll över kaffe och té i termos

Istället för att låta kaffe och té stå kvar på en platta för att hålla värme kan du hälla över drycken i en termos. Då drar du inte en massa onödig el och vätskan hålls ändå varm. Vill du ta det hela ett steg längre kan du värma vatten i vattenkokaren och brygga kaffet rakt ner i termosen, genom en tratt eller ett filter. På så sätt slipper du en onödig pryl i köket!

 

healthy food

 

Låt kylskåpet ta semester

Ska du ha semester i sommar? Då är det inte mer än rätt att du låter ditt kylskåp och frys ta lite ledigt de med. Om du reser bort en längre period passa på att äta upp det du har i kyl och frys, frosta av och stäng av.

 

KÄLLA: Naturskyddsföreningens projekt Smergy.se och deras app Grön Guide

 

LÄS MER: Handla hållbart – här är 15 bästa köpen!