My home / Inspiration / Guider / 10 steg: Så...

10 steg: Så byter du bänkskiva

Att fixa ny bänkskiva kan ge köket ett verkligt lyft. Och särskilt svårt är det inte. Experten visar hur du gör.

Av: Jacob Härnqvist

Efter ett och ett halvt år i det nya huset vill Aleksandar Mitrovic och Sanja Neskkovic fräscha upp köket. I samband med att de köper nya vitvaror, ny spishäll och ny diskho tänker de passa på att byta köksbänk för att ge köket ett mer enhetligt intryck.
– Vi valde en granitskiva eftersom det totalt sett är det bästa för oss. Det kostar en del men är nästan underhållsfritt. Bänkskivan i förra huset var av amerikansk valnöt. Det var också väldigt snyggt, men det krävde en del underhåll, säger Aleksandar.

Han och Sanja har beställt den nya skivan av Jörgen Laserow på Granitexperten, som står för både frakt och montering. Jörgen menar att det absolut går bra att montera en bänkskiva även som hemma­fixare. Just när det gäller granit behöver du dock vara medveten om några riskmoment. Skivan går inte att justera om du mäter fel, och är du oförsiktig går den lätt sönder när du lägger den på plats. Transportören måste också vara försiktig för att inte förstöra skivan under frakt och leverans. Trä och laminat är inte lika känsliga material.  

LÄS MER: Så väljer du rätt bänkskiva

 

Du behöver:

Ny bänkskiva (beställs måttsågad från leverantören), skruvmejsel, hammare, maskeringstejp, målarpapp, silikonspackel, silikon, vinkelhake och måttband.

Så gör du:

 
 
byta bänkskiva01
 
1. Mät

Och mät igen. Innan den nya skivan kan skäras till måste du veta de exakta måtten. Mät gärna två gånger eftersom det är lätt att mäta fel. Dra sedan av tre millimeter för att få en aning marginal. Detta eftersom du inte kan kapa några millimeter på plats om skivan visar sig för lång. Beställ sedan skivan måttsågad där du köper den.

 

byta bänkskiva02
 
2. Förbered

För att skydda kökslådor och stomme under det fortsatta arbetet klär du lämpligen in golv och andra ytor med målarpapp eller liknande material.

 

byta bänkskiva03
 
3. Bort med det gamla kaklet

Aleksandar och Sanja är trötta på det gamla kaklet och ska sätta nya plattor när bänkskivan är på plats. Eftersom den nya skivan är 10 mm tjockare än den gamla måste de ta bort kaklet redan nu för att få in skivan mot väggen. Om de hade behållit kaklet hade de haft två alternativ. Det ena vore att köpa en ny skiva av samma tjocklek, det andra att fräsa ner baksidan av den nya skivan för att få den att passa under kakelkanten. I båda fallen finns dock en risk att skivan inte passar riktigt eftersom skivans tjocklek kan variera några millimeter. Att kakla om kan alltså bli både snyggare och ett lättare alternativ.

 

byta bänkskiva04
 
4. Skruva loss den gamla skivan

Har du en bänkskiva av laminat eller trä är den troligen fastskruvad i köksstommen. Leta upp skruvarna och ta bort dem med skruvmejsel eller skruvdragare. Om skivan är fäst med silikon kan du skära av det med en bladkniv.

byta bänkskiva05
 
5. Lyft bort

När alla skruvar är borta är det bara att lyfta bort den gamla skivan.

 

byta bänkskiva11
6. Lyft in den nya skivan

Nu lägger du helt enkelt på den nya bänkskivan. Är den av granit är det viktigt att du lyfter den som på bilden, med långsidan uppåt. Annars är det risk för att skivan knäcks. Ta hjälp av någon att lyfta, och var försiktig. En skiva av den här storleken väger runt 150 kilo.

byta bänkskiva06
7. Kontrollera och lägg på

Det känsligaste momentet är nu när du lägger skivan på plats. Minsta millimeter i underlaget som sticker upp kan få en stenskiva att knäckas av sin egen vikt, så kontrollera noga i förväg att ytan är helt plan. Skjut sedan in skivan över stommen och se till att den ligger helt intill väggen.

 

byta bänkskiva07
8. Fyll igen glappen

Blir det några millimeters mellanrum mellan skivans underkant och ovansidan på stommen? Tryck in något som fyller igen. En plastbit, en glasspinne eller en bit buntband invirad i målartejp fungerar bra.

 

byta bänkskiva08
9. Fäst skivan

När skivan ligger helt plant fäster du den. När det gäller trä eller laminat är det vanligaste att skruva fast skivan i stommen underifrån. Är skivan av granit fäster du den med hjälp av silikon, precis i vinkeln där skivans undersida möter stommen. En eller två strängar med silikon per bänkskiva räcker. Limma absolut inte fast skivan ovanpå stommen eftersom du i så fall måste slå sönder köksstommen för att få bort skivan, något som kan bli aktuellt vid vattenskador. Genom att göra som på bilden kan du vid behov skära av silikonet med bladkniv och sedan lyfta av skivan.

byta bänkskiva09
10. Täta och jämna till

Slutligen tätar du skivan mot väggen, något som Aleksandar får vänta med tills det nya kaklet är på plats. Har du två skivor tätar du även skarven mellan dem. När du sätter silikon mellan skivorna är det viktigt att få ner det ordentligt i springan så att det inte sjunker ner senare. När du sätter silikon ska du först rengöra och torka torrt. Sedan maskerar du området noga med målartejp. Sätt dit silikonet och dra bort överflödet med silikonspackel. Ta sedan bort maskeringstejpen. Om du är ovan bör du välja ett silikon som torkar sakta, då är det lättare att korrigera eventuella misstag.

LÄS MER: Så väljer du rätt bänkskiva

LÄS MER: Renovera köket med liten budget – inredarens fem bästa tips