My home / Inspiration / Guider / 12 element som...
Foto: Adax, Epecon

12 element som både är snygga och klimatsmarta

Avger dina element ojämn värme, blir glödheta och knäpper? I så fall kan det vara dags att byta ut dem mot nya.


Av: Fanny Wikander

 

För att göra det så enkelt som möjligt behöver du vet hur just ditt hushåll värms upp. Har du ett vattenburet värmesystem är det enklast om du installerar vattenburna radiatorer. Värmer du däremot upp ditt hem med direktverkande el finns det eluppvärmda radiatorer. Du kan också välja oljefyllda, där temperaturen styrs via el.

Den senaste tiden har det också kommit en ny variant av värmepaneler som använder infraröd strålning för att värma upp materian i rummet, vilket ger en jämn och behaglig värme.

Vilken sorts du än väljer så passa på att byta mot ett element som kombinerar energieffektivitet och design, det tjänar både plånboken och miljön på – och dessutom får ditt hem ett ordentligt stillyft! Här är 12 varianter för alla sorters värmesystem.

 

 

Oljefyllda

1.

Foto: LVI ProdukterNamn: Kaba

Tillverkare: LVI Produkter

Beskrivning: Fristående radiator med enkelt temperaturvred. Levereras med stickkontrakt, kabel, golv – och väggkonsoler så att du kan placera det var du vill. Fylld med vegetabilisk, miljövänlig olja och avger en mjuk, skön värme.

Pris: Från 1450 kr.

Mer info och återförsäljare: Lviprodukter.se

 

2.

Namn: Yali Ramo

Tillverkare: LVI Produkter

Beskrivning: Strömlinjeformad frontpanel med tunna vågräta linjer, raka sidopaneler och dekorativt toppgaller. Elektronisk termostat och radiator med vegetabilisk olja. Wifi-anslutning så att du kan styra temperaturen med din smarta telefon. ”Öppet fönster”-funktion som innebär att radiatorn stängs av om temperaturen sjunker fem grader inom trettio minuter, tills att temperaturen når en viss gräns.

Pris: Från 2 990 kr.

Mer info och återförsäljare: Lviprodukter.se

 

 

 

 

Eluppvärmda

3.

Foto: NoböNamn: Top Glass

Tillverkare: Nobö

Beskrivning: Glasfront med rundade och polerade kanter vilket för den både snygg och säker för barn och husdjur. Finns i vit och antracit. Bakom fronten finns värmeteknik som ger en jämn, skön och energieffektiv värme eftersom termostaten är oerhört noggrann och stabil när utomhustemperaturen växlar. Standby-effekten är dessutom mycket låg och det finns en nattsänkningsfunktion. Går att ansluta till Nobö Energu Control, ett trådlöst energisyrningssystem som gör att du kan kontrollera bostadens värme från din smarta telefon.

Pris: Ca 2800 kr. Hub för att använda Energy Control kostar 2000 kr.

Mer info och återförsäljare: Nobo.se

 

4.

Foto: NoböNamn: Front

Tillverkare: Nobö

Beskrivning: Liksom Top Glass är alla synliga hörn avrundade vilket get ett mjukt intryck och en säkrare hemmiljö. Denna radiator är dessutom mindre än andra med motsvarande egenskaper och dominerar därför inte inredningen. Noggrann och energieffektiv termostat som inte påverkas av utomhustemperaturen. Mycket låg standby-effekt. Frontutsläpp som är designat för att fördela värmen jämt i rummet. Går även denna att ansluta till Nobö Energy Control.

Pris: 1800 kr. Hub för att använda Energy Control kostar 2000 kr.

Mer info och återförsäljare: Nobo.se

 

5.

Foto: TegoNamn: Roundline Reco

Tillverkare: Tego

Beskrivning: Slät front och rundade kanter. Försedd med elektronisk termostat som ger en stabil värme oberoende av förändringar av yttertemperaturen. Vid tillskottsvärme stänger radiatorn av sig helt innan temperaturen hunnit stiga en halv grad. Går att styra trådlöst via radiomottagare som kommunicerar med styrenhet.

Pris: Ca 1000 kr.

Mer info och återförsäljare: Tego.se

 

6.

Foto: Adax

Namn: Neo

Tillverkare: Adax

Beskrivning: Slimmad design som passar i det moderna hemmet. Finns i svart, vitt, rött och grått. Varje minut känner elementet av rumstemperaturen och vid minsta avvikelse anpassar den sig automatiskt genom att avge mer eller mindre värme. Inbyggd dag- och nattsänkning vilket innebär att du kan sänka dina uppvärmningskostnader med 25 procent.

Pris: Från 1500 kr.

Mer info och återförsäljare: Adax.no

 

7.

Foto: AdaxNamn: Clea

Tillverkare: Adax

Beskrivning: Slimmad design av härdat glas i svart eller vitt, säkrat med fyra glasblästrade bultar och digital termostat. Liksom Neo har den dag- och nattsänkningsfunktion och använder du den rätt kan du sänka din energiförbrukning med upp till 20 procent.

Pris: Från 1300 kr.

Mer info och återförsäljare: Adax.no

 

 

Vattenburna

8.

Namn: Iguana Angula

Tillverkare: Epecon

Beskrivning: Design inspirerad av solen för placering runt hörn. Baserad på vattenburen värme och kan därför drivas med energieffektiva värmepumpar eller solenergi.

Pris: Från 9800 kr.

Mer info och återförsäljare: Epecon.se

 

9.

Foto: Epecon

 

Namn: Crossroads

Tillverkare: Epecon

Beskrivning: Vägghängd smidesradiator som är lika mycket ett konstverk som en värmekälla. Finns att få i rostfritt stål samt i ett flertal färger. Baserad på vattenburen värme och kan därför drivas med energieffektiva värmepumpar eller solenergi.

Pris: Från 12 900 kr.

Mer info: Epecon.se

 

10.

Foto: PurmoNamn: Faro V

Tillverkare: Purmo

Beskrivning: Vertikal radiator med diskreta ränder, toppgaller och rundade sidoplåtar. Finns att få i en mängd färger och i rostfritt stål. Så kallad lågtemperaturradiator som snabbt uppnår och bibehåller värmen vilket gör den kostnadseffektiv.

Pris: Från 3 850 kr.

Mer info och återförsäljare: Purmo.com/se

 

11.

Foto: Purmo

Namn: Delta Bar

Tillverkare: Purmo

Beskrivning: Radiatorbord som är lika mycket en praktisk inredningsdetalj som en värmekälla. Tillverkas med laserteknik vilket gör svetsfogarna i princip osynliga och vattengenomströmningen mycket tyst och effektiv.

Pris: 16 199 kr.

Mer info och återförsäljare: Purmo.com/se

 

 

Infraröd strålning

12.

Namn: Salome

Tillverkare: Infravärme Design

Beskrivning: IR-panel i blankpolerad natursten som kan hängas på vägg eller i tak. Finns i flera marmor- och granitvariationer. Inbyggda paneler sänder ut infravärme som tas upp av väggar, tak och möbler och avger den igen som strålningsvärme. Snabb reaktionstid och oberoende av yttertemperatur. Låg driftkostnad.

Pris: Från 7 260 kr.

Mer info: Infravarme-design.se

 

 

LÄS MER Återvinner du också värmeljus – men helt fel?