15 löjligt enkla tips som ger dig ordning för alltid
Samlas allt på hög utan att du aldrig hinner ikapp? Då är det dags att göra något i vardagen. Om du får in lite rensande varje dag och ett nytt tankesätt så kommer röran snart att vara ett minne blott.
Av: Jessika Devert Foto: Colourbox & Thinkstock
1. Gå aldrig tomhänt
När du går mellan rummen hemma, ta med dig något som ska till nästa rum och lägg det på sin plats där. Två flugor i en smäll helt enkelt!
2. Klara, färdiga, rensa!
Sätt äggklockan på en kvart och börja plocka! I dag kanske du väljer att gå igenom pappersåtervinningen och i morgon kan det vara kryddhyllan som rensas ut.
3. Para ihop prylarna
Matcha ihop plastburkarna i köket och släng de omaka. Gör samma med strumpor och vantar som bara ligger. Och med allt annat som kan matchas.
4. Storpacka annorstädes
I stället för att trycka in storpack av toapapper och rengöringsmedel i köket, gör plats i garaget, grovköket eller på vind eller källare.
5. Hej då papper!
Se till att köksbänkar och arbetsytor är fria från post, räkningar, reklam och skolpapper. Sätt upp en brevhållare eller korg på väggen där du kan lägga dem tills du sätter in dem i pärmar och organiserar dem.
6. Gör klart … eller ge upp!
Om du inte stickat klart den där tröjan på två år, så repa upp den och gör något nytt eller ge bort garnet. Och den där byrån i källaren som du skulle måla om? Har det inte hänt på åratal så lär det inte hända nu. Ut med det!
7. Kill your darling… books
Böcker är en sak som är svårt att slänga, men man får faktiskt det. Men är det för svårt så ge bort dem till vänner eller till välgörenhet. Det gör inget om det blir lite plats över i bokhyllan, det skrivs faktiskt nya böcker hela tiden …
8. Ett år gammalt? Bort!
Om du är tveksam om du ska behålla något, tänk efter hur länge du haft det stående. Är det mer än ett år – då behöver du det antagligen inte.
9. Tilldelad zon gäller
Ett skåp för lakan, ett för smink, ett för köksmaskiner. Så har nog de flesta hemma, men när det börjar bli fullt i skåpen, då vet du att du måste rensa ur.
10. En låda per barn
Alla dessa teckningar, skolböcker och hantverk som barnen kommer hem med. Nej, du kan inte behålla allt även om det är gjort av dina älsklingar. Gör en låda per barn och spara fem saker per termin, inte mer.
11. Be om hjälp!
Om du har svårt för att göra dig av med saker, ta hjälp av en kär vän eller släkting. De har inte samma känslomässiga koppling till prylarna och kan resonera kring dem. Men var beredd på att det kan bli jobbigt!
12. Lägg undan efter säsong
Dela upp efter årstid och lägg undan det som inte behövs just nu. När du packar upp det igen, fundera över vad du verkligen behöver, ge bort till välgörenhet eller släng.
13. Lär din familj
Hojta ”gå inte tomhänt” så fort någon lyfter rumpan från soffan. Jovisst, de blir irriterade i början men så småningom går det in och sätter sig i ryggmärgen och alla bara gör det.
14. En in, en ut
Köper du ett nytt bäddset så släng ut ett gammalt, vill du ha nya trädgårdsmöbler så släng eller sälj de gamla. Samla inte på hög!
15. Gratis – inte alltid gott
Ibland får vi gratisprylar när vi handlar eller på mässor – men behöver vi den där grejen eller tar vi den bara för att den är gratis? Tänk efter före så kanske det blir mindre som dammar i skåpen.
LÄS MER: Du har väl inte missat vår shop, med över 80000 inredningsproduket? Kolla in här!