My home / Inspiration / Guider / 15 vardagshacks! Så...

15 vardagshacks! Så städar du med bikarbonat & ättika

Låt skafferiet bli ditt nya städskåp. Med enbart bikarbonat och ättika kan du få hela hemmet att glänsa. Snällt och skonsamt mot både miljö och plånbok – här är 15 tips, rum för rum!

Av: Fanny Wikander

 

KÖKET

 

1. Skärbräda

Brädor av trä kan vara riktiga bakteriehärdar och bör rengöras ofta. En snabbrengöring får du genom att spraya en blandning av vatten och ättika på skärbrädan. Vill du rengöra på djupet blandar du 1 dl ättika med 2 tsk bikarbonat som du smörjer in träet med. Låt blandningen verka i någon minut och skrubba sedan med varmt vatten.

 

2. Disktrasa

En liter hett vatten och en halv matsked ättika blir som ett lyxigt spabad för din disktrasa. Lägg den i blandningen så försvinner dålig lukt.

 

3. Te- och kaffekoppar

Häll kokhett vatten och en sked bikarbonat i dina te- och kaffefläckiga koppar. Låt blandningen stå ett tag och vips kan du enkelt diska bort beläggningarna.

 

4. Ugn

Ta bort plåtar och galler och smeta ut en pasta av bikarbonat och vatten på ugnens alla sidor. Låt sitta över natten, gärna tolv timmar, och torka sedan av så mycket du kan med en våt trasa. Spraya med lite vatten och ättika på särskilt envisa fläckar och torka sedan igen med trasan. Sätt ugnen på cirka 50 grader i 20 minuter så att ugnen torkar. För glaset av ugnen gäller samma procedur, men det räcker då att låta bikarbonatspastan verka i en halvtimme.

 

 

BADRUMMET

 

1. Duschkabin

Kalkfläckar på duschkabinen är fula och går inte bort med enbart vatten. Blöter du däremot en trasa med lite ättika och torkar rent ska du se att fläckarna försvinner på ett litet kick.

 

2. Avlopp

Stopp i avloppet går att lösa upp utan starka och läskiga medel. Häll 1 dl bikarbonat och 1 dl salt där det är stopp och toppa därefter långsamt med 1 dl ättika. Efter femton minuter avslutar du med 1 dl kokande vatten. Testa att spola och upprepa proceduren om det behövs. Därefter bör problemet, bokstavligen, vara löst.

 

täda med bikarbonat och ättika

3. Toalett

Tråkiga avlagringar i toalettstolen kan lösas upp med 2 dl bikarbonat. Låt pulvret göra sitt, spola och skrubba sedan stolen med din toalettborste.

 

4. Kakel och klinker

Vägg och golv badrum bör rengöras regelbundet för att hålla mögel borta. Blanda ättika och vatten i en blomspruta och spraya över väggar och golv. Efter ett par minuter torkar du allt med en torr trasa.

 

 

 

VARDAGSRUMMET
Vacuum cleaning dirt on a carpet
 
1. Matta

Strö bikarbonat över den matta du vill fräscha upp och låt stå under natten. Nästa dag dammsuger du upp bikarbonaten som haft tid att suga åt sig små fläckar och dålig lukt. Obs! Enbart organiska odörer, från till exempel mat, svett och husdjur försvinner.

 

2. Vas

Blanda ett par skedar ättika med risgryn, häll sedan riset i din vas och skaka runt för att få bort märken efter gammalt blomvatten.

 

Städa med bikarbonat och ättika01

3. Fönster

Den ljusa årstiden då vi inte längre kommer undan med smutsiga fönster är här. Putsar du dina rutor med varmt vatten och ättika så slipper du tråkiga strimmor. Torka därefter med en fuktig trasa och putsa med tidningspapper om det behövs.

 

 

BARNRUMMET

 

1. Leksaker

Smutsiga leksaker kan innebära bakterier och virus. Ha för vana att då och då lägga de mest utsatta favoriterna i ett bad med fyra matskedar bikarbonat och fyra liter vatten. Låt stå ett par timmar, gärna över natten, och skölj sedan av dem.

 

Städa med bikarbonat och ättika09

2. Husdjursbur

Klart marsvinet, undulaten och vandrande pinnen ska ha fräscha burar. Genom att skrubba dem med ättika får du bort avlagringar, dåligt lukt och annan smuts.

 

 

SOVRUM

 

1. Madrass

Madrasser är svåra att rengöra men behöver regelbunden omsorg för att inte bli ofräscha av svett, matspill eller andra olyckor. Strö bikarbonat över madrassen och låt verka i ett par timmar, innan du dammsuger bort det. Kristallerna i bikarbonaten absorberar smuts och dålig lukt och gör madrassen torr och fräsch.

 

2. Garderob

Kläder, sängkläder och andra textilier som länge förvarats i garderobens mörkaste hörn kan lätt få en tråkig, unken lukt. För att bli av med odören ska du lägga dem i ett vattenbad med ättika och sedan tvätta allt i 60 grader.

 

LÄS MER: 12 smarta saker du kan använda bikarbonat till i trädgården