My home / Inspiration / Guider / 20 smarta tips...
Göm tv:n bland tavlor. Läs mer på nummer 17! Illustration: Catharina Brändström.

20 smarta tips & idéer för vardagsrummet

Möbler i rätt storlek, smart förvaring och luftigt tänk gör vardagsrummet extra trivsamt. Vi ger dig de smartaste tipsen och bästa idéerna.

Av: Catharina Brändström

1. Byt plats på ­möblerna

Möblera om i stället för att köpa nytt. Ibland kan det räcka att möblera om för att få ett mer funktionellt och harmoniskt vardagsrum. Värt att prova innan du kastar ut och köper nytt.

 

2. Övermöblera inte

Tänk på att skapa rymd och luft i möbleringen så att det är lätt att ta sig runt i rummet.

 

3. Tänk på storleken

Känns vardagsrummet trångt eller plottrigt? Tänk på att större rum kräver större möbler för att få ett lugnt intryck medan mindre rum gör sig bäst med något mindre möbler.

 

4. Bestäm inte allt på en gång

Köp inte allt till vardagsrummet på en gång om du inreder ett tomt rum. Bo in dig lite så du hinner känna efter vad du verkligen vill ha och behöver. Låt det växa fram!

 

5. Använd olika typer av belysning

Bra belysning är A och O (i alla rum). Utan genomtänkt belysning kan inredningen falla platt. Tre enkla steg, bra allmänbelysning, bra arbets/läsbelysning och komplettera med stämningsbelysning.

 

 

6. Inred med textil

Använd mycket textil, som mattor, kuddar och gardiner. Inte bara för att få den där hemtrevliga känslan utan också för att det fungerar ljuddämpande. Det tar bort det ekande ljudet som annars lätt uppstår i ”tyglösa” rum.

 

7. Mys till med matta

En stor, härlig matta eller flera mindre som ligger omlott på varandra ger vardagsrummet en inredd, varm känsla.   

 

 

8. Klä en vägg med böcker

En välfylld bokhyllevägg ger personlighet till vardagsrummet och ger samtalsämnen när lässugna gäster kommer på middag.

 

20 idéer vardagsrum00

9. Förvara i smarta möbler

Förvaring är en utmaning i alla rum och hem. Möbler med dubbelfunktion som fotpallar med förvaring eller bord med lådor kan lösa en liten del av förvaringsbehoven. Illustration: Catharina Brändström.

 

20 idéer vardagsrum01

10. Fixa snygg förvaring till fjärrkontrollen

Slutletat efter fjärrkontroller! Sy en fin fjärrkontrollsficka och häng över ryggstödet eller ha en fin låda på soffbordet där du kan samla alla fjärrisar! Illustration: Catharina Brändström.  

 

11. Samla tavlorna

Fixa tavelgalleri – samla alla mindre tavlor ihop på en vägg och väg upp med en eller två större tavlor på väggen bredvid eller mitt emot. På det sättet får du en fin balans och riskerar inte att det blir plottrigt och rörigt.  

 

 

12. Satsa på fina stilleben

Samla din käraste saker och gör fina stilleben av dem i fönstret, på ett bord eller i bokhyllan.  

 

13. Byt kuddar & plädar

Med nya kuddar och plädar kan du förnya känslan i ditt vardagsrum snabbt och förhållandevis billigt.  

 

 

14. Sätt upp foton

Familjefoton ger en per­sonlig och hemtrevlig känsla. Om du gör ett tavelgalleri med familjebilder så är ett tips att printa dem i svartvitt och bara låta ett favoritfoto vara i färg. Det blir sobert och fint med en lite tvist.  

 

15. Färgsätt efter soffan

Utgå från färgerna på en favoritmöbel, en fin tapet eller kanske en fin matta när du ska färgsätta ditt vardagsrum. På det sättet är det lättare att hålla en enhetlig, harmonisk stil.  

 

16. Häng gardinerna lite högre upp

Sätt gardinerna så högt som möjligt så ger du rummet en luftigare och ”högre” känsla.  

20 idéer vardagsrum02
17. Göm tv:n bland tavlorna

Häng upp tv:n på väggen och göm den i ett tavelgalleri så blir den en lite diskretare del av inredningen. Illustration: Catharina Brändström.  

 

18. Förvara bakom glasdörrar

Håll tekniken dammfri med förvaring med glasdörrar, fördelen med det är att fjärrkontrollen fungerar utan att du behöver öppna skåpen.  

 

19. Extra sittplatser

De här små sittpuffarna gör sig bra till vilken stil du än har. Perfekta att förvara under hyllan eller soffbordet och plocka fram om du behöver extra sittplatser till gästerna runt soffbordet.   

 

20. Stuva undan leksakerna

Barnen vill vara där du är! Många av leksakerna hamnar ju i vardagsrummet vare sig du vill eller inte så skaffa bra och fin förvaring till leksakerna, så undviker du att att vardagsrummet ständigt ser ut som ett lekrum.  

 

LÄS MER: 30 favoriter för vårkänsla i vardagsrummet – möbler & detaljer