My home / Inspiration / Guider / 4 genvägar: så...
Att fynda utställningskök direkt av kökstillverkarna kan vara en bra affär. Priset brukar bli 30–50 procent lägre än för ett helt nytt kök. På bilden: köket "Ekerö björk" från Marbodal. Foto: Marbodal

4 genvägar: så får du mer kök för pengarna!

Köpa nytt kök? Eller renovera det gamla? Det behöver inte kosta skjortan. Här är smartaste tipsen på hur och var du hittar lyx­köken till vrakpris.

Av: Karin Herou

En svensk genomsnittsfamilj tillbringar sex gånger så mycket tid i köket som i vardagsrummet. 55 gånger per dag öppnar vi kylskåpsdörren, enligt en undersökning som Electrolux gjorde år 2000.
Oftast byter vi kök i samband med att vi köper en ny lägenhet eller villa. Det visar undersökningar som HUI, Handelns utredningsinstitut, gjort. Och när i väl gör det är det mycket pengar inblandade. Ett kök kan kosta hundratusentals kronor – så varje procent man får ner priset betyder mycket sparade pengar i slutändan. Här är fyra bra tips på att fynda lyxkök billigare – varsågod!

LÄS MER: Inredaren – tio smarta tips när du planerar köket

 

1. Shoppa utomlands

 

Handla i Baltikum

• Alla kredit- och bankkort fungerar. SEB, Nordea och Swedbank finns i Baltikum.
• Tallinn har det största utbudet. Dit går det att komma billigt med färja eller flyg.

Här fyndar du bäst:

• Estland: Arens (butiker i Tallinn och Tartu), Idema (butiker i Tallinn), Artex furniture (i Tartu – specialister på köksinredningar för timmerhus).
• Lettland: Voké-III (Riga).
• Litauen: Nabukas (Vilnius).
Källa: Henry Ausmann

 Tänk på det här:

• Se till att skriva tydliga avtal om du inte köper direkt i butik.
• Dokumentera all kommunikation med tillverkare och leverantörer.
• Tänk på att språkförbistring kan skapa otydligheter i kontakter, manualer och garantier.
• Många tillverkare, varuhus och säljare pratar om Europagaranti som att den skulle garantera att inga problem uppstår. Det är vad som står i garantin som talar om vad du får. Läs och ställ dig frågor som: Var gäller garantin? Kan varan reklameras eller repareras i mitt hemland? Det kan vara bäst att man ringer återförsäljaren i hemlandet innan köp, för att få säkra svar.
Källa: Konsument Europa

 
 
4 frågor om att fynda kök i Baltikum 

1. Henry Ausmann, konsult i handel med Baltikum, går det att fynda kök i Estland, Lettland och Litauen?
– Absolut, det är billigare att köpa hela kök. Men glöm inte att räkna in transport, oavsett om du kör själv eller låter en firma göra det, montering och installation i priset. Köpen måste ge minst 10 procent vinst, annars är det ingen idé. Då är alla kostnader, som till exempel frakt, medräknade.

2. Hur mycket billigare är det?
– Det varierar beroende på typ av produkt och varumärke. Priserna kan vara upp till 40 procent lägre än i Sverige. Satsa på att köpa produkter som kräver många arbetstimmar, eftersom lönekostnaderna är lägre blir produkterna billigare. Titta också på de kökstillverkare som finns i Baltikum och köp direkt via dem så slipper du betala för mellanhänder. Klinker, kakel, golv och vitvaror är också billigt och värt att köpa.

3. Varför är det billigare?
– I Estland ligger momsen på 20 procent, så bara där har du tjänat 4 procent. Det är ett lägre kostnadsläge och det lönar sig att köpa hela kök. Däremot är det tveksamt om det lönar sig att köpa enstaka köksluckor. Fråga även om tillverkarna kan utföra montaget av köksskåpen då deras personal har lägre lönekostnader jämfört med svenska snickare.

4. Köra själv eller få hemkört?
– Ska du handla vitvaror eller köpa åt kompisar kan det möjligen löna sig att köra själv, annars är det mer ekonomiskt att få det hemfraktat.

 

2. Fynda hos kökstillverkarna

 

4 frågor om att fynda utställningskök

1. Peter Bergwall, försäljningschef på Marbodal – går det att fynda utställningskök hos er?
– Absolut, utställningarna byts med jämna mellanrum och det är sortimentsförändring ungefär en gång om året.

2. Hur mycket billigare är det att köpa ett utställningskök?
– Ett snittkök från Marbodal kostar runt 80 000–120 000 kronor­ och utställningsköken brukar­ vara 30–50 procent billigare­.

Vad ingår i priset då du köper utställningskök?
– Allting på plats, från luckor till bänkskivor. Har man tur kan man dessutom köpa utgående vitvaror till mycket bra pris. Helheten säljs och det går inte att pruta om du till exempel inte vill ha en av bänkskivorna.

3. Nackdelar med utställningskök?
– Det är sällan köket passar som det är hemma hos kunden. Men vi har duktiga köksritare på plats som flyttar runt och ritar om så att köket ska passa. Bänkskivorna passar sällan, så de brukar man få beställa om.
– Ibland kan det ju också vara någon repa på någon lucka, men du köper det du ser. Det är ju därför det är så billigt.

4. Får man hjälp att montera köket?
– Det är upp till varje butik, de har alltid kontakt med byggare.

Tips för att hitta guldkornen?
– Vi har flera hundra utställningskök ute i butikerna just nu och 20–25 procent av dessa byts varje år. Det finns verkligen en god chans att få tag på ett utställningskök. Fråga i butiken när de tänkt byta utställningen. Kolla även på Blocket. Vi tipsar nämligen alltid våra återförsäljare om att lägga ut utställningsköken där.

 

3. Köp begagnat

 

Här kan du fynda begagnade kök:
Blocket – Sveriges största köp & sälj-sajt.
Tradera – auktioner.
Ikeas ”Livet hemma” – begagnade Ikeamöbler.
Rensavinden.nu – här är allt helt gratis!
Beg.se
Allaannonser.se

 
4 frågor om att fynda second hand-kök

1.Annette Karlberg, pressansvarig på Blocket, går det att fynda second hand-kök på Blocket?
– Ja, absolut! Varje dag läggs det upp runt 50 annonser för begagnade kök. Vissa kök skänks till och med bort, oftast mot nedmontering.
2.Vilka märken säljer ni mest av?
– Vanliga märkena som läggs ut är kök från Ikea, Marbodal, Ballingslöv, Kvik, HTH och Vedum.
3.Men sedan läggs det även ut en hel del kök där märke inte anges, som ”50-talskök” eller ”Ek-kök”. Tips för att hitta guldkornen?
– Flest annonser läggs ut på söndagar, så det är en bra dag att hålla ögonen öppna. Man kan även lägga in en bevakning om man letar efter ett specifikt märke. Då får man ett mejl så fort ett kök med det sökordet laddas upp.
– Är du beredd på att åka utanför storstan kan du göra riktiga fynd. Man kan även testa att söka på enkla felstavningar, såsom Marbodahl i stället för Marbodal eller Kvick i stället för Kvik.
– Att svara snabbt på annonsen är ett annat tips. Fina kök som säljs billigt får så klart många spekulanter och kök som skänks bort försvinner nästan direkt.
4.Hur mycket billigare är det att köpa ett begagnat kök?
– Det kan variera från några tusenlappar till tiotusentals kronor. Just nu ligger ett så gott som komplett kök från Myresjökök från år 2000 ute för 1800 kronor. Ett nytt Myresjökök kostar mellan 30000 och 100000.
– Värdet på ett kök som installerats sjunker ganska snabbt eftersom man ofta gör specifika lösningar till just sitt kök. Är man kreativ och ägnar lite tid åt att hitta rätt kök kan man göra riktiga fynd.

Får köparen själv montera ned köket?
– Det beror på vad säljaren och köparen kommer överens om. Om köken skänks bort efterfrågas oftast en nedmontering av köket av säljaren. Men det kan det ju vara värt!

LÄS MER:  Renovera kök med liten budget – inredarens bästa tips

 

4. Köp nytt på nätet

 

4 frågor om att fynda kök på nätet

1.Pontus Molander, vd Absoluta kök, går det att fynda kök hos er?
– Ja, vi är ungefär 25 procent billigare än marknaden på motsvarande produkter.

2.Varför är ni billigare?
– Köken produceras i världens modernaste köksfabrik i Tyskland och görs i stora volymer. Köken levereras direkt från fabrik till kundens bostad och på så sätt slipper vi dyra mellanhänder. Vi har inga stora, dyra köksutställningar. Vi har minimalt med personal och inga butiker utan hjälper kunderna med service via mejl och skickar dem tydliga ritningar på deras tänkta kök samt hjälper dem att lösa problem. Ska man ha det bästa priset hos oss så ska man välja att bli ”supportad” via mejl.

3.Tips för att hitta guld­kornen?
– Ibland säljer vi ut utställningskök riktigt billigt, se vår hemsida eller kontakta oss för att fråga.

3.Gäller konsumentlagen och ångerrätt när man köper sitt kök hos er?
– Självklart. Dessutom fem års garanti på vitvaror samt tio års garanti på snickerier. På prisjämförelsesajter som Prisjakt kan du också leta nya köksdelar, vitvaror och möbler till lägsta pris.

 

Fynda säkert – tänk på det här

• Köper du begagnat på nätet? Kontrollera säljaren i den mån det går, till exempel genom att googla säljarens namn. På vissa begagnat-sajter har andra lämnat omdömen om säljaren och du kan på så sätt avgöra om säljaren är seriös eller ej.
• Tänk på att om du köper en begagnad vara direkt av en annan privatperson, gäller inte det vanliga konsumentskyddet.
• När du har köpt en vara av en privatperson kan du inte ångra dig efter det att ni har gjort upp affären om ni inte har skrivit in i avtalet att du har ångerrätt.
• Om du får problem med varan efter ett privatköp och inte kan komma överens med säljaren, kan du vända dig till tingsrätten för att få tvisten löst.
• Tänk på att det kan bli dyrt att ångra köp om du handlar på Internet, eftersom du själv står för returkostnaderna.
• Köper du ett utställningskök? Kontrollera varan noga i butik, skavankerna ingår i det billiga priset och ofta är det ingen ångerrätt.

LÄS MER: Kök – här är vårens trender & nyheter 2016