My home / Inspiration / Guider / GUIDE: Så slipper...
Sommartider, hej hej tjuven – så slipper du oväntat besök i sommar. Foto: Thinkstock.

GUIDE: Så slipper du inbrott i sommar – expertens tips

Semestertider – och högsäsong för inbrott. Här är expertens bästa tips för att slippa tjuven i sommar.

AV: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

Låt bli Instagram på semestern, skriv inte på Facebook att du är bortrest och lås dörren när du ska ner till tvättstugan. Lotta Mauritzson är ansvarig för rådgivning på Stöldskyddsföreningen och har mer än 15 års erfarenhet av brottsförebyggande frågor. Här är hennes bästa tips för att skydda sig mot inbrottstjuven.  

 

Lotta Mauritzson. Foto: Johnny Wohlin/TV3
Lotta Mauritzson. Foto: Johnny Wohlin/

När du är bortrest

1. Försök att få bostaden att se ut som om någon är hemma. Lämna gärna lite frukostgrejer framme på köksbordet, till exempel. Ofta städar vi undan innan vi åker på semester, men det är faktiskt bättre att stöka till det.

2. Ha någon som ser efter bostaden åt dig och till exempel vattnar blommor och tömmer brevlådan. Har du ingen som kan se till bostaden – använd timer till lampor så att de tänds och släcks av sig själva. En stor, låst brevlåda som sväljer mycket post är också en smart lösning.

3. Skriv inte på sociala medier som Facebook och Instagram att du inte är hemma.

 

 

 

 
 
1. Nycklar, pass och smycken som inte används dagligen bör inte ligga framme utan förvaras i ett säkerhetsskåp.
2. När du byter bostad – byt lås till nya hemmet. Du vet aldrig var den förra ägarens nycklar cirkulerar runt.
3. Säkerhetsdörrar gör stor skillnad och fungerar lika bra i villor som i lägenheter.
4. Ha låsbara fönster. Fönster som aldrig används kan du lika gärna skruva igen.
5. Se över din dörrspegel i altan- eller balkongdörr. Ofta består den bara av en tunn isolering som går att sparka in. Är så fallet kan du säkra den med stålplåt och fönster med polykarbonat – ”okrossbar plast”.
6. Ha alltid larmet kopplat till en larmcentral och låt en certifierad larminstallatör installera det i stället för att göra det själv. Smarta larm som skickar bilder och meddelanden till din telefon bör ses som ett komplement till att larmet går till larmcentralen.
7. Gör en inventarieförteckning över dina saker så att polisen har möjlighet att spåra dem tillbaka till dig. Dyrbara föremål kan märkas genom att rista in personnummer eller genom att DNA-märka dem.
8. Lås alltid om dig när du är hemma. Ska du bara en snabbis till affären eller ner till tvättstugan så lås även då. Har du otur ser inbrottstjuven när du går hemifrån utan att låsa. I värsta fall är du hemma när inbrottstjuven slår till.
 
 
6 andra sätt att göra livet surt för tjuven

 

stoppa-tjuven06
 
Pensla med DNA-märkning

 

Märkning med unik DNA-kod och PIN-nummer som du penslar på de föremål du vill märka. Du får även med varningsdekaler att sätta på fönster som varnar tjuven om att det finns märkta föremål i hushållet. Etiketter som du kan fästa på de föremål du har märkt ingår också. Märkningen är nästan omöjlig för tjuven att avlägsna och lätt för polisen att spåra till dig som ägare. 799 kr, Stoldskyddsforeningen.se.    

 
 
 
 
Köp säkerhetsbox med kodlås

 

Kraftig säkerhetsbox av pulverlackerat stål. Elektroniskt kodlås med 3-8 kodsiffror och dubbla låskolvar. Drivs med batterier och kan vid nödfall öppnas manuellt med nyckel. Bör förankras i golv eller vägg med medföljande fästbultar ­i förborrade hål. Mått invändigt: 190x 300×150 mm. Vikt: 7 kg. Pris, 389 kr, Biltema.

 

 

 

stoppa-tjuven09
 
Skaffa smart timer

 

Liten och lättprogrammerad timer för sju dagar, med tio stycken till- och frånkopplingar. Timern har även en slumpfunktion för att lura tjuven. Smartast är att använda flera timers på olika ställen i hemmet, eftersom det kan verka misstänkt om det bara är en enda lampa som tänds och släcks. Timern har inbyggt backupbatteri. Kjell & Company, 100 kr.

 
 
stoppa-tjuven04

 

Välj en stark säkerhetsdörr

 

Swedoors ytterdörrar i serien Advance Line är speciella eftersom de är säkerhetsklassade trots att de är i trä och många modeller har glasfönster. Dörrarna kan stå emot minst 20 minuters inbrottsförsök, varav 5 minuters aktiv bearbetning med kofot. Går att få i många olika färger och med extra tillbehör för att ytterligare öka säkerheten. Ett par modeller funkar även som altandörrar. Rekommenderat pris från cirka 13 900 kr, Swedoor.se.  

 
 
 
stoppa-tjuven02
Bra belysning med rörelsevakt

 

Väggbelysning i aluminium som lyser upp med ett starkt sken. Inbyggd rörelsevakt och skymningsrelä. Levereras med lampa och bygel. Finns i vitt och svart samt 120 eller 400 watt. 129–149 kr, Clas Ohlson.    

 
 
 
 
stoppa-tjuven03
 
Säkra brevlådan

 

För lägenheter med brevinkast. ”Postgate” fungerar som en brevkorg och hindrar insyn samt gör det omöjligt för tjuven att föra in verktyg eller annat för att utifrån öppna dörren, eller fiska upp eventuell värdepost. Är du bortrest kan du ställa om den till bortaläge så slussas posten ner på golvet så att boxen inte fylls. Passar på de flesta lägenhetsdörrar och finns i vitt och mörkbrunt. 1 250 kr inklusive frakt. Postgate.se.  

 

   

LÄS MER: Extjuvens bästa tips för att slippa tjuven