My home / Inspiration / Guider / 6 osannolikt coola...

6 osannolikt coola minihus du inte trodde fanns

Sugen på stugliv? Vi med – om det ser ut så här. Vi har tagit en liten spaning runt jorden – och hittat världens antagligen coolaste minihus.

Av: Johan Furusjö

1. Djungel-bungalowen på Sri Lanka

På en höjd mellan en gummiplantage och djungeln i Sri Lanka finns den här lilla stugan, byggd av stål, timmer och bambu. Arkitekten har inspirerats av lankesernas vaktskjul, som traditionellt har används för att ghålla uppsikt över ägorna på natten. Tveksamt dock om de också hade tre sovrum och alla bekvämligheter.

Varldens-coolaste-stugor-Estate-Bungalow-144

Foto: © Malaka Weligodapola image, ”Cabins” (Taschen 2014)

2. Sjöboden i Møre og Romsdal, Norge

Fint väder? Bara att öppna upp lite! Det här norska minihuset på väster om Trondheim har uppfällbara väggar mot verandan och fantastiskt ljusinsläpp via inbyggda vägg- och takfönster som klättrar upp mot taknocken. 21 kvadratmeter äkta sjöromantik i norsk tall.

Varldens-coolaste-stugor-Norwegian-Boathouse-46

Foto: © Pasi Aalto, ”Cabins” (Taschen 2014)

3. Upphottade duvhuset i England

Vad gör man egentligen med ett gammalt förfallet duvslag (bostad för tama duvor) från 1800-talet som inte ser mycket ut för världen? Bygger om till sommarstuga, förstås! Hur? Man stoppar in ett hus med snyggt rostig fasad i de kvarvarande tegelväggarna. Coolt, eller hur?

Varldens-coolaste-stugor-Dovecote-Studio-124

Foto: © Philip Vile, ”Cabins” (Taschen 2014)

4. ”Trollsländan” vid Luleälven

När du tagit dig upp för den 15 meter långa rampen har du 52 kvadratmeter, utsikt över älven och orörd natur för dina fötter. Det här huset behöver du inte ens köpa för att provbo – det går att hyra. ”Trollsländan” är det största rummet på trädhotellet Tree Hotel i Harads, sju mil från Luleå.

Varldens-coolaste-stugor-Dragonfly-130

Foto: © Rintala Eggertsson Architects, ”Cabins” (Taschen 2014)

5. Flyttbara stugkapseln

Stugor är jumysiga och så, men är det inte lite tråkigt att de liksom bara står där på ett och samma ställe? Eller – det behöver de faktiskt inte göra. ”Drop Eco Hotel” är en flyttbar stugkapsel på 25 kvadrat som kan sättas ner var du vill, och sedan flyttas utan att förstöra naturen. Nu är det bara att bestämma sig: ska den stå i skogen, på stranden eller på en fjälltopp? (Och eventuellt fixa tillstånd av markägaren)

Varldens-coolaste-stugor-Drop-Eco-Hotel-139
Varldens-coolaste-stugor-Drop-Eco-Hotel-137


6. Ö-huset i Nederländerna

Hela väggar av glas på kortsidorna och massivt trä på långsidorna gör att den här stugan påminner om en modernistisk, aningen trekantid tunnel. Med rätt läge – som på den här lilla ön i Loosdrechtse Plas, Nederländerna – blir det magiskt.

facade west3.tif

Foto: © 2by4-architects, ”Cabins” (Taschen 2014)

Samtliga bilder finns med i boken ”Cabins” (Taschen 2014), som finns att köpa i svensk handel.

Bok