My home / Inspiration / Guider / 6 största brandriskerna...

6 största brandriskerna i hemmet i jul

Levande ljus, bortglömda grytor och trasig julbelysning. Under december månad brinner det som mest i våra hem. Här är de sex vanligaste orsakerna i hemmet – och livsviktiga råd och prylar som minskar riskerna.

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

 

Just nu lyses våra hus och lägenheter upp av tända ljus och julbelysning både inne och ute. Men det är också det som gör att december toppar listan över när det brinner i svenska hem. Så för en fröjdefull jul – kolla de största brandriskerna i hemmet redan nu. 

 

Fyrverkerier brandrisk
Se till så att tomtebloss aldrig kommer i närheten av julgranen.

Julgranen 

En torr julgran barrar inte bara, utan kan även innebära livsfara. Varje år sker ett antal bränder på grund av att en julgran fattat eld efter att ha kommit i kontakt med en ljuslåga eller ett tomtebloss. Bästa knepet är att undvika att granen torkar ut, eftersom den då lättare fattar eld. När du fått hem din gran ska du därför såga av ett par centimeter av stammen för att få ett nytt färskt snitt. Ett gammalt blir nämligen fyllt av kåda och släpper inte igenom vatten. Därefter ska du se till att granen alltid har tillgång till vatten och inte är placerad intill ett element eller en öppen spis som torkar ut den. Förutom fukt bör du se till att dina ljusslingor är hela och fungerande. Sist men inte minst: ha aldrig levande ljus eller tomtebloss i eller i närheten av granen.

 

 

Spisen brandrisker
Håll koll extra koll på grytor, kastruller och stekpannor i jul.

Spisen 

I juletid spenderar vi mycket tid bland grytorna. Men kokande knäck, grönkål och ris à la Malta glöms lätt bort i allt julstök. Spisbränder är en av de vanligaste bränderna, och under jul finns det därför anledning att vara särskilt försiktig. Börja med att rengöra din fläkt från fett och smuts och ha alltid uppsikt över spis och ugn när du lagar mat på hög värme. Är olyckan ändå framme och fettet i grytan börjar brinna ska du kväva elden med ett lock, en plåt, skärbräda eller brandfilt. Använd aldrig vatten eftersom det får det brinnande fettet att sprida sig explosionsartat.

 

 

Mossa brandrisk
Det finns bättre alternativ än mossa och torra lavar i ljusstaken – till exempel stenar.

Levande ljusen

Julen är på många sätt ljusens tid. Vackert såklart, men också livsfarligt om du inte har rätt säkerhetstänk. Tänk på att aldrig ha ljusstakar i brandfarligt material som exempelvis trä. Använd i stället sådana av smide, keramik eller sten. Dekorera inte din ljusstake med brännbart material. I stället för mossa i adventsljusstaken kan du ha sand, sten, glas eller snäckor. Se även till att alla ljus står stadigt, på bra avstånd från gardiner och aldrig lämnas utan uppsikt.

 

Marschallerna

En marschall i trädgården ger julstämningen en rejäl skjuts. Men tänk på att enbart använda dem utomhus, aldrig flytta dem när de brinner och att använda hållare- och marschallskydd. När du släcker din marschall ska du kväva lågan med exempelvis ett lock. Använd aldrig vatten eller snö, eftersom marschallens innehåll då kan slungas upp explosionsartat.

 

Julbelysning brandrisk

Julbelysningen

Även elektrisk belysning i form av adventsljusstakar, stjärnor och ljusslingor är vanliga under juletid. Tyvärr är de inte säkra bara för att det inte handlar om levande ljus. Se till att alla sladdar och kontakter är hela när du tar fram julpyntet och tänk på att använda ljus för utomhusbruk när du pyntar ute. Se också till att ha rätt watt-tal på dina lampor och använd alltid strömbrytaren, eller dra ut sladden, när du ska släcka dina elektriska ljus. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning och leda till brand.

 

Fyrverkerier brandrisker 

Fyrverkerier

Sedan 2001 är det 18-årsgräns på att köpa och använda fyrverkerier. Tyvärr har inte åldersgränsen påverkat faktumet att fyrverkerier varje år orsakar skador på människor, miljö och egendom. Vill du inte avstå helt från fyrverkerier bör du åtminstone ta ditt ansvar och minska riskerna genom att använda dig av en avfyringsramp, till exempel en drickaback. Gör iordning allt i dagsljus och läs säkerhetsinstruktionerna noga. När fyrverkerierna ska avfyras ska du använda handskar, hörselskydd och glasögon och se till att människor runt omkring håller bra avstånd. Du ska självklart vara nykter när du skjuter raketer. Tänk på att det krävs polistillstånd för att få avfyra fyrverkerier i tätbebyggt område.

 

 

 

3 prylar du behöver hemma för en brandsäker jul:

 

1. Pulversläckare

Pulversläckaren är den bästa släckaren i ett privathushåll eftersom den fungerar på många sorts bränder, har hög släckeffektivitet, är lätt att använda och relativt underhållsfri. Din pulversläckare bör vara på minst sex kilo och ha en effektivitetsklass på åtminstone 43A 233BC. Ju högre sifferkod din brandsläckare har, desto mer effektiv är den. Har du en stor bostad med flera våningsplan kan det vara bra att ha flera släckare. Placera dem väl synligt i anslutning till entréer och andra utgångar.

 

2. Brandvarnare

En brandvarnare bör finnas på varje våningsplan i din bostad. Viktigast är att placera en i eller intill ditt sovrum, så att du varnas om det börjar brinna på natten. Placera även en brandvarnare i närheten av köket, eftersom det är vanligt att bränder börjar där. Att ha din varnare i köket, eller i badrummet för den delen, är däremot en sämre idé eftersom det riskerar att utlösa många falsklarm. Brandvarnarens övervakningsområde bör inte överstiga 60 kvadratmeter och avståndet mellan två varnare ska inte vara mer än 12 meter. Försäkra dig om att din brandvarnare fungerar genom att trycka på testknappen minst en gång i månaden.

 

3. Brandfilt

En brandfilt räcker inte som ensam brandsläckare, men är ett bra komplement till en pulversläckare. Om branden inte är så stor är det bättre att använda filten, eftersom du då slipper sanera allt pulver. Klarar du inte av att släcka med brandfilten tar du till släckaren.

KÄLLA: Brandskyddsföreningen.