My home / Inspiration / Guider / 7 zero waste-tips...

7 zero waste-tips från Pål och Maria

På ett år slänger de inte mer än nio kilo sopor. Familjen Mårtensson Berezecki har visat att ”zero waste” faktiskt går att leva efter. Här ger de sina bästa tips.

Av: Maria Bard Foto: Andreas Olsson

1. Undvik färdigmat och förpackningar

Köp så mycket råvaror som möjligt och handla saker i bulkformat. Ta med egna burkar och tygkassar. Laga mat själv i stället för att köpa färdigmat och halvfabrikat. Ett plus är att du på det här sättet dessutom kommer att äta bättre mat.

 

2. Förebygg

Tänk till redan i butiken, och undvik att köpa produkter som inte kan återvinnas. Glatt presentpapper kan till exempel ersättas med återvinningsbart papper. Säg nej till reklam och gratisprover. Du kan också förebygga genom att till exempel se film eller lyssna på musik på nätet i stället för att köpa fysiska produkter.

 

3. Gå inte i onödan

Ta vägen förbi återvinningen när du ändå är på väg någonstans. På så sätt blir det mindre jobbigt och du slipper gå enbart för att slänga.

 

4. Komprimera

Låt inte källsorteringen ta onödig plats. Vik ihop mjölkpaket och andra förpackningar, du kan till och med öppna upp botten på konserver och platta till dem.

 

5. Ät upp

Tänk zero waste på tallriken med, ta inte mer mat än du orkar äta upp och ta vara på rester.

 

6. Gör rent

Diska ur alla förpackningar så att det inte luktar. Blir källsorteringen äcklig att handskas med är det lätt att ge upp.

7. Sök på nätet

När familjen Mårtensson Berezecki har svårt att avgöra hur en produkt ska sorteras brukar en snabb googling på nätet ge svar.