My home / Inspiration / Guider / 8 tips för...

8 tips för en god – och hållbar jul

Vill vi ha vita jular även i framtiden, behöver vi tänka grönt. Här är prylarna för en hållbar högtid.

AV: Fanny Wikander

 

Köp ekologisk gran

Dansa klimatsmart ringdans i år och köp en ekologiskt odlad gran. Smålandsgran.se levererar julgranar som odlats utan bekämpningsmedel eller andra miljöfarliga ingrepp. För att få bukt med ogräs betar istället får mellan granplantorna. Granarna levereras i Storstockholm och Göteborgsregionen med klimatkompenserande transporter. Efter jul kan du beställa hämtning av din gran så att den kan omvandlas till energi eller fjärrvärme. Granarna finns i flera olika sorter, storlekar och prisklasser. En bra start för en hållbar jul! Läs mer på Smalandsgran.se.

 

Handla återvunnet

Under julen svämmar butikerna över av krimskrams som vi i stundens hetta, rusiga av julmust, känner att vi bara måste ha. Konsumtion i sig behöver inte vara fel, men försök hålla huvudet kallt och handla hållbart. Dessa små änglar är fairtrade-märkta, handgjorda av återbrukade läskburkar och säljs till förmån för föräldralösa och utsatta barn i Sydafrika. Pris, 49 kr/styck, Afroart.

 

 

Välj smart design

Christmas Glow är ett bokstavligen lysande exempel på snygg, smart och miljövänlig design. Inspirationen kommer från de nordiska fjälltopparna och det sprakande norrskenet. Ljusstaken är tillverkad av kartong från svenska skogar och är därför till stor del komposterbar. Det varma, julröda ljuset kommer från sju stycken energisnåla LED-lampor som lyser i tusentals timmar. Pris, 675 kr, Urbanero.com.

 

 

Duka ekologiskt

Den ekologiska skinkan och hållbart odlade brysselkålen gör sig bäst på en duk i 100% ekologisk bomull. Den här vackert mönstrade kommer från Åhléns. Pris, 399 kronor, mått: 145×250 cm.

 

 

Tänk på pappret

Julafton resulterar ofta i ett berg av presentpapper. I bästa fall viker mormor ihop det och sparar i byrålådan. I värsta fall åker det rakt ner i slasken. Paketera med gott samvete i presentpapper från Lagerhaus. Pappret ”Barr” är helt och hållet tillverkat av återvunnet papper och kostar 29 kr. OBS! Om du återvinner ditt julklappspapper (klart du gör) – tänk på att lägga det bland pappersförpackningar. Eftersom det ofta innehåller mycket färg, tejp och etiketter ska det inte sorteras som returpapper.

 

 

 

Välj snällare ljus

Ljus hör julen till och i Sverige förbrukar vi runt 300 miljoner värmeljus per år, varav de flesta tänds under de mörka vintermånaderna. Det i sin tur innebär runt 225 ton aluminiumkoppar, som är energikrävande att tillverka och svåra att samla in och återvinna. För att tomten ska slippa famla sig fram i mörkret finns dessa plastkoppar som du rengör efter användning och fyller på med tillhörande, miljömärkta värmeljus. Kopparna kostar 39 kr och säljs i 10-pack och refill-ljusen kostar 49 kr för ett 20-pack, båda från Indiska.

 

Pynta med papper

Som sagt, försök skapa julefrid i hemmet med återvunna prylar. När Jesusbarnet är så gulligt som här, insvept i återvunna tidningar, är det inga svårigheter. Faktum är att hela krubban är gjord på samma fiffiga sätt, av lokala hantverkare i Vietnam. Pris, 150 kr, Afroart.

 

Köp kemlikaliefritt

Ser du den hållbart tillverkade stjärnan i det blå? Julstjärna tillverkad av papper som framställts av återvunnen textil, enligt en gammal indisk tradition. Inga kemikalier används vid tillverkningen i fabriken där de anställda är garanterade bra löner och arbetsförhållanden. 90 cm från udd till udd. Pris, 199 kr, Granit.

 

LÄS MER: Svanen, Eko och Bra Miljöval – det här betyder märkningen