My home / Inspiration / Guider / 9 saker du...

9 saker du inte ska slänga från landet

Dags att rensa stugan inför sommaren? Vänta lite innan du kör något till tippen. Du kan sitta på en förmögenhet utan att veta om det.

Av: Helén Bjurberg


Det döljer sig många skatter i svenska stugor och torp.
– Äldre, skandinavisk design är glödhet i hela världen just nu, och det gäller allt från möbler, lampor, porslin och tyger, säger Pontus Silfverstolpe, antikproffs och en av grundarna av auktionssajten Barnebys.
Från att ha erövrat både Europa och USA börjar de svenska designobjekten nu även inta både Japan och Kina. Medan det framförallt är möbler som lockar köpare i väst är porslin och keramik populärast i Asien. Men även här hemma går det att få bra betalt för gamla föremål.

Vad är det då du ska titta efter när du står där med sopsäcken i högsta hugg?
– Håll ögonen öppna efter udda, spännande former. Gärna handgjorda saker med annorlunda design. 50- och-60-talsdesign och teak har varit och är fortfarande väldigt stort men intresset ökar även för föremål från både 30-och 40-talet liksom från 70-talet. Vi märker också att jakaranda och palisander blivit populärare, men även enklare träslag som ek och furu, säger Pontus Silfverstolpe.

För att vara värd något bör din möbel eller pryl givetvis vara i fint skick. Även etiketter, signaturer och märkningar av olika slag bidrar till ett högre pris. Likaså om en sak är handgjord istället för fabriksproducerad.
– Något som också blivit viktigare i och med att marknaden växer och fler föremål kommer ut är att möbeln har något som kan styrka dess historia, som ett inköpskvitto eller äkthetsintyg. Men det kan även räcka med en handskriven lapp som beskriver de historiska ägarförhållandena, säger Pontus Silfverstolpe.

För ett du ska kunna få veta om ditt föremål är en dyrgrip eller inte erbjuder Barnebys och många andra auktionssajter gratis värdering på nätet. Pontus Silfverstolpe menar att det kan vara värt att låta flera personer titta på det, eftersom värderare kan ha olika kunskap och erfarenhet.
– Ta också reda på så mycket du kan om objektet själv innan du skickar in dina bilder, tipsar han.

Hur stor är då chansen att du sitter på en skatt? Tillräckligt stor för att du inte bara ska slänga saker utan att först ta reda på vad det är, menar Pontus Silfverstolpe:
– Visserligen är drömmen ofta större än verkligheten, men varje sommar är det åtminstone en handfull svenskar som blir om inte miljonärer, så i alla fall snudd på, av saker de hittat i källaren eller på vinden.

 

 

Hittar du något av det här i stugan, kasta det inte!


 

Bestickuppssättning, BertelFoto: Bukowskis

Besticken Lion de Lyx av Bertil Gardberg. Pris: 22 800 kronor. 

– Medan priserna bara tycks sjunka för silverbestick, trots dyrbart material och i stort sett obegränsad livslängd, ökar de istället för bestick av rostfritt stål, bakelit och teak. Till en av de mer efterfrågade bestickmodellerna hör Bertel Gardbergs ”Lion de Lyx” i rostfritt stål och palisander formgivna för Hackman 1958. De här 136 delarna klubbades på Bukowskis för 22 800 kronor.

 

 

Taklampa, Luxus, Auktionshuset i SolnaFoto: Auktionshuset i Solna

Taklampa från Luxus av Östen och Uno Kristiansson. Pris: 5 400 kronor.

– Lampor och armaturer från 1900-talet står väldigt högt i kurs men även en hel del av ljuskronorna från 1800-talet som tidigare varit relativt billiga börjar dra iväg i pris. Taklampan från Luxus/Vittsjö i glas och teak är formgiven på 1950-talet av Östen och Uno Kristiansson. Den klubbades för 5 400 kronor på Auktionshuset i Solna.

 

 

Vas, Kina, såld av Sotheby´s i Hong KongFoto: Sotheby’s

Antik kinesisk vas. Pris: 25 miljoner kronor.

– Sedan kineserna börjat köpa tillbaka föremål som man en gång exporterade till andra marknader, har priserna skjutit i höjden som en raket. Har man kinesiskt porslin hemma som man vet är lite är äldre bör man absolut få det värderat av auktionshusen. Den här blåvita vasen med dekor av drakar klubbades på Sotheby’s i Hong Kong för dryga 25 miljoner kronor.

 

 

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 13.49.11

Mattan Enbär av Märta Måås Fjetterström. Pris: 200 000 kronor.

– Sveriges största textilkonstnär genom tiderna är utan tvekan Märta Måås Fjetterström. Trots det är det många som inte känner till hennes namn, än mindre hennes fenomenala textilskatt. Mattan ”Enbär” formgiven 1956 av Märta Måås-Fjetterström, är vävd i gobelängteknik av Barbro Nilsson. Det klubbade priset för det här exemplaret blev 200 000 kronor hos Stockholms Auktionsverk.

 

 

Yrjö Kukkapuro, bukowskisFoto: Bukowskis

Plaststolen Karuselli av Yrjö Kukkapuro. Pris: 30 000 kronor.

– Många förknippar plasten med de svenska 70-talshemmen, men materialet har använts betydligt längre än så. Den finske formgivaren Yrjö Kukkapuro använde gärna plast till sina alster. En av hans klassiker är snurrfåtöljen ”Karuselli” från 1963-64. Detta exemplar är tillverkat för finska Avarte efter 1980-talet. Men trots senare tillverkningsår såldes den på Bukowskis för dryga 30 000 kronor.

 

 

Muslingestol, Arctander, göteborgs auktionsverkFoto: Göteborgs Auktionsverk

Muslingestolen av Philip Arctander. Pris: 50 000 kronor.

– För ett par år sedan slog den här stolen, ”Muslingestolen” eller ”Clam chair” världen med häpnad då den plötsligt klubbades på auktion för fantasisummor, trots att det var oklart vem som formgivit den. Idag står det klart att det är den danske arkitekten Philip Arctander som gjorde originalet 1944. När den här stolen nyligen såldes på Göteborgs Auktionsverk hamnade prislappen på 50 000 kronor, men det har hänt att priset landat på flera hundra tusen kronor för en enda stol på den internationella andrahandsmarknaden.

 

 

Skärmavbild 2015-07-14 kl. 13.58.01

1700-talsbord. Pris: 12 000 kronor. 

– När man rensar gamla ladan i sommar ska man hålla ögonen öppna efter gamla träbord. Ett par av våra äldsta och vanligaste möbelmodeller, slag- och bockbord, har ökat i popularitet under senare tid. Ett gammalt bord av den här typen med rätt patina kan vara värt mycket. Det här slitna bordet från 1700-talet klubbades för 12 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare i höstas.

 

 

soffa, Viggo BoesenFoto: Bukowskis

Rottingsoffa av Viggo Boesen. Pris: 10 000 kronor.

– Många till synes anspråkslösa trädgårdsmöbler har hamnat på brasan istället för att inbringa en rejäl hacka till sin ägare. Den här soffan i flätad rotting kunde ha gått samma öde till mötes men blev istället såld för 10 000 kronor på Bukowskis. Troligen är den formgiven av Viggo Boesen 1936.

 

 

PallarFoto: Bukowskis

Utö-pallar av Axel Einar Hjorth. Pris: 112 100 kronor.

– En gång i tiden användes den här typen av pallar för att mjölka korna. När NK:s gamla chefsarkitekt Axel Einar Hjorth står bakom designen kan de vara värda ofantliga summor. De här pallarna klubbades för 112 100 kronor på Bukowskis.

 

(Priserna är exempelpriser från Barnebys auktioner under 2014-2015. Priserna kan variera kraftigt beroende på skick men också antalet intressenter).

 

 

LÄS MER: Här är prylarna du kan tjäna pengar på