My home / Inspiration / Guider / A och O...
Drömmer du också om Spanien?Foto: Thinkstock

A och O när du ska köpa bostad utomlands

Fler svenskar än någonsin köper boende utomlands, men det finns några viktiga saker att tänka på. Daniel Nilsson, regionchef på Fastighetsbyrån i Spanien, ger dig bästa tipsen.

Av: Fanny Wikander

 

Hej Daniel Nilsson, regionchef på Fastihetsbyrån i Spanien. Vem köper hus utomlands? 

– Framförallt köper allt fler boende utomlands. De senaste sex åren har siffran ökat med 500 procent. De flesta av våra kunder bor i storstäder. Tidigare var det mest pensionärer, men sedan ett par år tillbaka har åldersspannet breddats ordentligt. Idag är det allt från 35-åringar till 60-åringar, säger Daniel Nilsson, regionchef på Fastighetsbyrån i Spanien.
 

Vad vill vi ha?

– Spanien har alltid, och kommer alltid att vara, det mest populära landet för oss svenskar. Vi har en lång tradition av att resa dit och det är där den stora majoriteten väljer att köpa boende. I övrigt ser vi en ökning i bland annat Portugal. Det går fler avgångar dit, har blivit populärt som resedestination och har fördelaktiga skatteregler.
 

Efter britterna köper skandinaver flest boenden utomlands. Varför? 

– Vårt klimat spelar såklart in, vi vill ha sol, värme och ljus. Jämfört med många andra europeiska länder har de nordiska ekonomierna klarat sig bra de senaste åren och i Sverige har vi en fastighetsmarknad som gått bra. Flygindustrin har även ökat vilket gjort många länder mer lättillgängliga.
 

Är det ekonomiskt smart att köpa utomlands för oss svenskar nu?

– Ja, den svenska kronan står i ett historiskt jämviktsläge. Samtidigt har priserna i Spanien gått ner mellan 30 och 50 procent. Det allmänna ränteläget i världen gör det också fördelaktigt att som svensk investera i en bostad just nu.
 

Du är själv bosatt i Spanien. Vad är bäst? 

– Ljuset. Särskilt under vinterhalvåret. Även om det inte är lika varmt som under sommaren just nu så är det ändå väldigt ljust ute.
 
 
 

10 smarta saker att tänka på:

 

 

Gör research hemifrån

Första steget för att göra din dröm till verklighet är att hitta en plats och ett boende som matchar dina kriterier. Det kan du göra hemma i soffan. Många stora, svenska mäklarhus förmedlar bostäder utomlands. Det finns även förmedlingsportaler som enbart är inriktade på boenden i andra länder.
 

 

Lyssna på andra

För att få en mindre friserad bild av intressanta platser kan du ta kontakt med svenskar som redan packat kappsäcken och dragit iväg. På exempelvis sajten Utlandssvenskar.com kan du få svar på vilken stad som har bästa uteserveringarna och vilket område du ska välja för att slippa turister.
 
 

Åk dit och känn dig för!

Efter att du gjort research hemma bör du åka ner och bilda dig en egen uppfattning om vad som passar dig. Då kan du passa på att stämma träff med en mäklare på den plats där du är intresserad av och även boka visningar. Många svenska byråer har folk på plats vilket främst är en trygghet efter att affären är avslutad och du eventuellt behöver hjälp med något. De flesta svenskar känner sig också mer trygga av att göra affären på sitt eget språk, eftersom det är en stor affär och handlar om mycket pengar. Att göra affären själv, utan hjälp av mäklare, är inte att rekommendera om du inte har bra koll på landets regler vid köp av bostad.
 
 

Hyr boende först

Ett bra alternativ för dig som vill ta det lilla lugna och inte förhasta dig i ditt bostadsköp är att hyra ett boende på den plats du är intresserad av, innan du slår till. På så sätt får du en fenomenal inblick i hur din vardag där skulle se ut.
 
 

Fixa finanserna

Det är smart att ordna med finansieringen innan du åker på visningar. Då vet du hur mycket du får låna, baserat på din situation. Lånevillkoren ser olika ut i olika länder, men i exempelvis Spanien måste finansieringen ordnas i landet. Den spanska bostaden går vanligtvis att belåna upp till 60 till 80 procent av marknadsvärdet och lånet tas i euro.
 
 
Köpa lägenhet utomlands Myhome
 
 

Ta reda på villkoren

Tänk på att en bostadsaffär i exempelvis Spanien inte ser ut på samma sätt som i Sverige. Här hemma är vi, åtminstone i storstäder, vana vid att det är säljarens marknad. I Spanien är det snarare köparens. Ofta är det ingen budgivning utan slutpriset bestäms i en förhandling mellan köpare och säljare. Som köpare kan du ofta till och med pruta lite på priset.
 
 

Skaffa full koll på ansvaret

Vad gäller fel och brister i ditt nya boende, som du inte visste om i samband med köpet, ser det olika ut i olika länder. Prata med din mäklare på plats för att få full koll på vad som gäller.
 
 

Kolla upp extra kostnader

När du köper bostad utomlands tillkommer ibland en del tilläggsavgifter som vi inte är vana vid i Sverige. Dessa kan bland annat vara överföringsskatter, notariekostnader, registreringsavgifter och anslutningsavgifter. Din mäklare bör ha full koll på vad som gäller och kan oftast sköta dessa åt dig.
 
 

Ta hjälp av jurist

Det finns även en del juridik att ta hänsyn till när du köper bostad utomlands. Väljer du att flytta till exempelvis Spanien på heltid gäller landets regler vid skilsmässa efter två år. För att ett testamente upprättat i Sverige ska gälla dina tillgångar utomlands är det säkrast att skriva ett kompletterande testamente hos en advokat i Spanien. För att vara på den säkra sidan och slippa sätta sangrian i halsen bör du anlita en jurist för att gå igenom allt och undvika otrevliga överraskningar.
 
Köpa hem utomlands Myhome
 

Tänk långsiktigt

De allra flesta köper boende utomlands för att ha det som fritidshus. Vill du istället göra en bra investering bör du ha en horisont på åtminstone tre till fem år. En del flyr även landet efter pensionen. Du har då rätt till din svenska pension men beskattningen ser olika ut beroende på var du väljer att bosätta dig. Läs mer på Pensionsmyndigheten.se.
 
KÄLLA: Fastighetsbyrån, Utlandssvenskar och Pensionsmyndigheten