My home / Inspiration / Guider / ”Altanen blev en...
Från altanen kommer man rakt in i köket. Intill växer anisiop och hortensia Dorotea, i hörnet vid gjutjärnskaminen växer kryddor och ätliga plantor. 7-åriga Jack the Poodle får också vara med.

”Altanen blev en grön oas”

Anna Jeppsson ville att altanen skulle stå färdig när hon kom hem från BB med andra barnet. Och så blev det. I dag är altanen fylld med blommor, sittplatser och mängder av möjligheter.

Av: Carro Wendt Foto: Anna Jeppsson

Vårt projekt

Storlek: 44 kvadratmeter.
Virke: Tryckt trallvirke till golv men vanligt virke i de bärande reglarna och staketet.
Kostnad: Cirka 20 000 kronor.

Så gjorde vi

  • Anders byggde altanen med hjälp av en kompis, och sammanlagt tog det ungefär en vecka.
  • Golvet ligger på en regel som skruvats i väggen och plintar med stolpar i ytterkanten. Mitt under golvet står stöttor som vilar mot den gamla altanen.
  • Runt om finns ett staket, och ovanför trappan som leder ner i trädgården finns en låsbar grind efter egen design.
  • Överliggaren på staketet har tappats in i stolparna och hattarna, som sitter överst på stolparna, är hemmagjorda med hjälp av bandsåg. Hattarna är sågade så att de sluttar åt fyra håll för att vattnet ska rinna av.
  • Slutligen har Anders också gjort vagnstycken, alltså trappans sidor, själv av reglar.

 

När yngsta dottern Hilda kom i april 1997 byggde Anders Jeppsson färdigt altanen utanför huset i södra Malmö. Äldsta dottern Ida var två år och föräldrarna ville ha möjlighet att ha koll på henne även utomhus.
Lösningen var en barnsäker yta i nivå med huset – med låsbar grind och utan farliga trappsteg. Att nivån på golvet byggdes så att den är i stort sett densamma som husets har medfört att altanen känns som en del av innemiljön även nu när barnen är stora.
– Altanen är jätteviktig för oss, säger Anna. På den är jag inne fast jag är ute. Hade vi byggt i nivå med gräsmattan hade den snarare varit en del av trädgården. För att komma snabbare mellan kök och hall kan man snedda över altanen och när vi har folk på middag samlas vi alltid där.

Altanen är cirka 44 kvadratmeter och innehåller både sköna platser att sitta på, växter och roliga detaljer.
– Vi ville ha en frikostig altan så att vi skulle kunna få plats med alla blommor och sittplatser, och trädgården är så stor att det var möjligt. Vi trivs här, och trots att vi säkert har 25 sittplatser nere i trädgården sitter vi för det mesta på altanen, säger Anna.

Största delen av altanen är till för att ­sitta i solen och njuta, och det är sol direkt på morgonen ända fram till fem på ­kvällen under ­sommaren. En del närmast huset är täckt av tak. Det är för att man ska ­kunna sitta ute även när det regnar. Anders och Anna valde ett industriarmerat tak av glas, där armeringen gör att glasskärvorna inte ramlar ner om taket ­skulle gå sönder. Glas är trevligt eftersom det släpper igenom ljus, men är också bra av andra anledningar.
– Jag är nöjd att vi valde glas, för det är tyst när det regnar. Det hade varit billigare med plast, men nu kan vi sitta ute och ­prata även när det regnar utan att skrika till varandra, säger Anders. Vi tycker också att det är ­mycket ­snyggare.

Altanen-blev-gron-oas01
– Altanen är jätteviktig för oss, säger Anna. På den är jag inne fast jag är ute.

Ena sidan av altanen kantas av garaget, som Anna och Anders har förlängt. Garaget byggdes till så att taket liknar hytten på en båt och med ett runt fönster mot sittplatsen som förstärker det intrycket. På altanen går det att sitta och äta vid ett praktiskt ­fyrkantigt bord som rymmer åtta personer.
– Det är socialt med ett fyrkantigt eller ett runt bord, säger Anna. Vid ett långbord pratar man bara med dem man sitter intill, men här kan vi umgås alla på en gång.
I en hörna vid alla kryddor står en gammal ­vacker kamin som fungerar som både blombord och ­dekoration. Under taket står Annas samling av suckulenter som är ute på sommarsemester och längs huset finns en lång låda som ­rymmer dynor och som även fungerar som bänk eller sidobord vid stora kalas.

Sakerna flyttas ofta runt om andan ­faller på och det går ständigt att komma på nya sätt att möblera och att utnyttja ytan. Många gånger börjar trädgårdsfesterna och släktkalasen med en drink på altanen. När ­barnen var små fanns det också andra användningsområden:
– Vi spolade altanen med vatten på vintern så att det frös och de kunde åka kälke. Vi ­satte dem i en pulka och ­skickade dem fram och ­tillbaka mellan oss. Både flickorna och deras kompisar minns det fortfarande!

Bildspel: Så blev altanen

Inred uteplatsen med växter – så gör du:

1. Klätterväxter. Har du en liten uteplats är det bra att satsa på många klätterväxter som gör att du bättre utnyttjar den yta du har.

2. Gruppera. Gör grupper av blommor – till exempel en stor grupp och några mindre.

3. Säsongsfärger. Sätt färg med blommor efter säsong! Se till att det enkelt går att byta penséerna mot sommarblommor.

4. Vinterväxter. Blanda gärna vintergröna växter som du kan ha som bas med sommarblommor som ger färgklickar.

5. Doft. Tänk på doften! Det är härligt att känna doften av kryddor, t ex lavendel, timjan och isop eller rosor när man sitter ute.

6. Lugn. Spara och ha en lugn hörna. Man måste inte ösa på med blommor i alla hörn utan det kan vara bra att låta ögonen vila.

7. Höjd. Det är bra att ha lite olika höjder på växterna i krukorna. Det ger variation och gör det hela mer spännande.

8. Kontraster. Jobba med kontraster och likheter i bladformerna – så att du kanske kombinerar stora blad med flikiga blad eller blad som är runda, platta, spretiga. Suckulenter kan göra att du även får in gråskalan i växtligheten. Det blir en fin kontrast!

9. Ätbart. Ha en hörna med ätbara saker som till exempel kryddor eller grönsaker.

Tips från Helena Stengbom på Trädgårdshandel i Limhamn.