My home / Inspiration / Guider / Antikskolan del 1:...
Pontus Silfverstolpe, 39, är antikexpert, bloggare och grundare av söksajten för auktioner Barnebys.se. I antikskolans första del tipsar han om hur du blir en budvinnare på nätet.

Antikskolan del 1: Så lyckas du på nätauktionen

I antikskolan guidar antikexperten Pontus Silfverstolpe oss bland gamla möbler och prylar. I första delen bjuder han på sina bästa tips för hur du blir en budvinnare på nätet!

Av: Pontus Silfverstolpe Foto: Magnus Liam Karlsson

Det finns lika många strategier för att ropa in det där eftersökta föremålet som det finns budgivare. På den gamla goda tiden var det blinkningar och diskreta rörelsemönster som avslöjade köparen. Tack vare dagens teknik kan du som köpare bjuda dygnet runt, oavsett var på jorden du befinner dig. Här kommer några tips på hur du ska lyckas göra fynden utan av avslöja dig för mycket.


Namn: Pontus Silfverstolpe 
Ålder: 39 år. Familj: Fru, Sofia, och tre barn. Bor: I Stockholm. Gör: Antikexpert, bloggare och grundare av söksajten för auktioner Barnebys.se.

 

Pontus, i antikskolan lär du oss mer om antikviteter. Varför är det så roligt med gamla möbler och prylar?
– Bra och svår fråga! Det är så mycket som är kul! Alla möten med både människor, föremål och historia från världens alla hörn är underbart roligt!

Vad får vi lära oss i din antikskola?
– Vi börjar med en lektion hur man bjuder på nätauktioner. Många är fortfarande osäkra på hur man gör för att handla på auktion och vilka regler och avgifter som gäller. Men vi kommer förstås även in på stilhistoria och mer handgripliga tips om vad man ska titta på för att göra ett bra köp.

Vilket är ditt eget bästa köp?
– Det varierar från dag till annan. Men flera av de konstverk jag har köpt är jag verkligen glad för, och njuter av dagligen även om de inte har så höga ekonomiska värden.

Och drömfyndet…?
– Det skulle vara att få hitta en gammal målning på loppis. Måleriet är av hög kvalitet men den är smutsig med gulnad fernissa. När jag gör rent den träder ett mästerverk fram. Vid efterforskningarna jag gör visar det sig att det är någon av de stora mästarna. Dessa upptäckter händer i konstvärlden emellanåt och turen får gärna komma till mig. Det skulle vara en stor upplevelse.

 

1. Det är enkelt!

Först och främst – det är enkelt att bjuda på nätet! Budgivningen fungerar i stort som den alltid gjort med skillnaden att du på onlineauktioner kan bjuda dygnet runt.

 

2. Lägg ett lågt första bud

Genom att tidigt lägga ett lågt bud kommer du per automatik få en påminnelse per mail eller sms när någon annan lägger bud på samma föremål som du bjudit på. Ofta får du även påminnelse om hur lång tid det är kvar till tiden löper ut. På så sätt kan du i lugn och ro luta dig tillbaka tills det börjar hetta till.

 

3. Håll koll på mejlen

Om du har haft ett ledande bud men blir överbjuden blir du meddelad via e-post. Ett meddelande skickas till din registrerade e-postadress. Du kan då välja om du vill lägga ett nytt bud i auktionen.

 

4. Vänta inte för länge

De flesta väntar in i det sista med att lägga sina bud. Lägger man bud under auktionens sista minut förlängs ofta budgivningen med 2–3 minuter. Då hinner den som bjuder emot få en påminnelse och tid att gå in och bjuda ytterligare. Lägger man däremot ett bud en och en halv minut innan tiden löper ut förlängs inte auktionen per automatik. Chansen är då större att ingen hinner lägga bud innan auktionen förklaras avslutad.

 

5. Lägg ett maxbud

Tänk på att du kan lägga ett maxbud för större chans att vinna auktionen. Om du lägger ett högre bud än nästa steg i budstegen aktiveras budbetjänten automatiskt. Den kommer att lägga bud åt dig upp till ditt maxbud om du blir överbjuden. Om ditt maxbud är lägre eller lika med bevakningspriset kommer ditt maxbud att läggas direkt.

 

6. Håll dig uppkopplad på slutet

Ofta startar budgivningen på allvar de sista minuterna av en auktion, varför det är bra att hålla sig i uppkopplad när det börjar dra ihop sig. Har du inte den möjligheten är det bra att lägga ett maxbud från början.

 

7. Köp med hjärtat

Sist men inte minst, viktigast av allt – köp med hjärtat! Bjud på det du tycker om och köp efter egen plånbok.

 

 

Trendigt just nu: skulpturer

En av höstens stora trender är utan tvekan skulptur. Den tredimensionella konstformen har blivit de inredningsfrälstas bästa vän! Nedan ett axplock från höstens auktioner.

 

Bildspel: Åtta heta skulpturer

Foto: Bukowskis, Bukowskis Market, Skåne Auktionsverk, Stadsauktion, Stockholms Auktionsverk, Uppsala

Auktionskammare/Barnebys.se