My home / Inspiration / Guider / Antikskolan del 2:...
Pontus Silfverstolpe, 39, är antikexpert, bloggare och grundare av söksajten för auktioner Barnebys.se. I antikskolans andra del visar han några av våra vanligaste stilar genom tiderna.

Antikskolan del 2: Lär dig din stilhistoria

I antikskolan guidar antikexperten Pontus Silfverstolpe oss bland gamla möbler och prylar. I andra delen lär han oss vad gustavianskt och nyrokoko egentligen är.

Av: Pontus Silfverstolpe Foto: Magnus Liam Karlsson

Pontus, i antikskolan lär du oss mer om antikviteter. Varför är det så roligt med gamla möbler och prylar?
– Bra och svår fråga! Det är så mycket som är kul! Alla möten med både människor, föremål och historia från världens alla hörn är underbart roligt!
Vad får vi lära oss i din antikskola?
– Vi börjar med en lektion hur man bjuder på nätauktioner. Många är fortfarande osäkra på hur man gör för att handla på auktion och vilka regler och avgifter som gäller. Men vi kommer förstås även in på stilhistoria och mer handgripliga tips om vad man ska titta på för att göra ett bra köp.
Vilket är ditt eget bästa köp?
– Det varierar från dag till annan. Men flera av de konstverk jag har köpt är jag verkligen glad för, och njuter av dagligen även om de inte har så höga ekonomiska värden.
Och drömfyndet…?
– Det skulle vara att få hitta en gammal målning på loppis. Måleriet är av hög kvalitet men den är smutsig med gulnad fernissa. När jag gör rent den träder ett mästerverk fram. Vid efterforskningarna jag gör visar det sig att det är någon av de stora mästarna. Dessa upptäckter händer i konstvärlden emellanåt och turen får gärna komma till mig. Det skulle vara en stor upplevelse.

Det här är Pontus Silfverstolpe

Namn: Pontus Silfverstolpe Ålder: 39 år. Familj: Fru, Sofia, och tre barn. Bor: I Stockholm. Gör: Antikexpert, bloggare och grundare av söksajten för auktioner Barnebys.se.

 

 

Stolar från barocken - tunga, kraftfulla möbler av gedigna träslag.
Stolar från barocken – tunga, kraftfulla möbler av gedigna träslag.

1. Barocken 1650–1720

Det svenska konsthantverket var till stor del influerat av det tyska och holländska med tunga, kraftfulla möbler av gedigna träslag. Ordet barock härstammar från portugisiskans barroco som betyder ”oregelbunden pärla”. Termen började användas först när tidsperioden var över och då med innebörden ”överdriven” och ”egendomlig”.

Kännetecken:

 • Tunga, kraftfulla möbler
 • Gedigna träslag
 • Storvulet och exotiskt

 

 

Under senbarock 1720–1750 blev möblerna slankare.
Under senbarocken 1720–1750 blev möblerna slankare.

2. Senbarock 1720–1750

Senbarocken kallas ofta Frihetstiden eller Fredrik I:s tid i Sverige. Barockens tunga prakt fick ge vika för sparsamt dekorerade och slanka möbler med en elegantare karaktär. Idealet var den holländska och engelska stilen. Golvuret, byrån samt olika slags skrivmöbler blev på modet. På 1730-talet grundades Svenska ostindiska kompaniet vilket påverkade hela stilidealet genom handeln med Kina.

Kännetecken:

 •  Lättare än barocken
 •  Alrot på modet
 • Golvuret en nyhet

 

Rokokon vidareutvecklade barockens stildrag, men med framträdande inslag av asymmetri.

3. Rokoko 1750–1775

Genom en intensiv import av konst och konsthantverk från Frankrike blev rokokon tidigt etablerad i Sverige. Trots det utvecklades en självständig stil med typiskt svenska särdrag av mycket hög kvalitet. Inspirationen till mönster och dekor kom från naturen och möblerna målades i ljusa färger. Rokokon vidareutvecklade barockens stildrag, men med framträdande inslag av asymmetri – raka linjer var bannlysta. Ordet rokoko kommer från franskans rocaille, en klippformation eller asymmetriskt ornament som utgör kärnan i rokokons mönsterbalk.

Kännetecken:

 • Behagfull och bekväm stil
 •  Asymetrisk dekor med mjuka former
 • Musslan, snäckan, rosen och rocaillen typiska dekorelement.
Antikskolan-Pontus-Silfverstolpe-02

4. Gustavianskt 1775–1790

Under Gustav III:s regeringstid upplever Sverige en storhetstid inom konst och kultur. Trots starka influenser från Frankrike skapas den gustavianska stilen med klara nationella drag. Till grund ligger intresset för antiken och utgrävningarna i Pomeji och Herculaneum. Elegansen och den höga kvaliteten dröjer sig kvar från rokokon, men i stället för en mjuk linjeföring och asymmetriska former eftersträvas symmetri, raka linjer och enkelhet.

Kännetecken:

 • Symmetriskt formspråk
 • Raka former
 • Intarsiadekor och ljus färgskala på modet

 

Antikskolan-Pontus-Silfverstolpe-06

5. Sengustavianskt 1790–1810

Gustav III:s död 1792 och de politiska omvälvningarna i Europa ställde större krav på anspråkslöshet och efter engelska förebilder framträdde allt tydligare en opretentiös nyklassicism. Den sengustavianska stilen andas både enkelhet och stramhet. Släta mahognymöbler utan intarsiadekor var på modet och träets naturliga ådring tilläts komma fram.

Kännetecken:

 • Mahognyfanerade möbler
 •  Mässingslister och kannelyrer
 • Bakåtböjda stolsben hos det bakre benparet

 

Antikskolan-Pontus-Silfverstolpe-03

6. Karl Johan 1810–1840

När den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte äntrade svensk mark tog han med sig mer än en ny kungaätt, nämligen Napoelons stilideal, den kejserliga empiren. Inspiration till denna hämtades från antiken med förebilder från de grekiska, etruskiska och romerska väldena liksom Egypten.

Kännetecken:

 • Den andra bronsåldern, förgyllda bronser
 • Dekor av djur – lejontassar, delfiner, örnar, svanar, gripar och sfinxer, samt krigiska emblem – sköldar, lansar och fascesstavar
 • Stora möbelgrupper

 

7. Nystilar 1840–1900

Nystilar är den gemensamma benämningen för 1800-talets imitationsstilar som bygger på former och dekorelement från äldre stilepoker. Den industriella utvecklingen innebar masstillverning av både möbler och föremål; aldrig tidigare hade utbudet varit så stort. Nygotiken är den äldsta av nystilarna, medan nyrokokon var den mest älskade. Stilarna avlöste varandra och i slutet av perioden framträdde tapetserarstilen med rikliga mängder textilier och helstoppade möbler.

Kännetecken:

 • Industrialismens genombrott, fler får råd
 • Möblerade hem med mycket textilier
 • Stora uppsättningar av till exempel serviser