My home / Inspiration / Guider / Nu är det...

Nu är det dags: minivillor utan bygglov

Från och med onsdag den 2 juli, är det tillåtet att bygga en extra minivilla om 25 kvadratmeter utan bygglov på sin tomt. Detta tack vare den nya ”Attefallslagen”. Hustillverkarna lanserar nu nya pakethus med kök, badrum och sällskapsytor – redo att lyftas in på tomten.

Av: Carolina Chreisti Eriksson och Johan Furusjö

Från och med onsdag, 2 juli 2014, är det tillåtet att bygga ett så kallat komplementbostadshus på sin egen tomt – utan att ansöka om bygglov. Detta enligt den nya ”Attefallslagen” som maj klubbades i riksdagen, trots att lagrådet tidigare i år mer eller mindre slaktade förslaget med hänvisning till att det bland annat urholkade rätten att överklaga grannars byggplaner.

Enligt den nya lagen får husen bli max 25 kvadratmeter stora med en taknockhöjd på hela fyra meter. Det krävs också att huset är ett komplement till ett redan existerande en- eller tvåbostadshus som har bygglov. Och ska det byggas närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs ett skriftligt medgivande från grannen och strandskyddet gäller även för de nya husen. Till skillnad från friggebodarna ska de så kallade ”Attefallshusen”, döpta efter bostadsminister Stefan Attefall (kd), kunna användas som permanentbostad, med kök och badrum.

Men var inte för snabb på gaspedalen och börja bygg redan idag. Även om du inte behöver ansöka om bygglov för dessa hus måste du komma ihåg att göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd innan du bygger eftersom det finns krav på säkerhet i byggprocessen. Utan anmälan kan du straffas med en så kallad sanktionsavgift.

I nuläget är utbudet av färdiga huspaket i storleken 25 kvadrat rätt begränsat. Men räkna med att antalet kommer att explodera nu när lagen har gått igenom. – Vi har ungefär 600 förfrågningar just nu. Vi har även flera projekt där vi har allting klart för att kunna börja bygga, säger Tomas Tjajkovski, vd på byggföretaget Sommarnöjen som tagit fram en ny serie komplementbostadshus, till TT.

Yvonne Svensson på Boverket tror att den nya hustypen kommer att bli populärast på stora tomter och i mindre tätbefolkade områden, där risken för grannkonflikter om minivillorna kanske är mindre. Det återstår alltså att se om begreppet ”Attefallshus” blir lika vedertaget som friggeboden.

Här är de nya ”Attefallshusen” – tre färdiga paket

22s32-attefall1-923

Modern

Ur kommande kollektionen Sommarnöjen c/o 25 Ett hus med full isolering och snickeribyggda fönster som kommer att lanseras till sommaren. Golv i massiv vitoljad furutilja, innerväggar och tak i vitmålad slätspont. Ett stort urval av kök, badrum, inbyggda sovplatser och förvaringsmöjligheter finns att välja på. Tillverkare: Sommarnöjen. Levereras: Som ett 100 procent prefabricerat hus som byggs inomhus i fabrik och lyfts på plats, helt färdigt att flytta in i. Pris: Från cirka 350 000 kr för ett nyckelfärdigt hus i grundutförande.

22s32-attefall3-571

E25

Ett 25 kvadratmeter stort hus med massivt furugolv och väggar och tak i liggande träpanel. Har målad träfasad i svart, vitt eller falurött. Fönster med 3-glas isolerglas. Rymmer sovrum, allrum, kök och badrum och passar som både gäststuga, kontor, bostad, fritidshus eller uthyrningsstuga. Tillverkare: Enkelrum. Levereras: Helt färdigbyggt och lyfts på plats i din trädgård. Du kan flytta in direkt. I priset ingår ett vinterbonat hus, elinstallation, belysning med infällda spotlights in- och utvändigt som styrs av dimmers. Pris: 315 000 kr i basutförande (utan kök och badrum). Med komplett utrustat kök (kyl, frys, diskmaskin, spishäll) och badrum (toalett, dusch, handfat)  435 000 kr inklusive standardfrakt.

22s32-attefall5-637

Vätten 25

Passar dig som behöver en lite större gäststuga. Har en liten köksavdelning och badrum med dusch och WC. Stugans entré ramas in av en altan som löper längs med hela huset. Tillverkare: Årjängsstugan. Denna tillverkare har tänkt ta fram fler varianter på stugor som är 25 kvm. Tanken är även attkunna erbjuda hus i lösvirke och inte enbart med timmerstomme. Levereras: Som byggsats, stugan är anpassad för att man ska kunna använda den året om. Stugorna har flexibel planlösning och isolering och treglasfönster ingår som standard. Markarbete, grund, trappor, inredning, el, rörmokeri, måleriarbete ingår inte. Företaget erbjuder monteringshjälp vid behov. Pris: 169 000 kr för själva byggsatsen. Priser på montering, grund och frakt varierar beroende på byggplats, så det lämnas utifrån förfrågan.

2 juli blir det även tillåtet att utan bygglov…

1. Bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter. En tillbyggnad på maximalt 15 kvm får göras på en- och tvåbostadshus. Tillbyggnaden får dock inte ligga närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannarnas medgivande.

2. Bygga till två takkupor. Varken bygglov eller anmälan ska krävas för att göra högst två takkupor på en- eller tvåbostadshus, så länge det inte gäller ett ingrepp i den bärande konstruktionen

3. Inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus. Inget bygglov krävs (dock en anmälan till byggnadsnämnden) för att inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus, till exempel i källarplanet.

4. Komplementbostadshusens area föreslås kunna delas upp i exempelvis 20 kvadratmeter bostad och 5 kvadratmeter förråd på ett annat ställe på tomten.