My home / Inspiration / Guider / Bikarbonat – 12 supersmarta...

Bikarbonat – 12 supersmarta vardagshacks för trädgården!

För att göra trädgården redo för sommarsäsongen behöver du inte gå längre än till skafferiet. Med hjälp av bikarbonat kan du nämligen rengöra utemöbler, bekämpa mördarsniglar och boosta tomatplantor. Miljövänligt, billigt och ofarligt för både barn och husdjur!

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

Rengör… 

 

Grillparty
1. Grillgallret

Att lägga entrecote och majskolvar på ett grillgaller som är smutsigt av fett och matrester är ingen höjdare. Gör en pasta av bikarbonat och vatten som du smörjer in ditt galler med. När blandningen torkat kan du skrapa bort resterna.

LÄS MER: Grillmästarens bästa tips för att rengöra grillgallret

 

2. Utemöblerna av trä

Skrubba in bikarbonaten med hjälp av en tvättborste. Bikarbonaten suger åt sig smutsen utan att skada träet. Därefter sköljer du möblerna med varmt vatten.

 

3. Utemöblerna av plast

Skrubba bort missfärgningar och beläggningar med en blandning av bikarbonat och vatten. Om det behövs kan du därefter svabba av dem med en svamp med vanligt diskmedel och vatten, eller enbart vatten om du vill vara extra snäll mot miljön.

 

4. Utemöblerna av rotting

Strö över bikarbonat, låt stå en stund och borsta sedan bort överflödet.

 

 

5. Soptunnan

Din soptunna mår bra av att då och då rengöras med en blandning av bikarbonat och vatten. När du är klar strör du bikarbonat i botten, så slipper du dessutom dålig lukt.

 

6. Båtdäcket

När det är dags att fräscha upp båten inför sommaren ska du ta med dig din burk med bikarbonat. En skrubb med bikarbonat och vatten håller den nämligen fin hela säsongen, och vårt badvatten fritt från tråkiga rengöringsmedel.

 

7. Madrasserna

Madrasser till solstolar och andra sittdynor kan vara svåra att rengöra. Strö lite bikarbonat över dem och låt pulvret absorbera fukt, smuts och dålig lukt. Dammsug eller borsta sedan bort överflödet.

 

 
 
Bekämpa…

 

8. Mjöldagg

Har dina trädgårdsväxter fått en mjölig beläggning har du sannolikt drabbats av mjöldagg. Gör en giftfri cocktail i en blomspruta av 1 tsk bikarbonat, 1 tsk rapsolja och 1 liter vatten. Spraya hela växten med blandningen och upprepa en gång i veckan till problemet är löst.

 

9. Mossa

Mossa trivs i lite surare miljöer. Den basiska bikarbonaten kan du därför strö på de platser där du vill bli av med mossa.

 

Mördarsnigel bekämpa med bikarbonat

10. Sniglar

Liksom mossa gillar inte heller sniglar basiska ämnen. Strör du en ring med bikarbonat runt de växter du är särskilt rädd om kommer sniglarna därför att undvika dem.

LÄS MER: Så tar du kål på mördarsniglar – 10 bästa tipsen

 

Myrstack myror bekämpa bikarbonat

11. Myror

Inte heller myror är något fan av bikarbonat och tar omvägar där du placerat det. Vill du bli av med myrorna en gång för alla kan du blanda bikarbonaten med socker. Då mumsar myrorna i sig av blandningen, men dör senare då de sväller upp. Känns kanske inte helt humant, men är helt klart snällare mot naturen än läskiga bekämpningsmedel.

LÄS MER: Så blir du av med myror och getingar – bästa tipsen

 

Boosta…

 

Growing tomatoes
12. Tomatplantorna

Maxa årets tomatskörd genom att strö lite bikarbonat över jorden runt dina tomatplantor. Det sänker syrahalten i jorden vilket ger sötare och mer smakrika tomater.

 

LÄS MER: 10 smarta miljötips – enkla saker du kan göra i hemmet