My home / Inspiration / Guider / Bli av med...
Upp till kamp mot mördarsniglarna! Börja bekämpningen redan i mars i södra Sverige och april/maj i norra delarna är rådet från Olle Berg, som är känd för att ha Sveriges vackraste gräsmatta.

Bli av med mördarsniglarna – experttipset som funkar

Redan i mars börjar mördarsniglarna dyka upp i trädgårdarna. Trädgårdsexperten Olle Berg har hittat ett sätt att bli av med dem som faktiskt fungerar.

Av: Janne Hallman Foto: Lars Berg

Olle Berg har hittat ett sätt att bli av med mördarsniglarna. Foto: LARS BERG

Olle Berg är känd för att ha Sveriges vackraste gräsmatta och lägger ner mycket tid på sin trädgård utanför Karlstad. Under årens lopp har han hittat ett sätt att bli av med mördarsniglarna. Olle Berg ser till att få övertaget redan tidigt på våren – genom att strö ut antisnigelmedel i buskar och rabatter.

– Både Weibulls “Snigelfritt” och “Natria mot sniglar” från Beyer är bra. Båda är en naturlig produkt baserad på jäst, potatis och järnfosfat som bekämpar sniglar och snäckor i trädgårdar. Och eftersom det inte är giftigt så kan både barn och husdjur vistas på behandlat område.

Om man lägger medlet i rabatten när sniglarna börjar komma fram på våren så äter de upp det och drar sig tillbaka ned i jorden där de svälter ihjäl. Därför ses sällan döda sniglar efter behandling.

– Nackdelen är att skatorna också gillar medlet, säger Olle Berg. Jag har själv sett dem picka i sig. Men om man bara ser till att medlet ligger så skyddat som möjligt så kommer de inte åt det så lätt.

Enligt Olle Berg så kan man normalt börja med bekämpningen redan i mars i södra Sverige och april/maj i norra delarna.Och då är det viktigt att det är torrt för att att det ska fungera som bäst. Man ska alltså inte lägga ut det när det regnat, utan vänta tills det varit en solig och varm dag.

– Man ska lägga ut det sent på kvällen, eftersom det är på natten som dom är ute och rör på sig. Sen kan man kolla varje morgon – är medlet borta har dom varit där och man fyller på nytt.

 

LÄS MER: Mördarsniglar – så kom de till Sverige på 70-talet

 

 

 

Fakta/Olle Berg
9789155261450
Semic förlag.

Har haft gräsmattan som sitt stora intresse sedan 1967, då han anlade sin gräsmatta runt villan i Skattkärr, ca 1 mil utanför Karlstad. Redan efter ett par år utvecklades intresset för hur gräsmattan sköts bäst och vilka produkter och redskap som bör användas. På sin hemsida olleberg.nu finns flera gräsprogram, där man kan följa hans råd. Har skrivit boken “Gräsmattan – Så lyckas du!”.

 

LÄS MER: Grönaste gräsmattan i kvarteret – så lyckas du!