My home / Inspiration / Guider / Bygg utan lov...
Friggeboden Flex funkis från Jabo.

Bygg utan lov – 15 fina minihus

Stugromantiker med lust att bygga? Vi guidar dig till 15 bygglovsfria friggebodar och attefallshus i olika stilar och prisklasser som snart kan pryda din tomt. Från norrländska torp, via stilren modern funkis till japaninspirerade bungalow­modeller.

Av: Carolina Chreisti Eriksson

10 fina friggebodar

1. Flexibla moduler
friggebodar-attefall01

Namn: Jabo Flex och Flex Funkis (15 kvm).
Beskrivning: För dig som vill ”agera arkitekt” på egen hand! Flex är en huskollektion som byggs i moduler. Valfritt antal väggmoduler i respektive grundsats går att byta ut mot olika så kallade flexmoduler. Flex är en rymlig friggebod med stor valfrihet och Flex Funkis en modern modell i funkisstil. Bägge innehåller 14 väggmoduler som kan bytas ut mot valfritt antal fönster- och dörrmoduler och placeras hur du vill. Välj till isolersats, taksats eller plåtsats. Husen på bilden är förslag på hur husen kan se ut. 
Tillverkare: Jabo. 
Pris: Jabo Flex har ett vägledande pris på 37 200 kr och Flex Funkis på 38 150 kr + frakt. 
Levereras: I byggsats med moduler som du bygger ihop och målar själv, på det sätt du vill. 
Mer info: Jabo.se

 

2. Pittoreskt
friggebodar-attefall02

Namn: Torp 15.
Beskrivning: Den här färgglada norrländska friggeboden i torparstil finns även med loft och är tillverkad av norrländsk senvuxen fura. Bilden visar loftmodellen (Lofttorp 15) och kräver bygganmälan på grund av höjden. I övrigt är modellerna likadana. 
Tillverkare: Sorselestugan. 
Pris: 29 300 kr. Fönsterluckor, fönsterspröjs samt entrébro finns som tillval mot extra kostnad, liksom isolerpaket för golv, tak och väggar. 
Levereras: Som färdig byggsats med monteringsanvisningar. Huset är enligt Sorselestugan lätt att montera själv. 
Mer info: Sorselestugan.se

 

3. Coolt bastuhus
friggebodar-attefall04
Namn: Bastuhus Kenjo (15 kvm).
Beskrivning: Varför bygga in bastun i huset när du kan bygga ett eget hus till den i stället? Detta coola bastuhus består av 10 kvm bastu och 5 kvm extrautrymme för dusch och omklädningsrum.
Tillverkare/försäljare: Kenjo.
Pris: 200 000 kr för huset på bilden, komplett och färdiginrett med bastu, två duschar, varmvattenberedare. bastulavar i asp, elagreggat, tidsstyrning, badstege med mera.
Levereras: Huset på bilden levererades komplett från fabrik och lyfts på plats med kranbil, vilket är ett smidigt alternativ för dig som inte vill bygga själv. Som privatperson klarar du dock att montera huset själv menar Kenjo, som i så fall levererar huset i byggsats med monteringsanvisning, färdigspikade väggar och resten av materialet i lösvirke. Eller så låter du Kenjos snickare utföra jobbet åt dig, på din tomt.
Mer info: Kenjo.se    
4. Japansk inspiration
friggebodar-attefall08

Namn: Kyoto (12 + 3 kvm).
Beskrivning: Den här läckra bungalowmodellen, inspirerad av japanska tehus, rymmer utöver sina invändiga 12 kvm även en veranda under ett utskjutande tak om tre kvadratmeter. Husets pyramidtak kröns med en öppningsbar takljuskupol som har schaktväggar klädda med spegelglas. Finns även som 15 kvm boarea, utan verandan under tak. Kyoto 2, har wc och dusch. 
Tillverkare: Ola Torrång Arkitektkontor. 
Pris: Cirka 100 000 kr för enbart golv-, tak- och väggelement. Frakt tillkommer. Uppskattat totalpris cirka 250 000-300 000 kr, exklusive VA/el och inredning. 
Levereras: Fabriken levererar endast golv-, tak- och väggdelar (med isolering i golv och tak). Resterande material liksom montage, målning, installationer, undergrund och liknande ordnas av dig själv eller av en lokal hantverkare.
Mer info: Bungalowstugor.se

 

5. Stort ljusinsläpp
friggebodar-attefall13
friggebodar-attefall07
Namn: Julia (14,8 kvm).
Beskrivning: Klassisk modell med dubbeldörrar i fint spröjsade isoler­glasfönster. Kanske passar den här friggeboden, med sitt extra ljusinsläpp, som trädgårdsateljé för dig med konstnärsambitioner? Måla den obehandlade fasaden hur du vill och låt kreativiteten flöda även på utsidan.
Tillverkare: Polhus.
Pris: 31 900 kr + frakt. Isolering och takbeläggning ingår inte.
Levereras: I byggsats, omålat och oisolerat. Enkelt att montera enligt Polhus som menar att 85-90 procent av deras kunder monterar sina hus själva.
Mer info: Polhus.se    
6. Klassisk dröm
friggebodar-attefall09
Namn: Utö (15 kvm).
Beskrivning: I den här klassiskt svenska drömmen till sommarstuga är planlösningen fri, eftersom inga innerväggar är bärande. Likaså är placeringen av fönster och dörrar valfri vilket gör att du kan forma stugan efter eget tycke och smak. Veranda och altan går att välja till, liksom isolering, målning och furugolv invändigt.
Tillverkare: CA-boden.
Pris: Baspris är 44 800 kr, komplett isolerpaket kostar 13 950 kr. Frakt, 1 295 kr tillkommer.
Levereras: Som byggsats i färdiga moduler, lätta att montera enligt tillverkaren. Hämtas ut på din närmsta DSV-fraktterminal.
Mer info: Caboden.se    
7. Funkis
friggebodar-attefall05
Namn: Funkis 3 (15 kvm).
Beskrivning: Stuga där placering av fönster och dörrar är helt fri, liksom planlösningen, så att du kan skapa din egen stuga och exempelvis välja fönster från golv till tak i en del av huset för att maxa ljus och rymdkänsla. Veranda kan väljas till på kort- eller långsida. Fler tillval går att göra, som massivt furugolv, extra fönster och isolersatser för året runt-boende.
Tillverkare: CA-boden.
Pris: Baspris är 52 800 kr inklusive två fönster och en ytterdörr, isolerpaket kostar 15 800 kr. Massiva furugolv och isolersats finns som tillval
Levereras: I byggsats till din närmsta DSV-fraktterminal, där du hämtar den med bil och släp. För leverans fram till dörren, kontakta CA-boden för prisuppgift. Stugorna ska vara enkla att sätta ihop med medföljande monteringsanvisning.
Mer info: Caboden.se    
8. Stilren enkehet
friggebodar-attefall12
Namn: E15 (15 kvm).
Tillverkare: Enkelrum. 
Beskrivning: Stilren modell i furu med många alternativa utseenden. Denna friggebod lyckas med konststycket att på samma gång sticka ut och smälta in perfekt i omgivningen, som i skärgårdsmiljön på bilden. 
Pris: Cirka 199 000 kr + frakt (cirka 6 000–15 000 kr beroende på var i landet du bor). 
Levereras: Som ett färdigmonterat hus med isolering, lyfts på plats med hjälp av kranbil. 3-glasfönster, massivt furugolv, målad ytterpanel, komplett elinstallation och belysning med infällda spotlights in- och utvändigt följer med. Som tillval finns panel i lärkträ, grafitsvart furugolv, tak i alu-zink, trädäck med mera. Mer info: Enkelrum.se    
9. Naturnära
friggebodar-attefall06
Namn: c/o 15 Klassisk (15 kvm).
Beskrivning: En arkitektritad modell som andas enkel exklusivitet. Fasader, fönster och tak hos den här klassiska ”längan” i miniformat har en enhetlig matt röd färg. De stora glaspartierna ger kontakt med naturen utanför.
Tillverkare: Sommarnöjen.
Pris: Från 219 000 kr för ett nyckelfärdigt hus. Pris för ett nyckelfärdigt hus med komplett kök och badrum från 319 000 kr. Frakt tillkommer och kostar cirka 9 000 kr över hela landet.
Levereras: Som ett komplett, helt färdigt hus och lyfts på plats med kran. Du behöver inte göra någonting själv.
Mer info: Sommarnojen.se    
10. Modell minifriggebodar-attefall10
Namn: Anton (6 kvm).
Beskrivning: Den här knut- timrade minifriggeboden med spröjsade fönster och dörrar är ju hur söt som helst – och kan också bli vad som helst med hjälp av din eller dina barns fantasi! Gäststuga (jo våningssäng får plats!), lottstånd, bagarbod, campingkiosk, förråd eller lekstuga?
Tillverkare/försäljare: Polhus/Byggmax.
Pris: 12 990 kr.
Levereras: I obehandlad byggsats med ritningar som du enkelt följer och timrar ihop själv, enligt Byggmax som säljer boden. Isolering ingår inte men ska också vara lätt att utföra själv, tips finns på Byggmax hemsida.
Mer info: Byggmax.se    
 
Koll på friggebodar

Vad?
En mindre, bygglovsfri komplementbyggnad till ett redan befintligt en- eller tvåbostadshus. Du behöver inte söka bygglov för din friggebod, men behöver ändå ta hänsyn till krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda. Den lilla stugan på tomten fick sitt namn efter Birgit Friggebo som var den folkpartistiska bostadsminister som lät avskaffa bygglovsplikten för denna typ av hus.
Hur?
Friggeboden måste vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad. Du får bygga flera friggebodar på tomten om du vill, men deras sammantagna byggnadsarea får inte överstiga 15 kvadratmeter. Friggebodens högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3 meter.
Var?
Om du vill bygga frigge­boden närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs skriftligt medgivande från grannarna. Ger inte de sitt medgivande måste du söka bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun. Om du bygger närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs oftast strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för mer information.
Utseende?
En byggnad ska ha ”lämplig färg och form”, enligt Boverket. Tveksam på om ditt hus uppfyller kraven? Kontakta byggnadsnämnden i din kommun. I vissa fall kräver kommunen att du har bygglov för att få bygga en friggebod i en värdefull miljö.
Användningsområde?
Vad du ska använda din friggebod till påverkar hur du behöver utrusta den och därmed materialval och pris. Som privatkontor, sjöbod, poolhus, gästhus eller kanske bastu? Det bestämmer om du behöver vinterisolering, vatten och el samt eventuellt även wc- och köksinredning – saker som ofta inte ingår i standardutföranden och grundpriser. Hör med din tillverkare vad som gäller och vad som är inkluderat i det pris du får.      

LÄS MER: Kolla in i Denise Rudbergs minihus – i tre plan

5 snygga Attefallshus

1. Långt och smalt
friggebodar-attefall17

Namn: c/o 25 Garden Edition (25 kvm) friggebodar-attefall16Beskrivning: Det här arkitektritade huset i långsmal form andas enkelhet, stilrenhet, lugn och lyx och är skapat för att harmoniera med miljön. Har snickeribyggt kök och badrum i natursten och ett stort skjutparti i glas som tar in naturen. När det blir mörkt skapar skjutluckornas ribbor och inbyggda ljuslister ljusspel på fasaden.
Tillverkare: Sommarnöjen.
Pris: 329 000 kr i nyckelfärdigt grundutförande. Med komplett badrum och kök inkluderat blir priset från 449 000 kr. Frakt över hela landet kostar cirka 9 000 kr.
Levereras: Transporteras färdigbyggt och klart till tomten med kran. Ingår gör isolering, invändig el och VA, uppvärmning, invändig och utvändig målning, vitoljade massiva trägolv med mera (se tillverkarens hemsida för mer info).
Mer info: Sommarnojen.se

2. Multifunktionellt
friggebodar-attefall18

Namn: Guldhus (25 kvm).
Beskrivning: Nyframtagen attefallsmodell från småländska Ekenäshus som har samarbetat med Gullanders arkitekter och ingenjörer. En tidlös modell med många alternativa planlösningar.
Tillverkare: Ekenäshus.
Pris: Från 130 000 kronor för en obehandlad materialsats. Frakt, montering med mera tillkommer. Ytterväggar går att få i block med liggande panel eller i stugtimmer. Som tillval finns ett isoler­paket, regnvattensystem med mera.
Levereras: I byggsats med väggar i block eller som stugtimmerbyggsats. Med lite kännedom om byggande klarar du att montera huset själv, menar Ekenäshus.
Mer info: Ekenashus.se

3. Sobert svart
friggebodar-attefall14
Namn: E25 (20 kvm invändigt, 25 utvändigt).
Beskrivning: Sobert svart och snygg funkismodell som går att få fullt utrustad med kök och badrum för dig som vill bygga ett komplementbostadshus på tomten.
Tillverkare: Enkelrum.
Pris: 315 000–425 000 kr beroende på vilket utförande du väljer: ”bas” eller ”komplett”. Väljer du bas får du ett vinterbonat och färdigbyggt hus med massivt furugolv och innerväggar i liggande träpanel, elinstallation, belysning med infällda spotlights och målad träfasad utvändigt. I ”komplettpriset” ingår även vitmålade innerväggar, vaxat golv i svart eller vitt, komplett kök och badrum, extra öppningsbart fönster i badrum och två element.
Levereras: Nyckelfärdigt och lyfts på plats med kranbil.
Mer info: Enkelrum.se    
4. Putsad fasad
friggebodar-attefall19
Namn: Easy 25 Åhus (25 kvm).
Beskrivning: Raka linjer och elegans bjuder det här huset med pulpettak och putsfasad på, som du själv målar utvändigt. Rymmer en hel övernattande familj!
Tillverkare: Easy house.
Pris: 177 500 kr för byggsats i standardutförande. Den invändiga inredningen med till exempel träpanel gör du då själv. Frakt tillkommer också. Montering av utbildade montörer krävs och kostar cirka 30 000 kr.
Levereras: Som omålad byggsats i så kallade sandwichpaneler som är färdigisolerade. Tillverkaren erbjuder även nyckelfärdigt hus, exakt pris beror på inredningsval, var huset ska byggas och lite på markförhållanden. Nyckelfärdigt brukar detta hus kosta 425 000–450 000 kr och då ingår markarbeten, standardinredning och hjälp med design och materialval.
Mer info: Easy-house.se    
5. Tredelat
friggebodar-attefall20
Namn: Lillevilla 375.
Beskrivning: Ett litet och klassiskt snyggt fritidshus som är perfekt för att skapa extra ytor för gäster eller familj, eller som en sommarstuga på landet. Huset är uppdelat i tre olika utrymmen som du kan disponera hur du vill.
Tillverkare: Bauhaus. Pris: 69 995 kr + frakt. Tak, takavvattning och isolering finns som tillval.
Levereras: Med kranbil, i byggsats med alla trädelar i obehandlat naturmaterial.
Mer info: Bauhaus.se  
 

 

Koll på Attefallshus

Vad?
Sedan den 2 juli 2014 är det tillåtet att förutom friggebodar uppföra ett så kallat attefallshus på max 25 kvadratmeter utan bygglov. Men missa inte: innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till kommunens byggnadsnämnd och få ett startbesked! Till skillnad från de mindre friggebodarna får attefallshusen användas som självständigt komplementbostadshus, som permanentbostad eller fritidshus. De måste då innehålla all utrustning som ”vanliga” bostadshus har, som kök, förvaringsutrymmen och badrum. Det kan också användas som gäststuga, förråd, båthus, uthus eller trädgårdsväxthus. Husen har fått sitt namn från Stefan Attefall, den dåvarande kristdemokratiske bostadsministern som såg till att husen bygglovs­befriades.
Hur?
Även dessa hus måste byggas som ett komplement till ett redan befintligt bostadshus. Högsta tillåtna höjd från mark till taknock är 4 meter. Du får bygga flera attefallshus, så länge deras sammanlagda area inte överstiger 25 kvadratmeter. Om du bygger närmare hav, sjö eller vattendrag än 100 meter krävs oftast strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för mer info.
Var?
Om huset byggs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs medgivande från grannarna. Om de nekar måste du ändå söka bygglov hos kommunens byggnadsnämnd. Särskilda regler gäller nära järnvägsområden och bygge i särskilt värdefull miljö kan ändå kräva bygglov. Hör med byggnadsnämnden i din kommun!    

LÄS MER: Hon byggde sitt eget minihus – för 100 000 kronor