My home / Inspiration / Guider / Så byggde de...

Så byggde de sitt eget utekök i trädgården

Ett utekök mitt i trädgården, med grönsaker och kryddor några steg bort. Så byggde Staffan och Rebecca sitt drömkök utomhus.

Av: Monika Israelsson Foto: Henrik Brunssgård

Det fräser i stekpannan när Staffan skjutsar ner nyskördad vitlök och squash. Rebecca står vid köksön och arrangerar ringblommor, vallmokapslar och hortensia till en maffig bukett i en gul kruka. Det kan inte annat än klia i matlagningsfingrarna när man tar trappan från utsiktsterrassen, svänger förbi den jättelika ginsten och hamnar framför ett kök med murad stomme, grova plankor till bänkskiva och rödvitrutigt höganäs­kakel ovanför diskhon och den nedsänkta grillen. Staffan och Rebeccas trädgård består av sex terrasser i en sluttning. De hade ingen exakt bild av hur köket skulle se ut när de började. Men de visste vad de behövde.
– Vi ville kunna laga mat ute, vi behövde ha vatten och en grillplats. Vi ville vara nära köksträdgården och kryddorna, för att kunna skörda och tillaga direkt. Sedan utgick vi från de vinklar och mått som fanns, säger Staffan.

 

LÄS MER: Så bygger du smartast uteköket – proffsens bästa tips 

 

Den kaklade köksön har ett hål i mitten för parasoll, som döljs under en lös kakelplatta. Eftersom marken på terrassen lutar lätt blir ena sidan av köksön vanlig bänkhöjd och den andra sidan lite högre, perfekt för barhäng.
– Vi tycker att det är trevligt med köksö men får inte plats med en inomhus. Så varför inte ha den här ute? säger Staffan.
Målet är att slippa springa fram och tillbaka till huset. I år har de byggt ut skåp under bänkskivorna för att kunna ha tallrikar och kastruller ute hela sommaren.
– Man får känna sig fram vad man behöver. Vissa saker fungerar inte ute, som socker och salt. Det blir för fuktigt, säger Rebecca.

Staffan öppnar luckan under diskhon för att visa spiralslangen, som kan dras ut tio meter för att spola av fat och vattna växterna runtomkring. Där sitter en padda och plirar mot oss. Spontana besök från djurlivet får man räkna med när man lagar mat utomhus. När andra klagar på det svenska vädret kan Staffan och Re­becca känna sig lite oförstående. De äter ute i princip varje dag under sommarhalvåret.
– Det är sällan det regnar hela dagarna. Allt finns här, så när det blir fint är det lätt att gå ut. Det känns lyxigt att tända grillen och ljusen i fågelbadet och sätta sig här efter jobbet, säger Rebecca.  

 

LÄS MER: Så får du snyggare gräsmatta än grannen – 8 bra knep!

 

23s24-fixa_1-26Staffan Eklund och Rebecca Malmsköld.

 

Vad? Ett trädgårdskök med bänkar, köksö, vatten och nedsänkt grill. Det här gjorde vi: Murade stommar.  Byggde bänkskivor och skåp.  Anslöt vatten. Budget: Ingen. Fixare: Staffan Eklund, 38 och Rebecca Malmsköld, 32, som bor på landet utanför Varberg. Bloggar på: tradgardmedutsikt.wordpress.com

 

Våra bästa tips

1. Lägg trädgårdsköket nära kryddorna, då kommer de till användning.

2. Gör utrymmen där ni kan ha husgeråd, elplattor med mera hela sommaren, så ni inte behöver gå in och ut.

3. Skapa avställningsytor.

4. Vill ni ha el till trädgårdsköket – ta hjälp av en elektriker som kollar att allt är okej.  

 

 

LÄS MER: Hitta dina drömmars växthus – stor guide!

 

Så gjorde vi – fem steg till utekök

1. Vi grävde ett dike, 50 cm brett och 20–25 cm djupt. Vi fyllde på med 10 cm makadam och murbruk. Vi lade ut första raden lecablock och kollade att det blev rakt. Efter första raden och högt upp i muren lade vi armeringsjärn. Murade 8 varv och slammade med rödgrund.

2. Vi murade fem ”ben” på muren, som stöd åt bänkskivorna och stommarna. De putsades och målades med silikatfärg – först en grundfärg och sedan en täckande.

3. Köksön skapades genom att vi murade en fyrkant och fyllde med grus. Ovansidan putsades och gjordes jämn. Ovanpå fäste vi kakel och fogade med ljusgrå utomhusfog. Samma gäller kaklet bakom grill och diskho.

4. Hållare skruvades fast i murarna. Bänkskivor byggdes och laserades. Skåpsluckor byggdes och skruvades fast.

5. Vattnet anslöts från källaren och slangen grävdes ner. Mässingskran och en spiral­slang anslöts. Ett rör grävdes ner som avlopp från köket. Det leds ut till en stenkista. El leddes med hjälp av en förlängningssladd från huset.

 

Foto: tradgardmedutsikt.wordpress.com