My home / Inspiration / Guider / Designklassiker – historien bakom...

Designklassiker – historien bakom 33 inredningsfavoriter

Att handla färre och värre ligger i tiden. My Home berättar historien bakom designklassiker och inredningsfavoriter som vi älskar extra mycket.

Av: Sofie Zettergren

1. Y-stolen

Designer: Hans J Wegner 
År: 1949

Ett porträtt av danska köpmän sittande i kinesiska Mingstolar inspirerade den danske formgivaren Hans J. Wegner att skapa den numera ikoniska ”Y”-stolen. Det blev också den första stolen Wegner gjorde för företaget Carl Hansen & Søn. Just ”Y”-stolen har tillverkats utan avbrott sedan 1950, och finns numera i flera olika träslag och med olika ytbehandlingar.

Y-stol, Hans Wegner, stol, designklassiker
 

 

2. Stringhyllan

Designer: Nisse och Kajsa Strinning
År: 1949

När Bonniers folkbibliotek hade en tävling där de sökte en monterings- och utbyggbar bokhylla skickade äkta paret Nisse och Kajsa Strinning in sitt bidrag, som inspirerats av Nisses diskställ ”Elfa”. Parets hylla vann tävlingen och fick namnet ”String”.  Efter att den visats på H55-utställningen i Helsingfors blev den en stor försäljningssuccé under hela 50-talet och en bit in på 60-talet. Nu är hyllan som bekant omåttligt populär igen och har börjat nyproduceras.

String, hylla, bokhylla, Nils Kajsa Strinning 

3. Sarfatti-ljuskronan

Designer: Gino Sarfatti 
År: 1958

Sarfatti”-ljuskronan av den italienske formgivaren Gino Sarfatti är än i dag en av våra mest namnkunniga taklampor. Sarfatti inspirerades av sin bakgrund som ingenjör när han ritade sin ljuskrona, och troligt är också att hans bakgrund inom flygteknik fick honom att döpa sina verk med nummer i stället för namn. Sarfatti skapade uppåt 400 ljuskreationer, och företaget Arteluce blev banbrytande för italiensk ljusdesign.

Lampa, ljuskrona, taklampa, italiensk, Gino Sarfatti

 

4. Eames Lobby Chair

Designer: Ray Eames
År: 1960

Charles och Ray Eames arbets stol var från början tänkt endast för lobbyutrymmen i Time-Life-byggnaden i New York, men finns i dag på kontor och i lounger långt över Atlantgränsen. Med en 30-årig garanti och designerns signatur för att försäkra dess unicitet är ”Lobby Chair” en investering som väl har stått pall för tidens gång.

Eames, Lobby chair, stol, fåtölj

 

5. Elefantmönstret

Designer: Estrid Ericson
År: Slutet av 1930-talet

Tennkonstnären Estrid Ericson, grundare av Svenskt Tenn, var en berest kvinna. Mönstret till det omåttligt populära ”Elefant” tog hon med sig från en resa till belgiska Kongo. Trots att mönstret funnits i över 70 år har det kanske aldrig varit mer populärt än just nu, och det finns snart sagt inte en inredningstidning utan åtminstone en bild med ”Elefant”. Mönstret finns i elva färger, och det senaste, svart, tycks ha gått rakt in i inredningsfantasternas hjärtan.

Estrid Ericson, elefant, Svenskt Tenn, mönster, tyg
 

 

6. Louis Vuitton-kofferten

Designer: Louis Vuitton 
År: Sekelskiftet

Ända sedan 1853 har det luxuösa franska modehuset Louis Vuitton tillverkat väskor och koffertar som en hyllning till resandet och vagabonden. Det revolutionerande när det begav sig var att LV gjorde stapelbara koffertar med platt lock – tidigare hade resväskor rundat lock för att tåla regn – vilket sparade utrymme i den tidens oceanångare och tåg. I dag är det snarare det ikoniska mönstret och möjligen den hisnande prislappen på dessa vintageväskor som är uppseendeväckande.

Louis Vuitton, koffert

 

 

7. Thonetstolen no 14

Designer: Michael Thonet
År: 1861

Möbelformgivaren Thonet ville producera en ny slags stoldesign och började leta efter fabriker i hemstaden Moravia med specialitet på böjträtekniker. Till slut fann han sin fabrik och den berömda ”Thonet”-stolen blev till. Fabriken flyttade så småningom till tyska Frankenberg, och där drivs företaget än i dag av Thonets släktingar. Ursprungsfabriken i Tjeckien, TON, gör även de stolarna efter originalritning och är bra mycket billigare än Thonetstolarna.

Thonet, stol,

 

 

8. Superellips-bord

Designer: Fritz Hansen och Bruno Mathsson
År: 1964

Matbordens crème de la crème, ”Superellips”-bordet designades med tankarna på formgivaren Piet Heins superelliptiska rondell vid Sergels torg i Stockholm. Den ovala formen på Bruno Mathssons och Fritz Hansens verk har således samma form som lösningen på ett trafikproblem, och är i dag ett av våra allra mest populära matbord.

Superellips, bord, matbord, Bruno Mathsson, Fritz Hansen

 

 

9. Adnet-spegeln

Designer: Jacques Adnet i samarbete med modehuset Hermès
År: 1950

Fransmannen Jaques Adnet är en designikon inom fransk modernism, och han var bland de första i sin genre att använda metall och glas i sina verk som symboler för lyx. 1950 gjorde Adnet en kollektion möbler för det franska modehuset Hermès och skinnspegeln med sina karaktäristiska mässingdetaljer, döpt efter sin skapare, föddes i och med detta samarbete.

Jaques Adnet, spegel, läder

 

 

10. Askkoppen H55 i Dominoserien

Designer: Stig Lindberg
År: 1955

Stig Lindbergs ”Domino”-serie visades först på H55-mässan i Helsingborg och blev snabbt en klassiker. Serien består av tre olika askfat i två storlekar, vaser, en cigarrettbägare och ett fat. Till en början fanns serien bara i det svartvita utförandet men numera finns såväl guldbrun, gråvit som ljusblå. Populärast, och därmed dyrast, är dock fortfarande de svartvita askkopparna.

Askfat, Domino, Stig Lindberg, 50-tal, svartvit

 

 

11. Model 45 Chair

Designer: Finn Juhl
År: 1945

”Model 45 Chair” designades av den danska formgivaren Finn Juhl som var en pionjär inom formgivning. Med sin ”Model 45” bröt han ett givet mönster inom design genom att separera sits- och ryggdyna från fåtöljens stomme. Resultatet blev ett formspråk som kom att göra honom världsberömd inom området möbeldesign.

Model 45 chair, Finn Juhl, 40-tal, dansk design

 

 

12. Bestlitelampan

Designer: Robert Dudley
År: 1930

Engelsmannen Robert Dudley ritade sina numera världsberömda ”Bestlite”-lampor när han studerade industridesign i Paris och Düsseldorf. En liten detalj som blev ett stort erkännande för Dudley var när Winston Churchill placerade en ”Bestlite”-lampa på sitt skrivbord.

Bestlite, lampa, bordslampa, Robert Dudley, design, klassiker

 

 

13. Manhattanmönstret

Designer: Josef Frank
År: 1942–1945

Josef Frank jobbade som gästföreläsare på New School for Social Research i New York i början av 1940-talet och inspireras av Manhattans enkla stadsplan när han gjorde det berömda mönstret. I den nedre rektangeln av kartan, Manhattans nordspets, bodde Josef Frank tillsammans med sin svenska fru Anna.

Manhattan, tyg, textil, mönster, Josef Frank, Svenskt Tenn

 

 

14. Den leende apan

Designer: Kay Bojesen
År: 1951

Kay Bojesen var silversmed till en början, och var bland annat lärling hos Georg Jensen. Apan i trä, som numera blivit en designikon och hans mest kända verk, såg dagens ljus för första gången 1951. Kay Bojesen skapade apan som en krok till en barnmöbelutställning, tanken var att de långa armarna skulle föra ner kroken till ögonhöjd och de korta benen ge plats för att hänga mössa och halsduk.

Apa, Kay Bojesen, dansk design, teak, 50-tal, klassiker

 

 

15. Hang it all-hängaren

Designer: Ray & Charles Eames
År: 1953

Charles Eames tanke med klädhängaren ”Hang It All” var att de färgglada träkulorna skulle uppmuntra barn att hänga upp sina kläder, men den blev lika populär bland vuxna. I samband med Charles Eames 100-årsdag lanserade Vitra klädhängaren i tre nya färgkombinationer som en hyllning till denna en av designvärldens allra största namn.

Hang it all, klädhängare, Charles Eames, krokar, färgglad, 50-tal

 

 

16. Grasshopper

Designer: Greta Magnusson Grossman
År: 1948

”Den enda fördelen med att vara en manlig möbeldesigner är att män är starkare rent fysiskt”, sa arkitekten Greta Magnusson Grossman. Mest känd är hon för sin ”Grasshopper”-armatur, men hon blev också ett stort namn inom experimentell arkitektur i USA när hon tillsammans med maken och jazzmusikern Billy Grossman flyttade till Los Angeles och nischade sig på att bygga villor på svårmanövrerade tomter.

Grasshopper, lampa, golvlampa, Greta Magnusson Grossman, 40-tal, klassiker, design

 

 

17. Samsas

Designer: Carl Malmsten
År: 1960-talet

Under 10- och 20-talet etablerade sig Carl Malmsten som en av Sveriges mest intressanta möbel- och miljöskapare. Stockholms Stadshus, Konserthuset, Tändstickspalatset, Ulriksdals slott är några av de uppdrag som han arbetade med. Soffan ”Samsas” ritades på 1960-talet, inspirerad av fåtöljen ”Konsert” som Carl Malmsten ritade för Konserthuset 1923.

Soffa, Samsas, Carl Malmsten, klassiker, 60-tal, svängd, design

 

 

18. Kubus

Designer: By Lassen
År: 1962

By Lassen grundades av Søren Lassen och Nadia Lassen, barnbarn och barnbarnsbarn till den danska arkitekten Mogens Lassen. Den klassiska ljusstaken ”Kubus” formgavs redan 1962. Tanken var att skapa ren funktionalism med hög precision. Resultatet blev denna fyrkantiga designklassiker.

 Ljusstake, Kubus, by Lassen, klassisk, design, 60-tal

 

 

 

19. Barcelonafåtöljen

Designer: Ludwig Mies van ren Rohe och Lilly Reich
År: 1928

Den tysk-amerikanska arkitekten Ludwig van ren Rohe blev världskänd när han ritade Barcelonapaviljongen till den tyska utställningshallen vid Världsutställningen i Barcelona 1929. Den älskade soffan ”Barcelona” var en del av inredningen som också hade Rohes signatur.

Barcelona, fåtölj, stol, Ludwig van ren Rohe, klassisk, design, 20-tal

 

 

20. Componibili-bordet

Designer: Kartell
År: 1969

En av Kartells klassiker från 1969 som går att se både på MOMA i New York och Centre George Pompidou i Paris är formgiven av Anna Castell Ferrieri. Olika moduler i plast designades för olika behov och för att passa in i alla hemmets rum, och det praktiska lilla bordet passar lika bra i badrummet som bredvid sängen.

Componibilia, bord, Anna Castell Ferrieri, klassisk, design, Kartell, 60-tal

 

 

21. Ägget

Designer: Arne Jacobsen
År: 1958

Fåtöljen ”Ägget” formgavs av designikonen Arne Jacobsen för Royal Hotel i Köpenhamn år 1958. Fåtöljen gjordes med ett bärkraftigt inre skal av skum under stoppningen, en teknik som Jacobsen var den första med att använda.
Den nu älskade formen hittade Jacobsen efter att i timmar ha provat sig fram med en gipsmodell hemma i garaget.

Ägget, Arne Jacobsen, stol, fåtölj, röd, klassisk, design, 50-tal

 

 

22. Panthella-lampan

Designer: Verner Panton & Louis Poulsen
År: 1971

Verner Panton ligger bland annat bakom ”Panton”-stolen, stormönstrade färgstarka tapeter och den första uppblåsbara möbeln. Hans verk andades pop och optimism och han experimenterade med geometrisk och futuristisk formgivning. Lampan ”Panthella” är ett av hans mest kända verk.

Panthella, lampa, Verner Panton, 70-tal, vit, klassisk, design

 

 

23. Concrete-stolen

Designer: Jonas Bohlin
År: 1983

Betongstolen ”Concrete” var Jonas Bohlins examensarbete på Konstfack 1981, men då presenterades den faktiskt inte som en stol, utan som en skulptur. Sedan dess har stolen i utförandet trä och stål börjat serieproduceras och är numera en modern klassiker.

Jonas Bohlin, Concrete, betong, stol, fåtölj, Konstfack, 80-tal

 

 

24. Dagg-vasen

Designer: Carina Seth Andersson
År: 2009

Carina Seth Andersson utgick från de exotiska fynd Estrid Ericson gjorde under sina resor när hon formgav vaser för Svenskt Tenn. Hon inspirerades också av den nordiska naturen såsom när hon gjorde vasen ”Dagg”. Varje vas är unik då det kan synas små blåsor i glaset, detta är enligt designern en hälsning från glasblåsaren och en påminnelse om att det är ett äkta hantverk.

vas, Dagg, Carina Seth Andersson, Svenskt Tenn, klassisk

 

 

25. Juicy Salif-pressen

Designer: Philippe Starck/Alessi
År: 1990

Philippe Starck fick idén till sin citruspress när han i godan ro satt och åt bläckfisk på en semester i Italien. När han bad kyparen om lite citron möttes tankarna om bläckfisken och citronen mer bildligt. Han skissade ned sin tanke på en servett – och resten är som man säger designhistoria.

Juicepress, Juicy Salif, Alessi, Philippe Starck, klassisk, design

 

 

26. Snö

Designer: Jonas Bohlin & Thomas Sandell
År: 1994

Jonas Bohlin var professor på Konstfack 2004–2009, och är i dag ledamot i Konstakademien. Han ligger även bakom inredningen på Stockholmskrogar som Sturehof, Riche, Rolfs kök och Taverna Brillo. Mest känd är han för sin ”Concrete”-stol och förvaringsserien ”Snö” från 1994.

Snö, byrå, Jonas Bohlin, Thomas Sandell, klassisk, design

 

 

27. Pilaster-hyllan

Designer: John Kandell
År. 1989

John Kandell fick en kväll syn på alla boktravar på golvet hemma i vardagsrummet och där och då väcktes idén till designklassikern ”Pilaster”. Kandell ringde genast Källemos grundare och beskrev sin idé. Men det behövdes aldrig någon ritning eftersom idén var ganska enkel, vilket är helt i linje med det Picasso-citat som Kandell gärna citerade: en bild borde vara så enkel att man kan skicka den per telefon till New York!

Pilaster, hylla, Källemo, John Kandell
 
 
28. Breeze-bordet

Designer: Monika Förster
År: 2007

Soffbordet ”Breeze” av Monica Förster föddes av en liten händelse en slö sommardag. Bordets vackra skiva är nämligen inspirerad av en vindsommarpust som skapade små fina vågor i bordsduken.

Breeze, soffbord, bord, Monica Förster, desin, klassisk, svart

 

 

29. Kobratelefonen

Designer: Ericsson
År: 1956

När den nydanande telefonen ”Kobra” kom 1956 blev den omedelbart en stor framgång, och efter bara två år var orderingången 500 procent över budget. Bara i Sverige såldes 502 000 exemplar och 376 000 ”Kobra”-telefoner exporterades till USA och lika många till Italien. ”Kobran” tillverkades i flera kulörer, men den röda har alltid varit populärast och är numera också dyrast på andrahandsmarknaden.

Kobra, Telefon, Ericsson, röd, klassiskt, design, 50-tal
 
 
30. Savoy-vasen

Designer: Alvar Aalto
År: 1936

Finlands stolthet Alvar Aalto formgav en serie vaser med oregelbundna amöbalika bottenformer till världsutställningen i Paris 1937. Han designade serien under arbetsnamnet ”Eskimåkvinnans skinnbyxa”, eftersom idén till formen kom av detta plagg. Men när han senare gjorde inredningen till restaurangen Savoy i Helsingfors och placerade vaserna på varje bord kom de att få namnet ”Savoy”.

Savoy, vas, Alvar Aalto, klassisk, design, Iittala, Finland, glas

 

 

31. Nagel-ljusstaken

Designer: Ceasar Stoffi & Fritz Nagel
År: 1960-talet

Ljusstakarnas ljusstake designades av tyskarna Ceasar Stoffi och Fritz Nagel på 1960-talet. Numera finns ”Nagel” i nyproduktion, men alla formnördar slåss såklart om originalljusstakarna från 60-talet.

Nagel, ljusstake, klassisk, design, Ceasar Stoffi, Fritz Nagel , 60-tal, krom

 

 

32. Scanline-besticken

Designer: Sigvard Bernadotte
År: 1950-talet

Sveriges designprins nummer ett Sigvard Bernadotte har många designklassiker på sitt samvete, såsom termoskannan ”Bernadotte”, Marabou-loggan och ett långt samarbete med Georg Jensen. Bestickserien ”Scanline” är minst lika populära nu på de svenska matborden som när det begav sig på 1950-talet.

Scanline, bestick, Sigvard Bernadottte, prins, 50-tal, klassisk, design, gaffel, sked, kniv

 

 

33. Åke-stolen

Designer: Ikea
År: 1954

Investerade du i den lurviga fåtöljen ”Åke” när den fanns med i Ikeas katalog på 1950-talet? I så fall sitter du på en riktig dyrgrip. När det begav sig kostade ”Åke” blygsamma 118 kronor på Ikea. I dag säljs stolarna för hundratusentals kronor på auktionsverk världen över. Förlagan, ”Muslinge”-stolen av dansken Philip Arctander, finns i flera olika utföranden och är signerad en rad olika möbeltillverkare utöver Ikea sedan originalet kom 1944, och alla är eftertraktade på andrahandsmarknaden.

Stol, fåtölj, Ikea, Åke, dyraste, design, klassisk, 50-tal

 

LÄS MER: Loppisfynd – här är prylarna du ska köpa för att tjäna en hacka