My home / Inspiration / Guider / DIY-tips: Så bygger...
Sängkläder från By Nord, Lampa ”Loft” från Jieldé. Vitmålade pallar, ”Frosta” från Ikea, fungerar som sängbord och som extra sittplatser vid behov. Grön kviltad pläd från Lily & Oscar. Grå tygklädda boxar från Hay, nätt skrivbord i vitt/ek från Habitat, stol Tolix. Pennmugg ”P” från Design Letters. Matta (med baksidan upp) från House Doctor. Taklampa i klassisk industristil från BTC. Korg från Afroart.

DIY-tips: Så bygger du en egen barnsäng

När det blev dags att flytta ihop och två personer skulle bli fem i det lilla huset så fick arbetsrummet byggas om till barnrum. Så här byggde stylisten Pella Hedeby en smart barnsäng till sina söner.

Av: Pella Hedeby Foto: Sara Medina Lind

En utmaning med att flytta in i Andreas hus var hur alla skulle få plats – två vuxna och tre barn när familjen är fulltalig. Lösningen blev bland annat att bygga den här vackra våningssängen i det som tidigare var arbetsrum. Genom att bygga på höjden i stället för att ställa sängarna som ett L behöll de det mesta av golvytan. Här bor nu Pella Hedebys söner Leo, 10, och Viggo, 7.

Den övre sovslafen fungerade tidigare som gästsäng byggd ovanpå en liten klädkammare med ingång från dottern Filippas rum i väggen intill. När pojkarna skulle flytta in gav hon upp den ytan för att bygga ytterligare en sängplats med ett eget litet krypin.

– Det kanske inte var jättekul för henne att vi flyttade in och tog hennes walk-in-closet, en flickdröm. Men hon har varit väldigt generös.  Vi trodde nog att pojkarna skulle kivas om vem som skulle få sova uppe på loftet, men det blev den nedre sängen som blev mest poppis. Här sover Viggo, som allt som oftast får sällskap av storebror på nätterna, säger Pella. 

 

Det här behöver du
  • Sängbottnarna är 120-bredd och vilar på reglar 45×70. Låt en snickare dimensionera reglar och konstruktion för en hållbar lösning.
  • Den vita panelen som klär in sängen följer väggar och tak husets övriga rum, men kan bli ett fint avbrott och förstärka känslan av en mysig koja även om du har släta väggar för övrigt. Den här är hög för att vara en säng, men är byggd för att ha lämpliga proportioner mot resten av rummet. 
  • Räcket till den övre slafen är tillverkat av rundstav i massiv ek. Delarna samt fästen är desamma som används till handledare för trappräcken. Du hittar dessa i välsorterade byggvaruhus, t ex hos Fredells. Räcket kan till exempel lindas med läder för att ge det en ännu mer följsam känsla. 
  • Sängöppningen är klädd med planhyvlad furu som smyg och foder för att rama in och förstärka den platsbyggda lösningen.
  • Ekstegen är ett hemmabygge med material från en gammal bänkskiva, monterad i väggen med en hasp fäst med täljd ekplugg. Låt stegen blir ett fint blickfång och en inredningsdetalj i sig.

 

LÄS MER: Kika in hemma hos stylisten Pella Hedeby – läs hela reportaget!