My home / Inspiration / Guider / DUSCHA HUR LÄNGE...

DUSCHA HUR LÄNGE DU VILL – MED 5 LITER VATTEN

Svenska företaget Orbital Systems säger sig ha utvecklat världens smartaste dusch. Och visst låter det som en dröm att duscha hur länge du vill med bara fem liter vatten.

AV: Fanny Wikander

Idén är egentligen barnsligt enkel – ditt använda duschvatten renas och återvinns under tiden du duschar. Mehrdad Mahdjoubi är vd för företaget och den som kommit på tekniken bakom Shower of the Future, vilket förra året gav honom Sveriges största uppfinnarpris, Skapa utvecklingsstipendium, och 500000 kronor.
Den särskilda reningstekniken utvecklade han under sitt examensarbete vid Lunds tekniska högskola, där han blev inspirerad av ett samarbete med amerikanska rymdorganet Nasa.
– Tekniken är inspirerad av förhållandena i rymden. Lever du i en rymdkapsel under två år har du inget annat val än att återanvända vattnet, säger Mehrdad Mahdjoubi.
Förutom i rymden har duschen även fördelar i till exempel sommarstugan, skärgården eller på andra ställen där vatten­tillgången är begränsad. Dessutom blir det återvunna vattnet renare än ­vanligt kranvatten.
– På ställen med egen brunn elimineras risken för legionella, vilket kan vara skönt att slippa tänka på.

orbital systems dusch04
Mehrdad Mahdjoubi är vd och grundare av Orbital ­Systems. Här tar han emot pris för Årets Tekniker 2014. Foto: CHRISTOFFER LOMFORSMehrdad Mahdjoubi är vd och grundare av Orbital ­Systems. Här tar han emot pris för Årets Tekniker 2014.

En vanlig dusch använder mellan 75 och 150 liter vatten vid varje duschtillfälle, medan Shower of the Future bara använder 5–15 liter. Exakt hur mycket du gör av med beror på ditt duschbeteende, och vad som hamnar i duschbrunnen.
– Skulle du urinera i duschen så märker systemet av det och ersätter det vattnet. Samma sak gäller vatten med väldigt mycket schampo i. Sensorer märker av den höga koncentrationen av kontaminerat vatten och spolar ut det.
Genom att återvinna duschvattnet i realtid kan man minska sin vattenförbrukning med över 90 procent vid varje duschtillfälle. Som en konsekvens reduceras även energianvändningen med upp till 80 procent, jämfört med konventionella duschar. Sammanlagt beräknas en familj om fyra personer med normalt dusch­beteende spara mellan 6 000 och 8 000 kronor per år, utan att tumma på duschens kvalitet.
– Trycket är alltid jämt och högre än i en vanlig dusch på grund av en eldriven pump som pumpar runt vattnet i systemet, säger Mehrdad Mahdjoubi.

En smart produkt är såklart inte komplett utan en tillhörande app. Shower of the Future heter även appen som är kompatibel med duschen. I den kan du se hur mycket vatten du sparat och status på dina filter. Duschen finns ännu inte till försäljning för privatpersoner, men runt 50 duschar är installerade på bland annat badhus och i idrottshallar. Duschen går dock att förhandsbeställa och väntas finnas till försäljning om ett halvår för runt 32 000 kronor.
– Min förhoppning är att den ska bli billigare och i framtiden kunna underlätta inte bara för människor i Sverige, utan även i tredje världen. På platser där det finns begränsad tillgång på vatten har duschen enorma fördelar, säger Mehrdad Mahdjoubi.

orbital systems dusch01
Shower of the Future är en ny smart dusch som renar vattnet och återvinner det. Här är duscharna installerade på Malmö IP.

Renar vattnet med nanofilter

Den unika och patenterade reningstekniken är möjlig tack vare två filter som vattnet passerar innan det återanvänds. Det första ­filtret, mikrofiltret, filtrerar bort partiklar som hår, sand och hud. Det andra, nanofiltret, ser till att virus, bakterier och andra pyttepartiklar inte kommer igenom. Duschvattnet har testats på Lunds tekniska högskolas experimentlaboratorium och analyserats av bland annat Smittskyddsinstitutet. Resultaten visade att vattnet var renare än vanligt kranvatten, eftersom filtren rensat ut 99,9 procent av potentiella endotoxiner, metaller och oljor. Mikrofiltret behöver bytas tre till fyra gånger per år och nanofiltret en gång om året. Bytet gör du själv och enligt en instruktionsfilm på hemsidan tar det mindre än tio sekunder att genomföra. Mikrofiltret kostar i dagsläget runt 200 kronor och nanofiltret runt 800 kronor. Läs mer på Showerofthefuture.com.

3 andra smarta badrumsprodukter

 

orbital systems dusch03Blir varm vid behov

”PAX TR55-i” är en handdukstork som bara är varm när det behövs. En minnesfunktion kommer ihåg dina duschvanor och upprepar dem dag efter dag. Du kan också ställa in värmen i förväg med hjälp av en timmer. Minskar energiförbrukningen med upp till 75 procent, jämfört med en handdukstork som är ständigt varm.
Pris, 1 870 kr, Vvsochbad.se. Läs mer på Pax.se.

orbital systems dusch05Slipp tömma – på 40 år!

”Compostera Elegant Plus” är en sluten komposteringstoalett som du inte behöver tömma på 40 år. Toaletten använder inget vatten alls och håller sig ren och luktfri tack vare konstant ventilation ner i stolen. Processtanken krymper avfallet och kvar blir en näringsvätska som kan användas som växtnäring. Funkar både i sommarstugan och villan. Pris, 39 900 kronor, Compostera.se.

orbital systems dusch02Minskar förbrukningen 

”FM Mattsson 9000 E II” är en blandare som kan dra ner energi- och vattenförbrukningen med upp till 50 procent. Utrustad med funktion som begränsar maxflödet och kallstart för att inte slösa på varmvatten i onödan.
Dessutom är kranen garanterat droppsäker och har en mjukstängning som ökar rörens livslängd. Pris, 1  120 kr, Bygghemma.se.