My home / Inspiration / Guider / Experten: Därför ska...

Experten: Därför ska du byta ut stekspaden av plast

Plastbantning har blivit ett populärt begrepp – men vad innebär det egentligen, och varför är det viktigt? My Home frågade experterna på Naturskyddsföreningen.

Hej Ulrika Dahl, avdelningschef för miljögifter på Naturskyddsföreningen. Varför är det extra viktigt att byta ut föremål av plast just i köket?
– Studier visar på att plastkemikalier migrerar över till livsmedel, i kombination med värme. Så det är alltså framför allt varma livsmedel och plastprodukter som det är bra att se över.

Hur skadligt är det för mig?
– De flesta plastkemikalier har forskarna inte studerat alls, så därför kan man inte kan veta om det är farligt, eller hur farligt det kan vara. Till exempel har man sett att plastnappflaskor (även BPA-fria) släpper ifrån sig upp mot 30 olika plastkemikalier till vällingen. Ett fåtal av dessa har man alltså gjort studier på – och vissa har friskrivits medan andra har faroklassats. Men vi på Naturskyddsföreningen tycker att man som konsument gärna får vara medveten om att plastprodukter släpper plastkemikalier till livsmedlen, i kontakt med värme – så får man därefter avgöra själv hur man vill göra med produkterna.

Hur återvinner jag mina gamla plastsaker bäst?
– Den vanliga plaståtervinningen är bara till för förpackningar, man bör inte lägga andra produkter i dessa behållare eftersom man då bara smutsar ner ”ren” plast.

Om jag vill handla smart till hemmet ur en miljöaspekt, vilka material ska jag satsa på?
– Naturnära material som glas, livsmedelsmärkt rostfritt stål, porslin, sten och trä. Men detta är ur en kemikalieaspekt. Om man tittar på den totala miljöaspekten så kan jag inte svara för hur mycket energi som går åt för att till exempel tillverka ett stengolv i förhållande till ett plastgolv, i relation till hur länge golven kan användas, och så vidare.

Det har kommit en hel del nya, mer miljösnälla material i inredningsvärlden och stora företag som Ikea och H&M satsar på hållbarhet. Vad betyder det här för utvecklingen framåt?
– Både Ikea och H&M gör ett jättefint jobb för att driva miljöfrågorna framåt. De kunde gärna få göra mer reklam för sitt arbete än vad de gör – för de har kommit långt! Det skulle sannolikt sätta fart på större delar av branschen.

Byt ut dessa plastsaker i första hand:

 

 • Stekspade och andra redskap av svart amidplast som smörknivar och vispar. Byt ut mot saker i trä och rostfritt – och tänk på att viktigast är delen som kommer i kontakt med maten.
 • Stekpanna och grytor med plastyta (alltså alla typer av beläggning, som teflon men även andra beläggningar). Använd så rena material som möjligt istället, exempelvis gjutjärn.
 • Pajform.
 • Vattenkokare.
 • Silikonformar.
 • Skärbräda.
 • Matlåda.
 • Karaff.
 • Bunkar.
 • Nappflaskor.
 • Matset i plast till barnen – men observera att de ”nya” materialen som många använder, exempelvis bambutallrikar mm, inte är något Naturskyddsföreningen rekommenderar i stället. Bambumaterialen är framställda av flisor som klistras ihop, och färgerna har visat sig släppa från materialen i kontakt med värme.

KÄLLOR: Cecilia Hedfors, sakkunnig Miljögifter, och Ulrika Dahl, avdelningschef Miljögifter, Naturskyddsföreningen.

 

 

LÄS MER: 18 smarta köp för köket – kolla in här 

plastbantningcropny