My home / Inspiration / Guider / Experten: Så tar...

Experten: Så tar du kål på skadedjur i hemmet

Silverfiskar, pälsängrar och mjölbaggar – hur blir man egentligen av med dessa retliga små varelser? Vi frågade Anticimex.

AV: Fanny Wikander BILDKÄLLA: Anticimex FOTOGRAF: Lennart Falk

Har du fått påhälsning av små men framförallt ovälkomna gäster i garderoben, skafferiet eller badrummet? Skadedjur vill vi gärna bli av med så fort som möjligt, men innan du tar till en kemisk sanering bör du försöka få dem att flytta ut självmant (nåja, någorlunda självmant åtminstone).
– Eftersom det här är djur som förekommer på kläder, i mat och i miljöer där vi ofta befinner oss till vardags upptäcker vi vanligtvis djuren själva i ett tidigt stadium. Det kan då åtgärdas ganska lätt utan att kemiska medel behöver användas, säger Jan Jungerstam som är skadedjursexpert på saneringsföretaget Anticimex.

Här nedan hittar du Jans bästa tips på vad du själv kan göra för att bli av med tre vanliga skadedjur.

 

 

 

Så blir du av med skadedjurSilverfisk
Silverfiskar

VAD ÄR DET? Kallas även för bland annat silverpil, bänksill och nattsmyg och har funnits på jorden i tre miljoner år. Silverfiskar är väldigt ljusskygga och kommer helst bara fram från sitt gömställe när det är mörkt. Bäst trivs de i badrum eller andra utrymmen där det är varmt och fuktigt. Ett favorittillhåll är avloppsbrunnar där de mumsar på hud- och håravfall från oss människor, vilket de livnär sig på. Eftersom de gärna håller till vid avlopp är en vanlig missuppfattning att de kommer därifrån, men så är inte fallet utan de kommer in med varor som vi köper, som exempelvis mat. Därefter söker de sig till ställen de gillar.

HUR BLIR JAG AV MED DEM? För att bli av med silverfiskar bör du börja med att göra det så ogästvänligt för dem som möjligt. Det mest effektiva sättet är att hålla rummet de befinner sig i torrt. Även regelbunden renhållning är viktigt eftersom det minskar tillgången till föda för dem. Särskilt vattenlås och golvbrunnar ska vara ordentligt rengjorda. Ha inte heller böcker, papper eller kläder liggandes på golvet under lång tid. Har du fogar med springor eller sprucket kakel bör du åtgärda detta så att de inte har någonstans att gömma sig. Det finns även insektsfällor med klister som du kan ställa ut.

 

 

Så blir du av med skadedjurPalsangrar_vanlig_vagbandad
Pälsängrar

VAD ÄR DET? Pälsängrar är skalbaggar vars larver äter produkter med animaliskt ursprung. Det finns flera arter i Sverige, bland annat vanlig, vågbandad och brun pälsänger. De två senare arterna kommer från mer tropiska länder och kan bara leva inomhus i Sverige medan den vanliga pälsängern lever i fågelbon och äter rester av andra djur. Man kan säga att de jobbar som renhållningsarbetare i naturen och gör nytta där, men kan komma in i våra hus och lägga ägg. Inomhus lever pälsängrarna av textilier från djurriket varför du ofta hittar dem i garderoben där de sitter och tuggar hål på kashmirtröjor och ullstrumpor.

HUR BLIR JAG AV MED DEM? Liksom med silverfiskar är renhållning A och O för att bli av med pälsängrar. De tycker särskilt om smutsiga kläder eftersom dessa är näringsberikade för dem. Lägger du undan kläder för en längre period är det därför viktigt att de är rena. Plagg du är särskilt rädd om bör du förpacka i täta emballage. Har olyckan redan varit framme så försök att hitta var larverna finns och tvätta de drabbade kläderna i 60 grader, det brukar ta död på alla utvecklingsstadier av djuret. För att vara på den säkra sidan, eller om du inte hittar larverna som kan vara svåra att se, bör du tvätta allt i garderoben. Passa även på att dammsuga och göra rent på hyllor och i lådor när du ändå är i farten. Lägg dammsugarpåsen i frysen innan du slänger den, för att inte sprida ängrarna. Vid minus 18 grader dör de.

 Mjölbaggar

VAD ÄR DET? Mjölbaggen är som namnet skvallrar om en skalbagge som oftast är svart eller kastanjebrun. I Sverige är fyra arter vanliga; stor mjölbagge, svartbrun mjölbagge, rismjölbagge och kastanjbrun mjölbagge. Stor mjölbagge lever ute i naturen men kan flyga in under sommarperioden där den dock inte orsakar någon skada. Gemensamt för de mindre arterna är att de alla lever hela sina liv inomhus i uppvärmda lokaler. Mjölbaggarna får vi in i våra hushåll genom olika varor som vi bär in. När de väl tagit sig in letar de sig fram till den plats där de trivs bäst, oftast i skafferiet, där de kan föröka sig och bli många.

HUR BLIR JAG AV MED DEM? Mjölbaggar är särskilt förtjusta i torra varor som mjöl, flingor och torkad frukt. Därför är det särskilt viktigt att du har god hygien runt dessa varor och gärna förvarar dem i slutna förpackningar. Se också till att det inte ligger något spill i skafferiet och att det är ordentligt rengjort. Har du fått in mjölbaggar kan det räcka med att enbart kassera produkten där baggarna håller till. Men släng inte produkten direkt i soptunnan, utan lägg den först i frysen, så att de inte lever vidare och sprider sig. Blir du inte av med problemet behöver du göra rent hela skafferiet grundligt med dammsugare och slänga alla varor (efter att du har fryst dem). Och om du har hyllpapper så släng även det.

 

 

 

 

Känner du igen våra vanligaste skadedjur?

 

Så blir du av med skadedjur Vaggloss

VÄGGLUS
… var ett stort problem i Sverige förr i tiden, men har under en period blivit mindre vanlig. Nu är den dock på frammarsch igen. Det är en svårbekämpad liten krabat som kan klara sig länge utan mat och som är duktig på att gömma sig. Bäst trivs den i sängen där den suger blod från sovande människor, vilket kan ge mycket kliande utslag. Misstänker du att du har vägglöss hemma så ska du kontakta ett saneringsföretag illa kvickt! De går inte att bekämpa själv.

 

 

Så blir du av med skadedjur Dammlus

DAMMLUS
… eller boklus som den också kallas, är cirka 1-4 mm lång och trivs i fuktiga material av alla slag. Inomhus finns de ofta bland damm, gamla böcker, bakom tapeter och i stärkelsehaltigt livsmedelsspill. Enklaste lösningen för att bli av med dem är att hålla luftfuktigheten under 50 procent, eftersom de då torkar ut och dör.

 

 

Så blir du av med skadedjurFruktmott

MOTTFJÄRIL
… som exempelvis kvarnmott, mandelmott, kakaomott och fruktmott är 14-24 mm långa beroende på art. De vuxna fjärilarna gör ingen skada, medan larverna spinner trådar bland varorna de angriper: vanligtvis mjöl, torkad frukt och nötter. Förvara varorna kallt och torrt och gärna så kort tid som möjligt som en förebyggande åtgärd. Upptäcker du fjärilar eller larver bör du ta en ordentlig städning av det angripna området.

 

 

BRÖDBAGGE & TOBAKSBAGGE
… gör störst skada på varor som hårt bröd, pasta, torkade grönsaker, nötter och kryddor. Tobaksbaggen gillar också nikotinhaltiga varor. För att bli av med dem är det ordentlig rengöring som gäller. Var extra noggrann kring lister, springor och sprickor.

 

 

Så blir du av med skadedjurSågtandad plattbagge

SÅGTANDAD PLATTBAGGE
… är liksom mjöl- och brödbaggen särskilt förtjust i våra skafferier, och då särskilt mjölprodukter. De trivs bäst i hög temperatur och kan då sprida sig rejält. Försök att bli av med dem genom att rengöra skåp, vinklar och vrår.

 

 

Så blir du av med skadedjurTyska_kackerlackor

TYSK KACKERLACKA
… är den vanligaste sortens kackerlacka i Sverige. Den blir cirka 10-15 mm stor och gömmer sig ofta på dagtid. De kommer in i våra hem med matvaror, ofta importerade sådana, och söker sig sedan till en varm och fuktig plats, som i köket eller i badrummet. För att bli av med dem ska du vara noga med att inte ha smulor och gamla matrester framme, försluta attraktiva livsmedel, tömma soppåsen ofta och inte låta husdjurets mat- och vattenskål stå framme.

 

 

Så blir du av med skadedjurKladesmal_larv

KLÄDESMAL
… finns av flera arter i Sverige. Vanligt förekommande inomhus är klädesmal och pälsmal. Fjärilen är egentligen ofarlig, medan dess larver kan angripa textilier i våra hem. De gillar dolda och mörka platser. För att slippa dem ska du hålla undanstoppade kläder rena och se till dem regelbundet. Drabbade kläder bör värmebehandlas i 60 grader genom tvätt, strykning eller torktumling.

 

 

Så blir du av med skadedjurFaraomyror

FARAOMYROR
… tycker om varma och fuktiga ställen som exempelvis kök, badrum, bakom kakelplattor och i vattenkokare. För att undvika dem bör du hålla efter sött spill som socker, saft, läsk och kaksmulor. Professionell sanering av faraomyror kan behövas. Det kan ta lång tid och kräva många besök.

 

KÄLLA: Anticimex.se