My home / Inspiration / Guider / Expertens tips: Så...
Anders Stålhand är trädgårdsexpert i "Äntligen hemma". Här får du hans knep för att bli av med snyltgäster i trädgården.

Expertens tips: Så får du ha trädgården i fred från löss & rådjur

Den regniga försommaren har gjort 2015 till ett rekordår för mördarsniglarna. Nu ger Anders Stålhand, trädgårdsexpert i "Äntligen hemma" och chefsträdgårdsmästare i Göteborgs botaniska trädgård, sina bästa tips för att bli av med sommarplågorna i din trädgård.

Av: Fanny Wikander

 

IMG_0251

Mördarsniglar

ANDERS TIPS: ”Slemmiga typer som sällan är uppskattade i trädgården. Men det finns lösningar för att bli av med dem. Är du ute tidigt på säsongen kan du sprida ut så kallade nematoder, en mikroskopisk mask som angriper sniglarna. Har du inte varit så förutseende finns det andra vägar att gå.

Ett alternativ är att gå ut tidig morgon och sen kväll och helt enkelt klippa itu eller trampa ihjäl sniglarna. Detta kan verka inhumant, men sniglarna dör nästan omedelbart. Jämfört med att exempelvis hälla salt på dem, vilket innebär en långsam död, så är denna metod betydligt snällare.

För att göra arbetet enklare kan du locka sniglarna till ett ställe genom att ställa ut ett litet fat med öl eller en grapefrukt-halva. Ett annat tips är att sprida ut så kallade snigel-pellets. Dessa innehåller järnfosfat vilket inte är farligt för andra djur som fåglar och katter men effektivt håller ner antalet sniglar. Pelletsen får sniglarna att tappa aptiten, därefter drar de sig undan och dör. Det finns även lösningar du kan använda om du vill skydda särskilda grödor, som till exempel vassa plåtkanter eller små elstängsel. Men tänk på att alla sniglar inte är av ondo! Den fläckiga leopardsnigeln är till exempel revirhävdande och kan jaga bort andra sniglar medan den själv bara äter döda växter.”  

 

 

Myror

ANDERS TIPS: ”Dessa sexbenta kryp gör egentligen ingen skada på växter men kan vara irriterande ändå. Myror trivs där det är torrt så bästa metoden för att hålla dem på behörigt avstånd är att se till att deras favoritplatser är fuktiga. Trots att de inte gör någon större skada i trädgården kan det vara bra att ha dem under uppsikt eftersom myror på en växt kan innebära att växten drabbats av löss, vars avföring myrorna gärna smaskar i sig …”  

LÄS MER: Så blir du kvitt myror i trädgården – tips

 

Löss

ANDERS TIPS: ”Bladlöss, sköldlöss och ull-löss är de vanligaste lustyperna som håller till i trädgården. Har de angripit träd, buskar eller perenner är det oftast inga problem eftersom nyckelpigorna tar hand om dem. Har de däremot satt sig på småplantor i till exempel växthus är det mer viktigt att vara på tårna.

Det första tecknet, förutom myror, på att växten angripits av löss är att bladen krullar ihop sig. Lössen har som en liten sugsnabel som de suger ut sav med, vilket torkar ut växten. Helst kalasar de på de allra nyaste och färska bladen och det är därför där du ska leta om du vill få tag på dem.

Har du inte särskilt många löss är det enklaste sättet att helt enkelt klämma sönder dem med fingrarna. En vecka senare upprepar du proceduren då deras ägg har kläckts. Har du väldigt mycket löss kan du blanda en cocktail av såpa, vatten och t-röd i en sprejflaska och spruta på växterna.”  

 

ThinkstockPhotos-497452365
Rådjur

ANDERS TIPS: ”Vackra, men glupska, och ett vanligt problem i svenska trädgårdar. Mest oreda ställer de till i början av våren då det börjat växa så smått i din trädgård, men finns lite mat på andra håll i naturen.

För att skydda dina favoritväxter kan det vara en god idé att placera dessa närmast huset, gärna vid ett fönster. Eftersom rådjuren är ganska skygga går de inte gärna för nära. Du kan även sätta upp nät runtom trädgården. Det finns idag tunna och genomskinliga sådana som knappt syns.

På marknaden finns även doftmedel som ska få rådjuren att rygga, men dessa fungerar oftast bara ett tag innan dem har vant sig vid doften och struntar i den. Samma sak gäller vattenspridare med rörelsedetektorer.

Det bästa är att ha en välfylld trädgård så att rådjuren kan äta lite utan att det gör någon större skillnad!”  

 

 

Getingar

ANDERS TIPS: ”Gör ingen skada i trädgården, men kan ju däremot ge sig på och skada dig. Det bästa sättet att bli av med getingar är att vara ute tidigt på morgonen då det är enklast att se var de har sitt bo och sedan avlägsna det. Tänk på att allt som är randigt och flyger inte är getingar! Många bin är otroligt nyttiga och viktiga i naturen.”  

LÄS MER: Så blir du kvitt getingar i trädgården – tips

 

Sork

ANDERS TIPS: ”Att vara liten och söt är tyvärr ingen garanti för att man inte ställer till oreda. Många har problem med sorkar i sina trädgårdar eftersom de tycker om att äta rötter. En första åtgärd kan vara att inte ha för högt gräs på tomten eftersom de trivs som bäst där. Ett annat sätt är att sätta upp rovdjursholkar för exempelvis falkar och ugglor som äter och skrämmer iväg sorkarna. Ett tredje, och lite annorlunda tips, är att hälla surströmmingsspad i deras gångar. Inte undra på så får det dem att fly fältet.”  

 

ThinkstockPhotos-141213731
Mullvad

ANDERS TIPS: ”Även mullvadar är små och söta, men kan ställa till oreda genom att gräva gångar som lämnar efter sig högar på din gräsmatta. Även surströmming-knepet kan fungera här. Annars finns det företag som sätter ut fällor.”  

 

LÄS MER: Fler bra trädgårdsartiklar hittar du här