My home / Inspiration / Guider / Expertens tips: Så...
Byggnadsvårdaren Åsa Bergius på Nacka Byggnadsvård delar med sig av sina bästa torptips.Infällt: Nyrenoverat sommartorp hemma hos Christina Jarnlid och Mikael Lindblom i värmländska Ölme.

Expertens tips: Så rustar du upp torpet

Gå på upptäcktsfärd i uthusen och riv inget innan ni är helt säkra. Åsa Bergius på Nacka byggnads­vård delar med sig av sina tio bästa tips till nyblivna torpare.

Av: Monika Israelsson. Foto: Börje Thuresson och Angelica Söderberg.

Det är tidig förmiddag på Nacka byggnadsvård men redan är några besökare på plats och ­fingrar på långa spikar och mässing­knoppar. Byggnadsvårdaren Åsa Bergius visar runt bland badkar med lejonfötter och rostiga ­radiatorer. Hon har tagit emot de flesta frågor som finns om ­gamla hus.

– Vi är så vana vid att allt är utbytbart. Många frågar ”är det standard?” när de ska välja någonting. Men standard började ­komma med industrialiseringen. Ditt torp från början av 1800-talet har sin alldeles egen standard, säger hon.
Hennes första råd är att ­börja med att försiktigt undersöka ­torpet.
– Ta det väldigt lugnt i början. Det är klart att det finns saker som man måste åtgärda men lär ­känna huset innan du gör något som påverkar utseendet, säger hon.

10 tips – så renoverar du varsamt

1. Stopp – gör inget förhastat!

– Börja inte med att riva och slänga. Spara dörrar, lister, fönsterfoder… Om inte annat kan du kopiera dem, säger Åsa Bergius.
Traditionell såpskurning: Fukta golven längs ett antal plankor åt gången. Moppa ut såpvatten – 0,5 dl såpa till 5 liter hett vatten. Skura med skurborste i brädernas längdriktning. Torka upp såpan med kallt vatten, varmt vatten ger en grå hinna. Det är dags att skura igen när ­golvet blir svårt att rengöra med bara dammsugare och mopp. I början kan såps­kurade golv bli gula och flammiga men det försvinner­ med tiden.

2. Leta i uthusen

Ligger det en gammal dörr på vinden är det troligt att den suttit i ditt torp. Förr slängdes inte saker bort utan ställdes i uthus och källare för framtida behov.

– Där kan du hitta lister, foder, fönster. Bara att se hur fönstren var spröjsade och hur beslagen såg ut kan vara värdefullt. Ta tillvara på informationen, säger Åsa.

3. Ge stenen liv

Har du en sten utanför farstun eller framför kakelugnen? Tvätta den och mätta sedan den med såpa. Det ger en vacker lyster.

4. Slå ihop golvet

Trä rör sig och springor mellan golvplankorna har alltid funnits. Men om springorna är så breda att du tappar stora saker mellan brädorna kan golvet behöva slås ihop.
– Det kan funka att slå ihop golvet utan att ta upp det. I så fall lägger ni till en planka, som ni patinerar så det blir samma färg. Om ni måste ta upp hela golvet – tänk på att märka upp alla brädor och lägga tillbaka dem
i samma ordning.

5. Pigga upp ytterdörren!

Om dörren är hel och målad med linoljefärg finns ett snabbt trick för att pigga upp den. Ta vanlig kokt linolja och stryk på tunt med en svamp. Torka bort överflödet efter en kvart. Dörren ser nymålad ut.

Rusta-upp-torpet-dorr-tegel

Fixa till dörren med linolja – och se över takpannorna. Allt tegel som inte har hål rakt igenom går att använda.

6. Byt ut trasigt tegel

En tegelpanna som efter ett halvt sekel eller mer fortfarande är hel och fri från frostsprängningar kommer antagligen hålla många år till. Allt tegel som inte har hål rakt igenom går att använda.
– Ta bort de trasiga pannorna och ersätt med gammalt taktegel, det går att få tag på, säger Åsa.
Enkupigt taktegel började användas under 1700-talet. Det tvåkupiga blev vanligt under 1800-talets senare hälft.

7. Pyssla om fönstren

Om fönstren fastnat, träet har sprickor och färgen flagnar kan det vara dags för en ­upp­rustning.
– Men byt inte ut dem helt. ­Fönster gjordes förr av det absolut bästa ­träet, virket är fantastiskt. Om en bit är rutten så sätt dit en ny, säger Åsa.
Om en ruta är trasig kan den ­ersättas med gammalt eller nytt handblåst glas. Det finns också maskintillverkat glas som ser ut som handblåst.

8. Måla om!

Om färgen ­flagnar eller kritar är det dags att måla om. Är huset målat med slamfärg så borstar du ner den gamla färgen med en piasavakvast och målar på nytt med Falu rödfärg eller annan slamfärg. Om huset är målat i akryl- eller oljefärg kan man inte använda Falu rödfärg men det går att skrapa huset och måla i till exempel ­linoljefärg.
– Tänk på att ingen färg är starkare än det svagaste lagret, gör underarbetet ordentligt, säger Åsa.

Visste du att den ljusröda färgen, som skulle påminna om tegel, var den vanligaste nyansen på 1700-talet men husen var också målade i vitt, gult och andra färger? Den mörkröda husfärgen, som många i dag förknippar med röda stugor, blev vanligare under slutet av 1800-talet.

9. Tänk på detaljerna

Komplettera så att du får liknande beslag överallt i ett rum.
– Beslagen gör mycket. Om man gör om ett rum i 1700-talsstil och se­dan köper 60-talsbeslag så går mycket känsla förlorad, säger Åsa.
Om du hittar gamla beslag som är smutsiga och har målarfärgsstänk –  lägg dem i koncentre­rad såpa över natten och pilla sedan bort färgen.

10. Studera

På vinterhalvåret, när det inte är så trevligt att renovera i en utkyld stuga, så kan man leka detektiv.
– Åk till länsmuséer och bygdegårdar och leta gamla fotografier och information. Du kan få reda på från vilket år man använde mörkröd Falu rödfärg i socknen eller se hur ditt hus såg ut i början av 1900-talet.

Fönsterrenovering steg för steg:

• Ta ut fönstret och skruva av gångjärnen. Ta bort det gamla kittet med hjälp av ett stämjärn eller en kniv och eventuellt en infravärmare, dra försiktigt ut stiften och lyft ut rutorna. Märk noga ut vilken ruta som suttit var.
• Skrapa bort all färg. Laga trasiga partier och olja in fönsterbågen med en blandning av linolja och terpentin. Detta är mycket viktigt för annars kommer fönsterträet att dra ur linoljan ur kittet och glaset kan trilla ur.
• Stifta fast rutan och lägg på linolje­kitt, som först bearbetats i handen, med en kittkniv. Måla och skrapa bort eventuella färgfläckar på glaset med ett rakblad. Om du först doppar rakbladet i såpa undviker du repor.

Rusta-upp-torpet-mala-handtagDet är härligt att skrapa bort det som flagnar! Välj dörrhandtag som passar torpet.

Det är härligt att skrapa bort det som flagnar! Välj dörrhandtag som passar torpet.