My home / Inspiration / Guider / Fixa festfint med...

Fixa festfint med blommor i midsommar – floristernas tips

Svävande syrénkrans, blomstergirlanger och bordskrans till dukningen.
Floristernas proffstips hjälper dig att göra festfint till midsommar.

AV: Jessica Holm

Midsommar! Finns det någon somrigare högtid? Nu är tiden då det finns massor av sommarblommor att frossa i. Floristerna Johanna Larsson och Anna Grundström använder växter för att fixa fint inför midsommar.
– Att komma till en miljö utan växtlighet känns ofta stelt och obekvämt. Det kan vara hur fint som helst, men man känner att något fattas, säger Anna.
– Växter tillför så mycket. Färg, doft, en känsla av sommar och livskraft, fyller Johanna i.
De är båda florister och träffas varje vecka för att skapa tillsammans. Då poppar idéerna upp, som de kanske senare använder på uppdrag eller hemma hos sig själva.
– Till midsommar är det bara att gå loss på det som växer i trädgården eller på någon äng eller liknande. Då kan man få en stor mängd, vilket ofta ger ett maffigt intryck. Sedan kan man självklart komplettera med något från blomsteraffären, säger Johanna.
De vill gärna tipsa om att använda sådant som man ändå har hemma, eller saker fyndade på loppis.
– Du måste inte köpa nytt hela tiden. Återbruk är bättre för miljön och dessutom kan du skapa fina, personliga arrangemang som inte finns i butikerna, säger Johanna.

När det kommer till en högtid som midsommar är de överens om att den klassiska kransen ska finnas med på något sätt. Men den behöver inte sitta runt huvudet eller på en stång. Varför inte binda en krans och hänga i taket?

– En stor krans fungerar också fint som bordsdekoration. För att få upp den på höjden kan man sticka ner små flaskor eller glasrör och fylla med fina blommor, säger Anna.
När det gäller färger på blommorna tycker de båda att det är snyggast att antingen jobba med färger i närklang eller komplementfärger. Inom färgläran pratar man om klanger, precis som inom musiken. Blått, lila, rosa och rött ligger till exempel nära varandra på färgcirkeln, vilket gör dem till färger i närklang.
– Använder man komplementfärger står de rakt emot varandra i färgcirkeln. De förstärker varandra och upplevs starkare tillsammans. Grönt och rött är komplementfärger, likaså gult och lila, och blått och orange, säger Johanna.
– Dessutom kan det vara fint att använda någon färg som helt sticker ut från det andra runtom, bara på någon detalj. Som att smyga in ett par starkt gula blommor bland en massa lila och blå, tillägger Anna.

Ska man binda en midsommarkrans är det allra bästa att använda någon växt med kraftiga grenar och mycket blad som stomme, till exempel syrén eller måbärsbuske.
– Vanlig spoltråd, som finns i de flesta blombutiker och i bygghandeln, är det bästa att surra stommen med. Gärna grön, så syns den inte. Sedan är det bara att sticka in fina sommarblommor mellan bladen vid tråden, avslutar floristduon.

Floristernas bästa guider för midsommarens blomdekorationer – steg för steg!
Midsommarfloristerna20150608_39

Svävande syrénkrans
Superfin att hänga över midsommarbordet, inne eller på verandan. Har syrénblommorna blommat över kan du till exempel använda enbart syrénkvistar med blad, de håller sig ofta några veckor längre. Stick sedan in valfria blomsorter i kransen när du hängt upp den.
Du behöver: Syrénkvistar med bladen kvar, böjbart spännband i metall, finns på till exempel Clas Ohlson, spoltråd, tunn ståltråd, krok för upphängning, sax.
Gör så här:
1. Forma spännbandet i en cirkel, så stor som du vill ha kransen.
2. Klipp till fyra bitar ståltråd och bind jämnt fördelade om spännbandet på fyra ställen. Surra ihop dem högst upp, så de formar en ögla att hänga upp kransen i.
3. Surra fast syrénkvistarna med spoltråden på spännbandet. Tänk på att lägga syrénen runt hela bandet, även på insidan, så kransen ser fin ut även nerifrån.
4. Välj hur många av bladen du vill ha kvar. På vår krans har vi lämnat flest blad upptill och nertill, och repat bort de övriga.
5. Fäst en krok i taket och häng upp din midsommarkrans!

Bordskrans
Finaste bordsdekorationen binder du av växter. Vill du göra den en stund i förväg? Låt kransen ligga i vatten under dagen och låt rinna av en stund innan du lägger den på bordet. Stick ner små provrör eller miniglasflaskor med blommor i för att få upp kransen på höjden.
Du behöver: Kvistar med blad från till exempel måbår, luktärter och/eller ormbunke, spoltråd, glasrör (finns i välsorterade blomsterbutiker), blommor, till exempel dagliljor, akleja, prästkragar, nejlikor och höstanemoner, sax.
Gör så här:
1. Bind en stor krans av kvistarna med spoltråden.
2. Stick ner glasrören på några ställen i kransen, när den ligger på plats på bordet.
3. Fyll rören med blommor och häll i en skvätt vatten i botten.

Ampel av spetsduk
Du behöver: Glasburkar (till exempel ursköljda syltburkar, gurkburkar, barnmatsburkar och liknande), virkade små spetsdukar (finns ofta att fynda på loppisar), vit bomullstråd, sax.
Gör så här:
1. Prova ut en glasburk som passar till spetsduken. Duken ska nå upp till ungefär halva burken, eller en tredjedel, runtom.
2. Klipp till fyra längder av tråden, cirka en meter långa eller den längd du önskar. Vik varje del på mitten.
3. Trä in varje tråd på fyra ställen i spetsduken, knyt ihop upptill, ställ in burken i den lilla dukhängaren och häng upp!


Girlang av lampskärmar
Underbara att hänga över platsen där du dukar upp till midsommarfest. Ska ni sitta inpå småtimmarna går det att även fästa en elektrisk ljusslinga längs med snöret. Tänd när det skymmer och njut av sommarkvällen!
Du behöver: Lampskärmar (finns att fynda på loppisar), grönska, till exempel murgröna, kornell eller annan bladväxt, eventuellt några blommor, till exempel prästkragar, grovt snöre, spoltråd, sax.
Gör så här:
1. Om lampskärmarna är klädda i tyg – klä av dem in till stommen.
2. Klä stommen med murgrönan eller den bladväxt du väljer att använda. Surra fast den med spoltråden. Det är fint att lämna några delar av stommen tomma. Stick in någon blomma här och där om du känner för det.
3. Trä in snöret upptill på lampskärmarna och knyt runt till exempel upptill på den del där glödlampan brukar fästas. Så glider inte lampskärmarna omkring på snöret.
4. Lämna en rejäl bit snöre i båda ändar av girlangen så du har något att knyta med när du hänger upp den.

 

LÄS MER: Så binder du din egen midsommarkrans. 

 

Midsommarfloristerna20150608_30
Midsommar på lantstället eller på kolonilotten. Finns det något mer idylliskt? Börjar det regna är det perfekt att sitta på verandan och kika ut på grönskan.
Pappa Tobbas flädersaft åker fram när det är dags för fikapaus i pysslandet.
Midsommarfloristerna20150608_42

 

Små silvervaser, köpta på loppis, med sommarblommor är fina att gruppera och ställa på en bricka. Midsommarkänsla på några minuter!
Små silvervaser, köpta på loppis, med sommarblommor är fina att gruppera och ställa på en bricka. Midsommarkänsla på några minuter!
Midsommarfloristerna20150608_60
Floristerna Johanna och Anna ses varje vecka för att skapa tillsammans. Nu vid midsommar håller de till på Johannas pappas kolonilott.
Floristerna Johanna och Anna ses varje vecka för att skapa tillsammans. Nu vid midsommar håller de till på Johannas pappas kolonilott.
Midsommarfloristerna20150608_43
Midsommarfloristerna20150608_34
Man tager vad man haver! Plantera i gamla plåtburkar. Använd gamla glaskärl och flaskor som vaser. Fyll gamla trälådor med grönska. Fint och bra för både plånboken och miljön.
Midsommarfloristerna20150608_32
Ståltråd som sticks in i gräslöksblommor blir fint som dekoration på en hängande lampskärmsstomme.
Ståltråd som sticks in i gräslöksblommor blir fint som dekoration på en hängande lampskärmsstomme.

 

Det här är Johanna och Anna

Ålder: Johanna Larsson är 28 år och Anna Grundström 37 år. Gör: Frilansande florister.
Bor: Linköping och Stockholm.
Därför jobbar vi med växter: ”Det finns inget härligare och mer kreativt. Doften, färgerna, strukturerna! Det är underbart att skapa med händerna av något som är så vackert.”