My home / Inspiration / Guider / Inredarens bästa DIY-pyssel...

Inredarens bästa DIY-pyssel – till vardag och fest

Att pyssla ihop något nytt och fräscht behöver inte vara dyrt och svårt. Isabelle McAllister satsar på några enkla tips som gör både vardag och fest roligare.

Av: Isabelle McAllister Foto: Angelica Söderberg

Infärgad duk – ton i ton

Använd en tygfärg som går att färga för hand. Många av färg­fabrikörerna har steg-för-steg-lösningar för olika färgningar på nätet. Läs instruktionerna för din färg. Men för det mesta så gäller det att blanda färg med väldigt varmt vatten och hälla i vanligt koksalt och röra om. Vi använde en rund hink men ska man färga stora stycken så rekommenderar jag att använda en plast­låda eftersom man då får bättre plats med allt tyg på en rad och de olika färgtonerna blir tydligare.

 

02s12-isabelle-25Bland pysslet gömmer sig det också lite opimpade prylar. Stor vit vas, 329 kr, Ikea, gul ljusstake med fåglar, 499 kr, samt rosa ljus, 10 kr, från Indiska. Litet ljushuvud, 950 kr, från Grandpa.se. Isabelles klänning kommer från Rodebjer, halsband Monki samt huvudkrona från Marina Sheetikoff.

Du behöver: Tyg – vi använde vanlig lakansväv i bomull (använd ett tyg i bomull, lin eller siden. Tvätta tyget gärna en gång om du är osäker på om det har kemikalier i sig.) Textilfärg för handinfärgning – vi använde Nitor Fushia – två förpackningar till en duk på 250 x 150 centimeter. Hink eller plastlåda Plasthandskar Sopsäckar för att skydda golvet i badrummet Byxgalge eller pinne för att rulla upp tyget på

Gör så här:

1. Blanda färgen.

2. Rulla upp det tyg som inte ska färgas in på en pinne alternativt vik det och fäst med en kjolgalge. Det gör man för att tyget inte ska komma i kontakt med färgen. Tänk på att lilla minsta färgstänk på händerna kommer bli fläckar på tyget om du rör vid det.

3. Stoppa ner hela biten som du vill ska få färg. Om första delen endast ska ha väldig lite färg så doppa den bara snabbt. Dra sedan upp tyget en bit och låt ligga tills du har fått önskad infärgning. Fortsätt att dra tyget uppåt ut ur färgvattnet när det känns som att varje del har fått önskad ton. Det är viktigt att röra tyget som ligger i färgen så att du ser att tyget verkligen suger åt sig färg överallt – att det blir jämt och fint. Det är bättre att använda mindre färg och låta tyget ligga i en längre stund om man vill ha ljusare toner.

4. När alla delar har fått den färg som du är nöjd med så häng tyget på tork.

5. Tvätta sedan efter instruktioner på färgförpackningen.  

 

02s12-vimplar-824Små flaggor av washitejp gör dina cupcakes ännu festligare.Glada vimplar till festens cupcakes

Världens enklaste vimplar skapar du med hjälp av lite washitejp (eller varför inte färgad målartejp) och en sax.

Du behöver: Washitejp (mönstrad papperstejp, det här kommer från Mokkasin.com) eller färgad målartejp Tandpetare Sax

Gör så här:

1. Klistra tejp runt toppen på en tandpetare, klipp ut vimpelformen – voilà, färdig.

 

02s12-lampskarm-843Loppislampa i ny skrud.Loppislampan i nya kläder

 

Du behöver: Lampa från loppis Tyg Smältlim och smältlimspistol Lampsladd Gör så här:

1. Dra av allt gammalt tyg på lampskärmen.
2. Gör remsor av tyger. För att inte tyget ska fransa sig vik remsorna längs med och vira sedan runt lampskelettet.
3. Fäst tyget med smältlim. Blanda olika tyger efter behag.
4. Gör samma sak på lampsladden och kåpan.  

 

02s12-krukor-247Färgglada krukor och vas för blommor och grönt.
Spraya kulört – vas, burkar & glas

Du behöver: Ketchupflaska, vinglas, sprayfärg, konservburkar, eventuellt glasfärg.

Gör så här:

1. Spraya ketchupflaskan, blir finfin vas till ranunkeln.
2. Vinglasfötterna fick sig också en släng av färgsleven. Om man använder vanlig sprayfärg så går det bort efter ett par tvättar, så vill man ha en nya vinglas med permanent färg så får man använda glasfärg.
3. Spraya gamla konservburkar. Blir fina krukor eller pennhållare.
Tips innan du sprayar: Montana Gold heter sprayfärgs­märket med flest kulörer att välja på. Väldigt bra färg dessutom. Från 45 kronor per burk från Highlights.nu. Vi använde kulörerna rosa, Lychee 3000 samt turkos Malachite 6130. Spraya ute – det luktar väldigt mycket av färgen. Skaka noga och länge på burken. Börja spraya på täckpappen tills du ser att färgen kommer ut jämt och fint. Använd gärna munskydd om du har ett sådant. Plasthandskar är också bra. Spraya hellre i fler omgångar än allt på en gång – då rinner lätt färgen. När du är klar så vänd upp och ner på burken samtidigt som du fortsätter att spraya. Då töms munstycket på färg och torkar inte igen.  

 

02s12-glasburk-470
Ljuslykta av kaviarburk

Du behöver: Kaviarburk, tejp, sprayfärg.

Gör så här:
1. Tvätta ur glasburken.
2. Tejpa/maska på utsidan – foten av burken.
3. Spraya över själva vrid delen av burken med färg och en aningen på insidan av burkens övre del. Det kommer att komma färg inne i burken men lite stänk ger bara en snygg ljuseffekt.
4. Ta bort den övermålade tejpen och tejpa på nytt en mönster med till exempel Washitejp på utsidan av burken (vår Washitejp kommer från Mokkasin.com.). Vi gjorde små trekanter.

5. Sätt sedan i ett värmeljus och tänd!  

 

 

02s12-ponny-283Mjukistrofé.
Enhörning på väggen – gör din egen trofé

Du behöver:
Gosedjur, vår enhörning kommer från BR, 250 kr Bricka – vår bricka kommer från loppis, 30 kr Sytråd, kartongbit samt starkt lim – vi använde PL 400 som fäster allt Vax marker, vår är Solid Marker, 55 kr från Highlights Eventuellt borr och snöre till upphängning, det går även med vanlig tavelkrok som man kan limma fast

Gör så här:
1. Klipp huvudet av gosedjuret.
2. Klipp sedan ut en rund bit kartong i den storlek som basen av huvudet ska vara. Sy sedan fast gosedjurs­huvudet runt kartongbiten. Detta är för att få styrsel och en bra vidhäftningsyta.
3. Borrar två hål genom brickan och fäst ett snöre igenom. Dölj de borrade hålen med huvudet. Limma fast huvudet på brickan.
4. Låt torka.
5. Skriv en text. Vi skrev texten: ”A friend told me I was delusional – I nearly fell off my unicorn” – runt huvudet med en vax marker.  

 

LÄS MER: Så gör du ett snyggt bord av lastpallar – stilistens bästa tips!