My home / Inspiration / Guider / Fixa köksstilen –...

Fixa köksstilen – lantligt, funkis, retro och shabby chic

Sugen på ett kök i lantligt stil? Eller är du mer inne på funkis, shabby chic eller retro? Här visar inredaren Hildur Blad hur du skapar fyra olika stilar i ditt kök genom val av luckor, blandare och beslag.

Text: Hildur Blad

Varje tidsperiod och stil har sina alldeles egna kännetecken. Här hittar du en guide till ett antal saker som fixar stilen, vare sig du vill ha ett kök som känns shabby chic, funkis, retro eller lantligt.

 

Lantlig stilen

Det lantliga köket inbjuder till att umgås och ett ihopplock av udda möbler hjälper till att skapa rätta känslan. Den lantliga stilen har vissa gemensamma nämnare med shabby chic-stilen och dessa båda stilar brukar ofta mixas av de som inte vill inreda med enbart vita toner. Den lantliga stilen innehåller betydligt mer färg även om basen även här är vit. I det lantliga köket är pinnstolen, kökssoffan och trasmattan viktiga för att få till rätta känslan.
I det lantliga köket är luckorna oftast vita eller cremefärgade, men även grå fungerar fint. Luckorna känns arbetade, med speglar eller panel och några av överskåpen är ofta vitrinskåp med infälld belysning. Knoppar och handtag i porslin kombineras med en diskho i porslin.
Som stänkskydd över diskbänken passar det bra med hamrat, blankt kakel eller rektangulärt blankt kakel med fasning som sätts halvförband. Även en vitmålad träpanel fungerar fint som stänkskydd eller för att klä rummets alla väggar med.
Trä är ett viktigt material för att få en varm, välkomnande känsla och adderas vanligtvis i form av bänkskiva och golv. Vill du skapa en ännu mer ombonad känsla passar smårutiga tapeter bra i det lantliga köket. 

LÄS MER: Så uppdaterar du lantliga stilen i köket

LANTLIGT. I ett lantligt kök mixas mycket vitt med detaljer i trä. Stolarna får gärna vara av oliak stil. Här köket Fagerö från Marbodal.
LANTLIGT. I ett lantligt kök mixas mycket vitt med detaljer i trä. Stolarna får gärna vara av olika färger och modeller. Här köket Fagerö från Marbodal.

 

 

Shabby Chic i köket

Om du vill inreda enligt shabby chic-stilen är det vitt som gäller – både på golv, väggar, tak, möbler och inredningsdetaljer. För att skapa en levande känsla blandas olika toner av vitt. Blanka ytor är ”big no-no” och de föremål du väljer vare sig det gäller inredningsdetaljer, blandare eller knoppar och handtag ska helst ha en matt yta, gärna med en känsla av oxidering eller rost.
Bänkskivan kan vara i laminat föreställande rost eller slitet trä. Men bästa känslan blir det med en bänkskiva i massivt trä betsad i en mörkbrun kulör, behandlad med en olja anpassad för köksbänkar. Kombinera med en diskho i porslin och träpanel som stänkskydd. Även vitvarorna bör vara i vitt, alternativt byggas in.
Lutat eller vitmålat plankgolv passar perfekt. Men även laminatgolv föreställande ett ljust stengolv eller plankgolv med vintagekänsla, trästruktur och sprickeffekter fungerar bra i shabby chic-köket.
För att få dina möbler att kännas shabby chic kan de målas för att se slitna ut. Detta åstadkommer du genom att först måla din möbel med mörk grundfärg. Därefter två lager vit färg, så matt som möjligt innan du går loss med ett grövre sandpapper på hörn och på slitytor för att få till rätta känslan. När toppfärgen slipas bort kommer den mörka grundfärgen fram och möblerna ser använda och avskavda ut. Denna metod går även att använda om du ska måla om dina gamla köksluckor.

Erik Olsson Fastighetsförmedling - Kök-lantlig-rustik-matplats-shabby-chic.jpg
SHABBY CHIC. I ett kök med den här stilen är det många nyanser av vitt som gäller. För att skapa liv blandas olika toner med nötta ytor i trä och rost. Foto: ERIK OLSSON FASTIGHETSFÖRMEDLINGFoto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

 

LÄS MER: Renovera med liten budget – inredarens bästa tips

 

Funkis i köket

Ett funkiskök ska i första hand vara praktiskt, med enkla former och rena ytor. 1930-talets funkiskök utgick i första hand från funktion. Färgskalan är ljus med vita och gråa toner i basen kombinerat med softa pasteller i blå eller gröna toner. 1940- och 50-talets svenska kök har många likheter med 30-talets funkiskök.
Överfalsade luckor, ett mellanting mellan utanpåliggande innanförliggande är viktiga för att fixa rätta funkis-känslan. Men även en slät lucka fungerar för att få en touch av funkis. För att förstärka funkis-stilen kombineras luckorna med de klassiska snäpphandtagen i stål. Under överskåpen placeras en hylla med glasbyttor anpassade för specerier.
Som stänkskydd rekommenderas slätt, blankt vitt 15×15 cm kakel med mörka fogar. Detta kombineras med en diskbänk i rostfritt och bänkskivor med det klassiska virrvarr-mönstret prytt av en kantlist i trä. En väggmonterad blandare och vitvaror i rostfritt passar perfekt in i stilen. Detaljer såsom eluttag och strömbrytare är andra viktiga stilmarkörer. Till golvet är ett rutigt linoleumgolv ett givet alternativ – både när det gäller funktionen och för att skapa rätta känslan.

FUNKIS_kakel_jarfallakök_

 

LÄS MER: Så uppdaterar du skåp och lådor i ditt 50-talskök

 

Retro i köket

Kök i retrostil kan se ut på många olika sätt. Bestäm dig för vilket årtionde och stil du är ute efter. Retroköken hämtar ofta sin inspiration från 1950- och 1960-talet. Retro-stilen a´la amerikanskt 50-tal är ofta bullig och gullig i sitt uttryck medan den svenska 50-talsstilen på många sätt liknar 30-talets funkiskök med sina enkla former och dämpade färgskala. 1960-tals stilen är mer färgglad, kaxig och kontrastrik.
Svart-vit-rutigt golv är ett givet val för att skapa ett klassiskt retro-kök oavsett vilket årtionde du inspireras av.
Köksluckorna är släta och målade i en glassig pastell-kulör alternativt rött eller svart om du vill ha en kontrastrik, grafisk känsla. I retroköken passar det med färgglada vitvaror – vågar du dig på en fläktkåpa i rött? Ett fristående, bulligt kylskåp och frys, gärna i en härlig kulör är perfekt för att skapa rätta retro-känslan. Retroköken har ofta en touch av storkök och restaurang – låt dig inspireras av amerikanska diners när du ska skapa dig ditt eget retro-kök. Addera blandare med slang och rostfria inslag på vitvaror, diskbänk och beslag. Som stänkskydd passar det perfekt med glasmosaik i en härlig kulör. Satsa även på köksmaskiner i retrostil och öppna hyllplan för att förstärka känslan.

LÄS MER: 15 sköna retrokändishem du bara måste se