My home / Inspiration / Guider / Gödsla rätt –...

Gödsla rätt – 6 tips som boostar din trädgård

Nu är det dags att boosta trädgården inför sommaren. Trädgårdsexperten Ellen Forsström har koll på hur du får dina växter att prunka. Här delar hon med sig av sina 6 bästa tips för gödsel och näring.

AV: Ellen Forsström Foto: Thinkstock

unnamed
Ellen Forsström delar med sig av sina knep för en prunkande trädgård.

Snabbaste vägen till en fin trädgård att ge växterna vad de vill ha. Att ge dem förutsättningar att växa. Då blir de mer motståndskraftiga och framförallt vackrare. En lucker välgödslad jord är en bra start. 

– Om någon växt hos mig mår dåligt försöker jag tänka ”hur skulle jag vilja ha det om jag var den växten” och plötsligt förstår jag vad som är fel. Det är för torrt, för näringsfattigt, för blåsigt, för fuktigt. Då fokuserar jag på det och ”boostar” sedan rejält med det jag tror att växten behöver, gräsklipp, kogödsel eller bara vanligt vatten, säger trädgårdsexperten Ellen Forsström. 
Så här får hon sin egen trädgård att prunka:

 

Använd klippet i rabatterna

”På våren klipper jag ner alla perenner och låter en del av klippet ligga kvar och kompostera sig direkt i rabatten. Jag luckrar lätt och dressar över med lite plantjord.” 

 

Hönsgödsel – till nästan allt

”När värmen kommer och växtligheten tar fart gödslar jag hela trädgården med hönsgödsel på påse, som är rik på kväve. Hönsgödsel kan man även använda i gräsmattan men den det gör inte jag eftersom jag inte vill att gräset ska växa fortare än det redan gör. Dessutom gillar jag mossa!”

 

bushes
Hönsgödesel fungerar bra som näring för liguster. Sedan får ligustern hönsgödsel som luckras ner i jorden en dag när regnet hänger i luften

Gödsla liguster  innan regnet kommer

”Jag har ganska många ligusterhäckar och de visar tydligt att de gillar min vårbehandling. Jag kantar och rensar bort allt ogräs som vuxit in mellan och vid sidan av häckplantorna. Sedan får ligustern hönsgödsel som luckras ner i jorden en dag när regnet hänger i luften. Regnet löser upp gödseln och gör att den når rötterna.”

 

Flowers. Pink Roses in the garden

Kodgödsel till rosor & buxbom

”Mina rosor och buxbomklot får extra omsorg. De får även välkomposterad kogödsel som luckras ner runt plantorna. I övrigt tycker jag att det är allra viktigast att jordförbättra rejält vid plantering. Att tillföra plantjord, brunnen kogödsel och färdig kompost så att jorden blir lucker och härlig. Så där så att du lätt kan stoppa ner hela handen i den utan att det tar emot.”

Rake lying on grass in the garden

Gräsklipp – perfekt näring till plantor

”Under växtsäsongen gödslar jag med gräsklipp som jag krattar upp efter gräsklippningen. Jag brukar roa mig med att strö ut klippet till just de växter som ser lite extra ledsna ut och vips så blir de glada igen! Om jorden sjunkit ner runt fruktträden fyller jag på med plantjord.”

 

Välj rätt gödsel – så funkar det

Det finns naturligtvis alla möjliga gödselmedel att köpa. Välj gärna ekologiska varianter. Kom ihåg att små korn visserligen kan ge näring men de förbättrar inte jordens struktur. Det gör däremot välkomposterad häst- och kogödsel samt kompost. Kompost innehåller inte särskilt mycket näring men den gör den gör jorden lucker, mer syrerik och bättre på att hålla fukt. På hösten lägger jag ut färdig kompost i rabatter och runt buskar. Därefter luckrar jag lite lätt. Sedan tar maskarna hand om resten! Gödsla inte med kväverika gödningsmedel på hösten när växterna ska gå in i vila, då blir det tokigt.”