My home / Inspiration / Guider / Göra rent altan...

Göra rent altan eller trädäck – här är experternas 7 bästa tips

Foto: Thinkstock.

Vi älskar våra trädäck. Här är de oumbärliga tipsen för att rengöra din altan eller trädäck snabbt och smart.

Sommaren närmar sig – och med det härligt häng på uteplatsen. 
För att göra umgänget på altanen ännu skönare är det en bra idé att börja i en lite tråkigare ände, själva skötseln. Om du inte underhåller ditt trädäck kan träet svälla och krympa från all väta och sol samtidigt som rörelsen i träet kan skruvar och spikar att börja klättra upp.
Och det gör … ont. 

 

LÄS MER: Så väljer du rätt virke till din altan – stor guide

 

Här är sju smarta och oumbärliga tips för att få altanen vårfin. 

1. Det bästa och mest skonsamma sättet att rengöra din altan är att använda en klassisk skurborste och ett milt rengöringsmedel, som till exempel grönsåpa. Blanda 1 dl såpa med 10 liter vatten. Skura med blandningen och skölj sedan med vatten.

2.Gör en blandning av vatten, tapetklister och kaustiksoda som du sedan häller ut över trädäcket. Det får smutsen att lösa upp sig ordentligt och underlättar arbetet. Tapetklistret gör att vattnet stannar på altanen så att det får längre tid att verka i stället för att rinna av. Låt stå ett tag innan du går vidare med rengöringen.

Trädäck, uteplats, altan
Foto: Thinkstock.
Trädäck, uteplats, altan
Foto: Thinkstock.

3. Har du en extra nedsmutsad altan kan alg- och mögeltvätt göra det grundläggande jobbet.

4. Klorin kan vara bra att använda mot missfärgningar på en om ditt trädäck har väldigt tuffa fläckar.

5. Var försiktig med högtryckstvätten, speciellt med mjuka träslag som till exempel furu. Ett för högt tryck kan slita bort fibrer i träet så prova dig fram försiktigt på en liten yta. Speciella munstycken anpassade för för den känsliga rengöringen av trädäcket gör processen mer skonsam.

6. Om du har skador på ditt trädäck så kan du slipa ned dem med medelgrovt slippapper. Använd alltid andningsskydd eftersom slipdamm från impregnerat trä är ohälsosamt att få i sig.

Trädäck, altan, rengöra altan
Foto: Thinkstock.

7. När din altan är ren så låt träet torka i ett par dagar och olja sedan in trädäcket. Gärna med en impregnerande grundolja som ger extra skydd mot röta. Träskyddsföreningen rekommenderar olja med mögelskydd godkänd i behörighetsklass 3.1

Källa: Bygahus.se, Viivilla.se, Grumme.se

 

LÄS MER: Pirres 10 bästa tips när du ska bygga altan