My home / Inspiration / Guider / Gräsmattan – så...

Gräsmattan – så räddar du den från isbränna och snömögel

Vill du slippa fula gula fläckar i gräsmattan? Då måste du få bukt med isbränna och snömögel. De närmaste månaderna är kritiska om man vill behålla en grön matta. My Home har pratat med gräsexperten Olle Berg för råd och tips.

Av: Janne Hallman Foto: Lars Berg

Isbränna uppstår då smältvatten i gräsmattan fryser och bildar ett lock över gräset.
– Det här är väldigt vanligt tyvärr. Problemet uppstår när det är milt väder som det är nu. Skulle det komma blötsnö och sen bli minusgrader så får gräset inget syre och dör, berättar Olle Berg, författare till boken “Gräsmattan – Så lyckas du!”.

unnamed
Vill du slippa fula gula fläckar i gräsmattan? Då måste du få bukt med isbränna. Foto: LARS BERG
unnamed-2
Gräset är grönare på Olle Bergs sida. Men så är också gräsmattan hans stora passion sedan många år tillbaka. Foto: LARS BERG

Han bor i Skattkärr utanför Karlstad och har passionerat månat om sin gräsmatta sedan 1967. Sällan har man sett en grönare och tätare matta än hans. 
Olle Berg understryker att man ska vara observant om isfläckar uppträder på gräsmattan:
– Då måste man hacka i isen så att syret kan tränga ner till gräsrötterna. Sedan ska man täcka fläckarna med ett mörkt material, till exempel Hasselfors- Rölunda eller Weibulls gräsmattedress. De har jag använt själv i 15-20 år och vet att de fungerar.
Olle Berg säger att det även går bra med vanlig jord, men risken är att det följer med ogräs som kan få fäste i gräsmattan.

Ett annat bekymmer under senvinterns och förvårens växlingar mellan frost och tö är snömögel och svampsjukdomar.
– Det ser ut som runda fläckar med mögel, som liknar vitfärgat klet. Då ska man kratta där så gräset luftas.
Har skadan redan skett behöver det inte innebära katastrof. Det kan finnas en slumrande växtkraft i jorden. Det märks ganska snabbt efter att man gödslat senare under våren. Men om fläckarna inte försvinner är det bara att lägga nytt gräs eller stödså.

 

Fakta/Gräsexperten Olle Berg

mattanHar haft gräsmattan som sitt stora intresse sedan 1967, då han anlade sin gräsmatta runt villan i Skattkärr, cirka 1 mil utanför Karlstad. Redan efter ett par år utvecklades intresset för hur gräsmattan sköts bäst och vilka produkter och redskap som bör användas. På sin hemsida olleberg.nu finns flera “gräsprogram”, där man kan följa hans råd. 

Har skrivit boken “Gräsmattan – Så lyckas du!” (Semic). 

 

unnamed-1
Olle Berg har skrivit boken ”Gräsmattan – så lyckas du!”.