My home / Inspiration / Guider / Så hittar du...

Så hittar du rätt grå ton till hemmet

Vitt har länge varit nummer ett till svenska väggar. Men nu är grått det nya vita. My Homes inredare Hildur Blad vet hur du lyckas med vår nya favoritfärg – och undviker det vanligaste misstaget.

Av: Hildur Blad

5 fördelar med grått

1. Grått skapar en helhet och hjälper till att binda ihop olika stilar.
2. Måla golvet grått? Perfekt – då syns inte smutsen så lätt.
3. Den gråa färgskalan är lätt att mixa med andra färger och material.
4. Måla snickerier och lister i grått – både elegant och ser fräscht ut längre.
5. Gråa toner bildar en behaglig fond till allt det du vill hänga på väggarna.

 

Gratt det nya vita06
I Sverige användes grått flitigt redan på på 1700-talet, då man ofta målade i pärlgrått. Den nutida industristilen kännetecknas snarare av mörkare grå kulörer såsom betonggrå och antracitgrå.Foto: Boråstapeter.

 

Så hittar du rätt sorts grå – kolla efter Gratt det nya vita09koderna N och Y

Det finns ett stort urval av gråa kulörer och det finns inget givet svar vad du ska välja. Det viktiga är att tänka på helheten och vilken känsla du vill skapa. Ska rummet kännas varmt och välkomnande eller svalt och elegant? Mörkt eller ljust? Vill du till exempel skapa en elegant och exklusiv känsla är en mellangrå kulör perfekt att använda som bas, kompletterat med mässing och marmor. För en mer rustik känsla byter du ut mässing och marmor mot trä och svarta detaljer.

Att hitta rätt grå kan vara en riktig utmaning eftersom gråa kulörer är extra känsliga för vilka färger de omges av. En grå kulör blir lätt smittad av andra färger – ett fenomen som man brukar kalla ”färgsmitta”. Ju ljusare grå du vill ha, desto känsligare är den för omgivande färger, ljuskälla och rummets väderstreck. Provmåla eller häng upp ett tapetprov på väggen innan du bestämmer dig.
Så det är alltså väderstreck, ljuskälla och känslan du är ute efter som avgör vilken grå kulör du ska välja.

För att undvika ett vanligt misstag är det bra att ha koll på två enkla saker om de NCS-koder som används i färghandeln för att beskriva en kulör. Många väljer en neutralt grå kulör (gråa kulörer med en NCS-kod som slutar med -N) eftersom man då tror att man får ett neutralt grått rum. Detta får istället ofta konsekvensen att rummet upplevs kallt och blåtonat. Ett rum som målats i en neutralt grå kulör kan uppfattas varmt och välkomnande i ett rum mot söder, medan det känns blåtonat, kallt och avskalat i ett rum mot norr eftersom det kalla ljuset förstärker de blåa tonerna i en kulör. För att kompensera det kalla ljuset behöver du istället välja en kulör som slutar med -Y i sin NCS-beteckning (-Y står för gul elementarfärg). Dessa kulörer kan ofta se lite beiga ut på kulörprovet, men upplevs neutralt gråa uppmålade på en vägg.

Gratt det nya vita05Foto: Boråstapeter.

 

Så ser du vilket håll den gråa ”drar” – utan NCS-kod

Det allra enklaste sättet att se åt vilket håll en grå kulör “drar” – åt gult, rött, blått eller grönt när du inte har någon NCS-kod att utgå ifrån är att lägga färgprovet mot en rent vit eller rent svart yta. Då framträder undertonen mycket tydligare vilket underlättar när du till exempel ska välja tapet eller färg till väggarna, köpa en kudde till soffan eller nya gardiner och har svårt att avgöra vart kulören ”drar iväg”.

Gratt det nya vita03Foto: Boråstapeter.

 

Tre tips – så lyckas du med dina gråa väggar

1. Titta på rummets förutsättningar och bestäm dig för vilken känsla du vill skapa – innan du väljer grå kulör.
2. Provmåla eller häng upp ett tapetprov innan du bestämmer dig. Se vad som händer med den gråa kulören i olika ljusförhållanden och beroende på vilka andra färger den kombineras med. Gör ditt val i det ljus du kommer uppleva färgen/tapeten största delen av tiden.
3. Inredning handlar om att balans och kontraster. Varma färger på inredningen – kall på väggarna och vice versa.

Gratt det nya vita10Foto: Normann Copenhagen.

 

Överkurs – så funkar NCS-koder

När man pratar färgsättning brukar man ofta prata om kulörer i form av NCS-koder. En NCS-kod (NCS är en förkortning för Natural Colour System som uppfanns i Sverige) är ett sätt att beskriva hur en kulör ser ut. Systemet bygger på hur vårt synsinne uppfattar färger och utgår från sex elementarfärger; gul (-Y), röd (-R), blå (-B), grön (-G), svart och vit. En NCS-kod anger hur stor likhet kulören har med någon av elementarfärgerna. Vissa färger liknar bara svart eller vitt och har ingen kulörthet i sig. Dessa kulörer kallas neutralt grå och slutar med -N i sin NCS-beteckning. T ex S2500-N som är en ljust grå som inte liknar (drar) åt varken gult, rött, blått eller grönt.

Gratt det nya vita07Foto: Eco Wallpaper.