My home / Inspiration / Guider / Grillmästarens bästa tips...
Foto: TV4

Grillmästarens bästa tips för att rengöra grillgallret

Hur får du rent det grisiga grillgallret utan blod, svett och tårar? Martin Nordh, Sveriges grillmästare 2015, har svaret – och det är enklare än du tror.

Av: Helén Bjurberg

Sommartider är grilltider. Men med grillningen kommer också rengöringen av grillgallret, detta eviga gissel. Säg den som inte ägnat timmar åt att försöka få rent sitt grisiga och klibbiga grillgaller efter en trevlig middag, en sysselsättning som kan vara minst sagt slitsam.
Men det finns faktiskt ett trick som fixar rengöringen snabbt och enkelt. Knepet innebär att du lämnar problemet till morgondagen. Och låter grillen själv sköta jobbet.
– När du har grillat klart vill du så klart hellre sätta dig och njuta av maten än att ställa dig och rengöra gallret, och det tycker jag att du ska kunna göra, säger Martin Nordh, Sveriges nya grillmästare från tv-programmet med samma namn.

Själv har han inga problem att lämna sitt smutsiga galler till nästa gång han ska grilla. Då tänder han bara grillen en stund i förväg, lägger gallret på den rejält upphettade grillen så att rester av mat och marinad förkolnas. De går då lätt att skrapa bort med en grillborste och vips är grillen ren och redo att användas igen.
– Det finns säkert en massa husmorsknep som också funkar, men jag har svårt att tro att något kan vara lika enkelt och effektivt, säger Martin Nordh.
För den som vill undvika grillborsten, tipsar han om att det går lika bra att knöla ihop lite aluminiumfolie och skrubba med.
– Det blir varmare eftersom du kommer närmre grillen än med en borste, men annars funkar det minst lika bra.

 

LÄS MER: Rengör grillgallret med bikarbonat – kolla in vardagshacksen!

 

 

Sju andra sätt som också funkar:

  1. Lägg gallret på gräset, direkt efter avslutad grillning, medan det fortfarande är varmt. Låt det ligga över natten så att daggen löser upp smutsen, tvätta sedan av det på morgonen medan det fortfarande är fuktigt

2. Smörj in gallret med olja eller gnugga det med en halv potatis mellan gångerna så fastnar inte lika mycket rester, och det blir lättare att rengöra nästa gång. Ett alternativ är att ta en halv lök och gnida in det redan uppvärmda gallret med. Löken lämnar dessutom god smak efter sig till nästa omgång mat som ska grillas.

3. Blanda bakpulver och vatten och använd pastan till att gnugga rent gallret från matrester.

4. Häll Coca-Cola i en sprayflaska, spraya på gallret, låt verka och torka sedan av med en trasa. Alternativt lägg gallret i cola-bad över natten.

5. Smeta såpa på gallret. Sätt sedan in det i ugnen på 100 grader och låt stå och verka. Diska sedan rent med vatten och en diskborste.

6. Lägg gallret i badkaret, en sopsäck eller bunke ämnad för rengöring av grillgaller. Häll på varmt vatten blandat med antingen såpa, natriumkarbonat (målarsoda) eller en diskmaskinstablett och låt det verka över natten innan du tar upp det och sköljer rent.

7. Rostfria och emaljerade galler går bra att köra en vända i diskmaskinen, däremot inte galler av gjutjärn. Tips! Byt ut grillborsten regelbundet så att den inte blir sliten och börjar tappa strån. Ta också för vana att alltid torka av grillgallret med en inoljad trasa efter att ha använt grillborste för att avlägsna eventuella strån som lossnat.

 

LÄS MER: Grilla som ett proffs! 35 favoritköp för grillkvällen