My home / Inspiration / Guider / Grönaste gräsmattan i...

Grönaste gräsmattan i kvarteret – så här lyckas du!

Ser din gräsmatta torr och brun ut? Mer mossa än gräs? Lugn, med experten Olle Bergs tips för mossa och ogräs kan du få grannarna gröna av avund.

Av: Janne Hallman Foto: Lars Berg

Grasmattan_IM-PRINT_low_NY (1)-73
Olle Berg är känd som mannen med Sveriges vackraste gräsmatta. Foto: LARS BERG

Hans gräsmatta anses vara en av Sveriges vackraste, och nog är det få som kan visa upp en lika grön och tät gräsmatta. Olle Berg har passionerat månat om sin gräsmatta sedan 1967, och nyligen gett ut boken “Gräsmattan – Så lyckas du!”. Hans gräsmatta anses vara en av Sveriges vackraste, och nog är det få som kan visa upp en lika grön och tät gräsmatta. Olle Berg har passionerat månat om sin gräsmatta sedan 1967, och nyligen gett ut boken “Gräsmattan – Så lyckas du!”.
 Man ska ha en bra plan på hur man skall sköta sin gräsmatta. Jag gjorde tidigt upp flera gräsprogram och följer man dom så får man en fin matta på 1-2 år. 

Det viktiga är enligt Olle att vårda gräsmattan året runt, inte bara på våren. Sedan är det viktigt att veta när och hur man ska göra insatser, och vilka produkter man ska använda. 

Under vintern – skydda gräset
– Gå inte på gräsmattan när den är frusen; det blir märken i gräset och då dör eller skadas grässtråna. Det är bättre att vänta till tjälen gått ur jorden.

Tidig vår  – så undviker du mossan 
– Mossan beror på att det är näringsbrist, men använder du rätt medel får du aldrig in mossa. Tidigt på våren, runt mars-april beroende på var i landet man bor, ska man lägga ut mossmedel, som Weibulls Stoppar mossa, Tergents MOSS NIX eller vattenlösliga Järnsulfat FerroGent. Dessa märken har jag testat i 20 år och de fungerar bra.
Dessa medel bör man sprida ut tidigt på våren, eftersom mossan växer när marktemperaturen är plus 3 grader. Gräset däremot börjar växa först när marktemperaturen ligger på 7-10 plusgrader. Risken är då stor att mossan tar helt över innan gräset börjar växa. Olle Berg avråder bestämt att använda mossrivare, då risken är stor att man får ännu mer mossa i mattan nästkommande år
 – Man ska också akta sig för att gödsla för tidigt. Mossa börjar växa vid 3 plusgrader, medan gräset växer vid 7 grader. Om man är för snabb så får istället mossan del av näringen och blir svår att få bort.
Olle Berg avråder också bestämt ifrån att använda mossrivare. Bekvämt kanske, men det kommer innebära att man får ännu mer mossa nästkommande år.

Sen vår – så slipper du ogräset
I maj är det dags att få bort ogräset, men här måste man tänka sig för och inte vara för ivrig. Behandlingen sker med Bayers Stroller PLUS T Kombi tidigast sista dagarna i maj, då ogräset är i god tillväxt och medeltemperaturen ligger på minst 15 plusgrader för att få bästa effekt.
– Man sprider ut dessa medel en varm sommardag när gräset är torrt och jorden fuktig. På natten bildas en slags dimma via daggen, som stiger upp och går in i ogräset och på så vis kommer det åt även de svårutrotade ogräsen.

Under sommaren – extra vatten och näring till skuggiga områden
Gräset växer ofta dåligt och mossan tar överhand vid områden runt träd, buskar och häckar. Detta beror i flesta fall inte på att solen inte når dit, menar Olle Berg.
– Man brukar säga att mattan är dålig på grund av skugga, men det stämmer inte helt. 80 procent av anledningen är närings- och vattenbrist. Eftersom rötterna drar i sig näring och vatten som gräset behöver, så skall man gödsla och vattna extra mycket runt dessa områden.

 

unnamed-2
Olle Berg följer självklart sina egna tips och resultatet är imponerande. Foto: LARS BERG

 

Fakta/Olle Berg
9789155261450
Semic förlag.

Har haft gräsmattan som sitt stora intresse sedan 1967, då han anlade sin gräsmatta runt villan i Skattkärr, ca 1 mil utanför Karlstad. Redan efter ett par år utvecklades intresset för hur gräsmattan sköts bäst och vilka produkter och redskap som bör användas. På sin hemsida olleberg.nu finns flera gräsprogram, där man kan följa hans råd. Har skrivit boken “Gräsmattan – Så lyckas du!”.

 

LÄS MER: Så får du snyggare gräsmatta än grannen – 8 knep