My home / Inspiration / Guider / GUIDE: Hitta din...

GUIDE: Hitta din drömkåk bland 50 kataloghus

Socialt, praktiskt och energisnålt är de nya ledorden för årets kataloghus. Kolla in vår stora guide och hitta ditt drömhus.

Av: Fanny Wikander

Kataloghus 2015 Myhome Rikard_Frost
Rikard Frost.

Rikard Frost är marknadschef på Eksjöhus, ett av Sveriges största företag med kataloghus. Han tycker att vi befinner oss mitt emellan två olika trender.
– Det har länge varit populärt med moderna hus, platta tak och nyfikna lösningar. Men just nu verkar det som att det traditionella, och mindre extrema, är på väg tillbaka. Möjligtvis kan det ha att göra med ökade kostnader och att det blivit svårare att få lån.

Även New England-trenden som slog till rejält för ett par år sedan tror han är här för att stanna. Invändigt förutspår han en omprioritering av ytor med ett fortsatt fokus på kök.
– Det har alltid varit en viktig del, och särskilt idag då man spenderar mer och mer tid i köket. Vi umgås med familj, vänner och lagar mat tillsammans och vill därför ha kök med stora ytor och öppna planlösningar där vi kan tillbringa tid tillsammans.

Även praktiska tvättrum tycker han är något som börjar prioriteras mer, möjligtvis på bekostnad av stora badrum och walk in closets.
– Stora klädkammare var väldigt inne ett tag men jag tycker det verkar som att vi nu prioriterar mer praktiska och sociala ytor istället. Det blir dyrare att bygga och ytorna bantas ner och då måste vi prioritera.

Någon typiskt kund tycker han sig inte se bland de som väljer att bygga kataloghus. Däremot har kunderna blivit mer pålästa.
– De kan ju googla allt idag och har därför många önskemål. Underhållsfria material och energieffektiva hus står högt i kurs. 2020 kommer skärpta energikrav införas vilket vi behöver anpassa oss till. Hur man till exempel kan tillgodose kundernas önskemål om stora fönster och ändå uppfylla energimålen blir en spännande utmaning.

 

 

 

 

STOR GUIDE: 50 kataloghus 2015

Experten: ”Så hittar du rätt hus för dig” KOLLA HÄR

 

moderntofunkis

Modernt & funkis KOLLA HÄR

 

 

newenglandlantligt

New England & lantligt KOLLA HÄR

 

 

klassiskt

Klassiskt KOLLA HÄR

 

 

klimatsmart

Klimatsmart & energisnålt KOLLA HÄR

 

 

extraallt

Extra allt KOLLA HÄR

 

 

LÄS MER: Fler artiklar med smarta tips för bygget – kolla in här