My home / Inspiration / Guider / Här är sakerna...

Här är sakerna du får göra med ROT-avdrag

Du kan inte använda dig av ROT-avdrag för alla sorts arbeten hemma. Här är en lista över de vanligaste jobben och huruvida de ger rätt till skattereduktion.

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

Inomhus

BADRUM: JA. Renovering och ombyggnad av badrum ger rätt till skattereduktion. Samma gäller byte av badrumsinredning.

ELARBETEN: JA. Vid exempelvis installation, byte och komplettering av el-central (proppskåp), modernisering av el och extra vägguttag kan du använda dig av ROT. Men: för elarbeten i trädgården kan du däremot inte göra det.

FÖNSTER: JA. För målning och byte av fönster eller fönsterbleck kan du utnyttja ROT-avdraget.

INSTALLATION: NEJ. Exempelvis installation av tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare, frys, spis och larm ger inte rätt till skattereduktion. Men: installationer som medför mer omfattande byggåtgärder kan däremot göra det.

KÖK: JA. Renovering av kök ger rätt till skattereduktion.

MÅLNING: JA. Målningsarbeten ger rätt till skattereduktion.

SERVICE & REPARATIONER: NEJ. Har du maskiner och inventarier som behöver service eller reparation kan du inte använda dig av ROT-avdraget.

 

ThinkstockPhotos-452855501
Utomhus

ALTAN: JA. Ombyggnad, tillbyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till skattereduktion. Men: Altanen ska vara i trä eller gjuten platta. Plattor på marken räknas till markarbete och ger inte rätt till skattereduktion.

ANLÄGGNINGSARBETE: NEJ. Vid anläggning och reparation av trädgård, uppfart, gångar och murar kan du inte använda dig av ROT-avdraget. Du kan inte heller göra avdrag för asfaltering.

BALKONG: JA. Tillbyggnad av balkong ger rätt till skattereduktion.

CARPORT & GARAGE: NEJ. Nybyggnad av en fristående carport eller garage ger inte rätt till skattereduktion. Men: Är det däremot hopbyggt med befintligt hus går det att jämställa med en tillbyggnad och ger därför rätt till skattereduktion.

INDRAGNING AV VATTEN & AVLOPP: JA. Nedgrävning av ledningar för vatten och avlopp ger rätt till skattereduktion. Även arbetskostnaden för att återställa marken i ursprungligt skick gör det. Men: Tänk på att kostnad för maskiner inte räknas till arbetskostnad.

UTOMHUSPOOL: NEJ. Arbete på utomhuspool ger inte rätt till skattereduktion. Detta gäller även om poolen byggs in i befintlig altan som hör till huset.

TAK: JA. Att lägga nytt eller byta ut befintligt tak på småhus ger rätt till ROT-avdrag. Även tvätt av tak ger rätt till skattereduktion.

TILLBYGGNAD: JA. Om du gör en tillbyggnad på ett befintligt hus, gäststuga eller friggebod ger det rätt till skattereduktion. Men: Vid nybyggnation kan du däremot inte använda dig av ROT-avdraget. Ombyggnad och tillbyggnad av ett äldre hus gör inte att huset anses nybyggt om större delen av den ursprungliga byggnadsstommen behålls.

 

En mer komplett lista hittar du på Skatteverket.se.

LÄS MER: Läs om hur du maxar ROT-avdraget före sänkningen här

OBS!

Vad gäller bostadsrätt är det enbart arbeten som utförs i lägenheten och som kunden svarar för som ger rätt till skattereduktion. Ska du till exempel reparera en balkong, byta ytterdörr eller måla fönstrens utsida kan du alltså inte använda dig av ROT-avdraget när du bor i bostadsrätt.

 

 

 

Exempel: Renovering av normalstort kök, arbetskostnad

Vi har här utgått från ett schablonpris för kökshantverkare på 500 kr/tim inklusive moms.

Snickeri, rivning, montering: 19 000 kr
Vatten och avlopp: 5000 kr
Elektriker: 5000 kr
Bortforsling avfall: 3000 kr

Totalpris: 32 000 kr

 

Med ROT-avdrag FÖRE årsskiftet (50 %): 16 000 kr

Med ROT-avdrag EFTER årsskiftet (30 %): 22 400 kr

Du sparar alltså 6 400 kr på arbetskostnaderna om du gör renoveringen innan årsskiftet.

 

 

Obs!

Tänk på att din betalning till utföraren måste vara gjord innan årsskiftet. Maxbeloppet för ROT-avdraget är 50000 kronor per person och år och kommer förbli detsamma även efter årsskiftet.

 

Källa: Nyttkok.n.nu.

 

LÄS MER: Så maxar ROT-avdraget före sänkningen