My home / Inspiration / Guider / Här är vårens...

Här är vårens tapettrender 2016

Vi kan se fram emot en spännande tapetvår – med något för alla stilar och smaker. My Homes inredare Hildur Blad ger dig guiden till vårens trender.

AV: Hildur Blad

Hildur Blad  Foto Sara Landstedt:Day Fotografi
Hildur Blad.

I början av året brukar det alltid lanseras ett stort antal nya tapetkollektioner. Det är också då vi åter börjar bli sugna på att förändra där hemma och dagsljuset bidrar med en ny dos energi efter den långa hösten och vintern. Vårens tapeter flirtar med många olika stilar: alltifrån Art Déco, det svartvitt grafiska, storblommigt mönstrat och diskreta mönsterbilder i en smutsig färgskala.

För att sammanfatta färgskalan kan vi se att det fortfarande är mycket grått och pasteller. Efter en längre tid av kalla kulörer kan vi se spår av att färgskalan börjar dra sig åt det varma hållet. Beige, brun, ockragul, terracotta, roströd – varma färger som vi kommer få se mycket mer av framöver.

Tapeterna har fått en alltmer framträdande plats i rummet än vi upplevt på länge. Efter många år med fondvägg som givet alternativ är nu fondväggen på nedgång och vi tapetserar istället hela rummet med samma tapet, gärna en mönstrad. Även tapeter med struktur har gjort entré i våra hem igen, men då pratar vi inte om 80-talets klassiska strukturtapet utan om tapeter med en fin, mer regelbunden struktur ofta med känsla av textil. Allt fler vågar sig på något annat än vitt till väggarna.

Tapeter är ett värdefullt ”inredningsverktyg” för att fixa stilen och skapa rätta känslan i ett rum. Välj tapet med omsorg och fundera över vad du vill att den ska tillföra till rummet. Är syftet att lugna ner, binda ihop inredningen och bilda en bakgrund till möbler och inredningsdetaljer? Eller ska tapeten ta över och sätta stilen och känslan i rummet?

 

LÄS MER:  Tapeter – guide till 9 snyggaste köpen 2016

 

tapettrend blommigt1
1. ”A vintage book”, Boråstapeter. 2. ”Wonderland Flyttfrö Cupboard”, Boråstapeter (i butik 2 mars). 3. ”Modern Classics”, Decor Maison. 4. ”Seaweed”, William Morris/Engelska Tapetmagasinet. 5. ”Tradition”, Sandbergs. 6. ”Långholmen Kikori”, Scandiwall. 7. ”Black and white rose garden”, Eco Wallpaper.
1. Blommigt & tillbakablickande

Numera finns ett allt större utbud av tapeter med sitt ursprung i gamla originalmönster att välja bland. Alltfler vill värna om vår historia och ursprung – blicka bakåt men ändå skapa något nytt. Då är väggarna en viktig beståndsdel för att skapa rätta känslan. Inspirationen till många av de blommiga mönstren och dess formspråk hittar vi flera hundra år tillbaka i tiden, från 1700-talet fram slutet av 1900-talet. Oavsett vilken period du vill återskapa finns ett stort utbud av blommiga tapeter att välja bland.
Tips! Stilkrock eller stilharmoni? Låt tapeten sätta stilen och mixa ett gammalt mönster med moderna möbler. Eller kombinera dina gamla möbler med en tapet i samma stil för att skapa stilharmoni. Inget är rätt eller fel – det viktigaste att bestämma är vad du vill att tapeten ska tillföra till rummet.

 

 

tapettrend struktur1
1. ”Palmetto”, Midbec. 2. ”Skog”, Sandberg Wallpaper. 3. ”A vintage book”, Boråstapeter. 4. ”Crayon Terra Caly”, Eco Wallpapers (i butik 17 februari). 5. ”Galerie Kitchen Style”, Tapet.se. 6. ”Skog”, Sandberg Wallpaper.
2. Materialimitationer & småmönstrat

Materialimitationer har vi sett mycket av de senaste åren – men då har det främst varit trä, sten och textilier som imiterats. Känslan på material och ytor har känts ”ruff” och rustik. Nu hittar vi även andra typer av material på tapeterna och intrycket av mönsterbilderna känns mer exklusivt och arbetat. Utbudet av småmönstrade tapeter med diskreta mönsterbilder är större än på länge. Linjerna är lättare, färgerna är mer dämpade och kontrasterna mjuka.
Tips! Våga välj mönstrat till väggarna. Även om det bara är en liten, diskret mönsterbild gör det stor skillnad för känslan. En mönstrad yta, eller yta med struktur tillför det där som en målad yta aldrig kan mäta sig med.

 

 

tapettrend grafisk1
1. ”Geometric”, Cole and Son. 2. Hayon Primitive Roll”, Eco Wallpaper. 3. ”Fiona Home”, Flügger. 4. ”Black and white”, Eco Wallpaper. 5. ”Grace”, Sandberg Wallpaper. 6. ”Citygarden”, Tapet.se.
3. Grafisk geometri

De grafiska mönstren blir aldrig omoderna, men dess karaktär förändras hela tiden utifrån rådande trender. Likaså försvinner heller aldrig de grafiskt svartvita tapeterna. Just nu är däremot många av de grafiskt mönstrade tapeterna inspirerade av dåtid, från Art déco-perioden under 1920-talet. Mönstren är symmetriska och är uppbyggda på olika geometriska former. Inslag av metallic-effekter hjälper till att skapa den exklusiva känslan som kännetecknar Art déco.
Tips! Kombinera de svartvita tapeterna med trä, skinn och varma färger om du vill skapa en mer ombonad känsla. Vill du istället spika vårens trend kombinerar du den svartvita tapeten med pasteller – helt enligt den 80-talstrend som vi ser mycket av på inredningsdetaljer.

 

 

Tips inför tapetvalet
  1. Undvik att den mönstrade tapeten ger ett rörigt intryck. Sätt upp en hylla, tavla, spegel, lampa, dekoration eller liknande som blicken kan landa på. Då får ögat någonstans att fokusera och intrycket blir lugnare.
  2. Små mönster bildar en bakgrund. Små mönster flyter ihop på stora ytor, vilket gör att de lämpar sig för hela rum. Om mönstret är tätt sammansatt, med lite luft emellan, fungerar det på rummets alla väggar oavsett om mönstret är litet eller stort.
  3. Stormönstrade tapeter kommer bäst till sin rätt i större rum, med stora väggytor där tapetens mönster inte splittras upp av fönster och dörröppningar.
  4. Sätt färg på oväntade ställen – våga måla en annan kulör än vitt. Välj en kulör ur tapeten och måla lister och foder i denna. Oväntat effektfullt och elegant! 

 

LÄS MER: Så stylar du hemmet med vårens trendfärger 2016