My home / Inspiration / Guider / Höstens färgtrender 2015...

Höstens färgtrender 2015 – tillbaka till naturen

Vi går mot mörkare tider – både när det gäller väggar och inredningsdetaljer. My Homes bloggare Hildur Blad guidar dig till höstens största färgtrender.

Av: Hildur Blad

En ny säsong innebär att nya inredningstrender tar fart, en vidareutveckling på tendenser vi sett tidigare och att butikerna fylls på med nyheter.
I höst är färgskalan betydligt mörkare och mer mättad än vad vi sett på länge, och det är mer färg på både väggar och inredningsdetaljer. Kulörerna är dämpade, och det är de blåa och gröna tonerna som dominerar kombinerat med neutraler i svart, grått, brunt och beige. Pastellerna stannar kvar även i höst, men är nu smutsigare och mörkare än vi tidigare sett dem. Vitt som baskulör har ersatts av grå toner, och de beiga kulörerna smyger sig in igen efter en rejäl överdos av kaffe latte- och sand-kulörer i början av 2000-talet.

Gemensamt för flera av höstens inredningstrender är att naturen är en stor inspirationskälla – både när det gäller färgskalor, material och mönsterbilder. Framöver kommer vi att inreda med ännu mer trä och naturmaterial.
Höstens kulörtrender går att dela in i fyra olika färgfamiljer, alla inspirerade av det övergripande trendtemat där naturen är huvudinspirationen.

 

 KOLLA IN DE 4 FÄRGTRENDERNA!

hostensfargerFoto: H&M HOME, HOUSE DOCTOR
TREND 1: HAV

I denna färgfamilj hittar du alla havets kulörer. Kulörerna är kalla och mörka – från blå till petrol och smaragdgrön. Dessa kulörer blir väldigt vackra att blanda tillsammans, ju fler desto bättre. Vill du tillföra ett utropstecken adderar du accenter i brända toner som ockragult, orange och varma metaller ur JORD-trenden.

FÄRGSÄTTNINGSTIPS: En kall kulör påväggarna skapar en känsla av rymd. Rummet känns både större, luftigare och svalare. Välj en kall kulör till väggarna i ett rum med söderläge om du är ute efter en sval känsla, eller om du vill att bostaden ska upplevas som rymligare.

 

 

 

hostensfarger3Foto: TINE K, BROSTE COPENHAGEN, IKEA
TREND 2: JORD

I denna färgfamilj hittar du brända toner i rött, orange och gult. Kulörerna är både mörka och smutsiga. Ockragul, terrakotta och falurött kombineras med mustiga kulörer som vinrött och plommon.
Vill du åstadkomma en lättare, luftigare känsla kombinerar du de brända tonerna med smutsiga pasteller ur HIMMEL-trenden. Vinrött och plommon trivs fint tillsammans med smutsigt rosa pasteller.
Gillar du den mustiga färgskalan men vill bryta av med en kall kulör kombineras de brända tonerna med fördel med mörkt blått.

FÄRGSÄTTNINGSTIPS: Varma kulörer såsom röd, orange eller gul skapar en välkomnande känsla. Ett rum målat med varma kulörer gör att väggarna upplevs att förhålla sig närmre varandra – rummet känns mindre.

 

 

 

hostensfarger4Foto: H&M HOME, JOTUN, BROSTE COPENHAGEN, TINE K
TREND 3: SKOG

SKOG-trenden innehåller neutraler som grått, svart, beige och brunt kombinerat med varma gulgröna toner.
Vill du tillföra värme eller en extra färgklick? Addera brända toner som ockragult, falurött eller terrakotta ur JORD-trenden.
Gillar du att inreda i svart och vitt? Mjuka upp inredningen med inslag av naturmaterial, och glöm inte de levande växterna.

FÄRGSÄTTNINGSTIPS: Är du sugen påatt måla väggarna i grått? En neutralt gråkulör (t ex S1500-N) kan ibland uppfattas blåtonad beroende på rummets väderstreck och ljuskälla. Välj då istället en varmt grå kulör till väggarna – en grå med inslag av gult (t ex S1502-Y) för att fåen neutralt grå känsla.
Söderläge och glödlampsljus förstärker det gula i en kulör – har du dessa förutsättningar kan du välja en neutralt grå kulör utan att behöva oroa dig för att väggarna ska se blåtonade ut.

 

 

hostensfarger2Foto: FERM LIVING, BORÅSTAPETER, MIMOU, CAPAROL, BROSTE COPENHAGEN
TREND 4: HIMMEL

I färgfamiljen HIMMEL hittar vi de softade, smutsiga pastellerna. Alltifrån drömskt rosa och himmelsblå till ljust gröna och gula kulörer. De smutsiga pastellerna är vackra tillsammans med trä, marmor och mässing.

FÄRGSÄTTNINGSTIPS: Är du rädd för att det ska bli för snällt och gulligt med pasteller? Kombinera de smutsiga pastellerna med grafiska mönster i grått, svart och beige för att skapa kontrast.

 

 

 

 

 

Rädd för färg? Här är några tips för nybörjare
  • Längtar du efter mer färg i ditt hem, men är osäker på var du ska börja och hur mycket du vågar? Börja på små ytor eller i ett rum du inte tillbringar så mycket tid i. Ibland behöver man bara vänja sig lite vid det nya innan det känns tryggt.
  • Är du rädd för att tröttna eller gillar att göra om ofta? Bestäm dig för om det är väggarna eller inredningen som ska ståi fokus.
  • Färgsätt ton-i-ton för en harmonisk känsla. Färger med samma kulörton kan ha olika nyanser. Nyansen utrycker relationen mellan svarthet, vithet och kulörthet av en färg. Genom att variera nyansen men behålla samma kulörton kan du fåfärgen starkare, svagare, smutsigare, klarare och så vidare.
  • I naturen råder ofta harmoni mellan färgerna. Inspireras av naturens färgskala för att skapa en levande men behaglig känsla. Tänk på hur naturens färger skiftar beroende på årstid. Inred i vårens skira färger eller med höstens mättade färgskala.

 

 

LÄS MER: Fler tips om färg och trender från Hildur Blad hittar du här