My home / Inspiration / Guider / Inglasat uterum – stor...

Inglasat uterum – stor guide till 17 modeller

Med en inglasad balkong eller altan kan man njuta av sommaren lite längre! Kolla in vår stora guide med 17 modeller och expertens bästa tips för dig som ska bygga.

AV: Fanny Wikander

Tjuvstarta våren och möt de första ljumma kvällarna i ett härligt uterum. En inglasning suddar ut gränsen mellan ute och inne och förlänger den varma säsongen. Väljer du en vinterbonad variant får du dessutom ett extra rum att vistas i året runt. Vi har valt ut ett gäng varianter, både för altan, terrass och balkong. Ta del av expertens tips och välj vad som passar dig bäst. Klara, färdiga, njut!

 

 

För altaner och terrasser

Separata fönster och dörrar:

 

1. Windoor_ST80
1.

Tillverkare: Windoor. 
Namn: ST80. 
Fakta: En isolerad vikdörr mellan hus och altan gör det möjligt att helt öppna upp mellan inne och ute. Dörren håller ovädret ute men kan lätt slås upp helt och hållet när du vill släppa in sol och värme. Aluminiumprofiler med köldbrygga och isolerglas. Du kan välja mellan flera olika utföranden.
Pris: Från 15.000 kr.

 

2. Byggmax_Feria_Altantak
2.

Tillverkare: Byggmax. 
Namn: Feria Altantak.
Fakta: Stabilt tak att sätta upp över altanen. Taket är UV-beständigt, underhållsfritt och i det närmaste okrossbart. Rännor leder bort regnvattnet och taket är transparant för att släppa in solljuset. Finns i tre olika storlekar.
Pris: Från 9.995 kr.

 

3. Byggmax_Element_Fönster
3.

Tillverkare: Byggmax.
Namn: Element.
Fakta: Med serien Element kan du skapa skydd runt din uteplats genom att kombinera ihop skjutdörr med valfria fönsterpartier. Tillverkad av omålat, impregnerat trä och klarglas.
Pris: Fönsterparti från 995 kr och skjutdörr från 1.845 kr.

 

 

 

 

Färdiga lösningar:

 
4. Halle_FritidPrimo
4.

Tillverkare: Halle. 
Namn: Fritid Primo. 
Fakta: Uterum för sommarbruk som förlänger kvällarna. Skjutpartier, kanalplasttak och limträstomme.
Pris: 28.214 kr (mått: 2000 mm x 2000 mm).

 

5. Santex_Steninge
5.

Tillverkare: Santex. 
Namn: Steninge.
Fakta: Fyrkantigt uterum med pulpettak i bandplåt, vilket är ett mycket energieffektivt takmaterial, limträstomme och isolerglas. Finns för både höst- och året runt-bruk.
Pris: 128.045 kr (mått: 3762 mm x 3440 mm).

 

6. Santex_Torekov
6.

Tillverkare: Santex.
Namn: Torekov.
Fakta: Uterum med brutna hörn och sadeltak i glas som ger mycket rymd och ljus från alla håll och kanter. Limträstomme och isolerglas. Finns i utförande för både höst- och vinterbruk.
Pris: 214.568 kr (mått: 5194 mm x 3440 mm). 

 

7. Halle_AlltidThermo
7.

Tillverkare: Halle.
Namn: Alltid Thermo. 
Fakta: Ett system som kan användas året runt tack vare välisolerade lösningar. Välj mellan skjutbara eller fasta partier tillverkade efter dina mått-specifikationer. Färgmatcha med ditt hus genom att välja bland hundratals olika färger.
Pris: 18.243 kr (mått: 2000 mm x 2000 mm).

 

8.

Tillverkare: Vitavia.
Namn: Helena.
Fakta: Ett så kallat ”väggväxthus” som kan användas som uterum och finns i tre olika storlekar. Stomme av kraftigt aluminium, polykarbonat i tak och härdat glas på sidorna. Finns i tre olika storlekar.
Pris: 26.995 kr (mått: 3340 mm x 2660 mm).

 

9. Novoroom_Vinterträdgård_Exklusiv
9.

Tillverkare: Novoroom.
Namn: Vinterträdgård Exklusiv.
Fakta: Lyxigt uterum som håller så pass hög värme att du kan vistas där året runt. Stora ljusinsläpp, energispararglas och bruten köldbrygga i skjutdörrarnas aluminiumramar.
Pris: Kontakta tillverkare för prisuppgift.

 

10. Uterum_Energi
10.

Tillverkare: Novoroom.
Namn: Uterum Energi.
Fakta: Ett uterum som inte är vinterbonat men med energispararglas i dörrar och fönster som förlänger sommarsäsongen ett bra tag. Glaset fördelar temperaturen jämnt, värmen stannar kvar och kylan stängs ute.
Pris: Kontakta tillverkare för prisuppgift.

 

11. Willabgarden_Svensksommar
11.

Tillverkare: Willab Garden.
Namn: Svensk sommar. 
Fakta: Prispressat uterum för dig som vill slippa de nästan obligatoriska dagarna på sommaren då regn och rusk sätter stopp för utevistelsen. Exaktkapad stomme, isolertak och säkerhetsglas.
Pris: Från 25.995 kr.

 

12. Willabgarden_sadeltak
12.

Tillverkare: Willab Garden.
Namn: Sadeltak.
Fakta: Ett sadeltak ger dig ett uterum med generös takhöjd och mycket rymd. Uterummet integreras fint med befintliga huset. Du kan själv välja storlek och under vilka säsonger du vill kunna använda rummet.
Pris: Från 47.450 kr.

 

 

För balkonger
 
13. Windoor_System100
13.

Tillverkare: Windoor.
Namn: System 100.
Fakta: Inglasningssystem för balkong som är gjort för att klara de tuffaste väderförhållandena. Du kan göra flera egna val, exempelvis mellan vik- eller skjutluckor, luckglas av isolerglas eller floatglas och om du vill ha med eller utan ram. Stomme av aluminium.
Pris: Mellan 7.000-10.000 kr per meter.

 

14. Hogstad_Faber
14.

Tillverkare: Hogstad Aluminium.
Namn: Faber.
Fakta: Inglasningssystem med luckor som både kan vikas in samt skjutas åt sidan. Varje lucka har tre inåtgående viklägen varav det första har barnsäker vädringsarm.
Pris: Kontakta tillverkare för prisuppgift.

 

15. Svalson_Citilä
15.

Tillverkare: Svalson AB.
Namn: Cit i Lä.
Fakta: Höj- och sänkbar inglasning/vindskydd för altan eller balkong. Tillverkad i aluminium med laminerat personsäkerhetsglas. Testat för att klara höga säkerhetskrav vad gäller vindlast, personsäkerhet och tung stöt.
Pris: Cirka 5.000-6.000 kr per löpmeter.

 

 

16.

Tillverkare: Teknova.
Namn: Skjut- och viksystem utan ram.
Fakta: System utan ramar. Du kan öppna upp balkongen helt genom att skjuta luckorna till partiets ände och där vrida dem inåt. Arkitektoniskt utformat för att passa alla typer av fastigheter.
Pris: Från 19.000 kr.

 

 

Expertens bästa tips

Jesper_SkånskaByggvarorJesper Nilsson är produktchef på Skånska Byggvaror och delar här med sig av sina bästa tips för att lyckas med ditt inglasade drömrum.

Kan jag glasa in min altan själv utan att vara proffs?
– Absolut. Vi på Skånska Byggvaror och många andra i branschen är inriktade på att våra kunder ska kunna göra det mesta själv utan större problem. Sen beror det såklart lite på vad du har tänkt dig. Ska du bygga ett helt nytt uterum från grunden, och inte använda dig av en befintlig altan, kan du behöva hjälp med att få grunden rätt.

Vad ska jag tänka på om jag bygger på en befintlig altan?
– Det är viktigt att grunden är riktigt bra gjord. Då blir det fortsatta arbetet mycket enklare. Tänk på att en inglasning innebär mycket vikt vilket du kanske inte räknade med när du en gång lät bygga altanen. Med limträstomme och glasrutor kommer man snabbt upp i flera hundra kilo. Du kan absolut använda dig av en befintlig altan men säkerställ att den klarar av vikten. Om inte är det bäst att riva upp det gamla och börja om från början.

Behöver man bygglov?
– Det beror lite på, vissa byggen kräver bara en bygganmälan. Det smartaste är ändå att utgå från att du behöver bygglov och ta kontakt med din kommun. Där kan du få klara besked om vad som gäller för just dina planer och dessutom har de ofta värdefulla tips och kan ge dig vägledning för det fortsatta bygget.

Hur ska jag tänka angående design och funktion?
– Först och främst bör du reda ut hur du vill använda ditt uterum och vad just du har för behov. Vill du maximera den varma säsongen eller ha en vinterträdgård? Vill du få plats med ett stort matbord för middagar eller räcker det med en mysig läshörna? Ofta använder våra kunder sina uterum mer än vad de tänkt från början, så ett tips är att ta i lite vad gäller storleken, samtidigt som rummet såklart bör vara i proportion till huset. 
– Vad gäller design så jobbar vi hos oss mycket med att uterummet ska passa in med huset. Vare sig du har ett funkishus eller en villa i New England-stil så välj ett uterum som passar till det. 

Miljöbild3_SkånskaByggvaror
Foto: Skånska Byggvaror

 

 

Tänk på det här om du ska glasa in din balkong
  • Bor du i lägenhet och vill glasa in din balkong ska du alltid ta hjälp av proffs. Det är många säkerhetsaspekter och regler som behöver uppfyllas och du behöver bygglov. Exakt vad som gäller skiljer sig åt och det bästa är att fråga din bostadsrättförening vad som bestämts för just ditt hus. Kanske har de en särskild modell som de vill hålla sig till för att undvika att fasaden blir till ett lapptäcke av olika lösningar.
  • Få balkonger är byggda för att glasas in och de flesta behöver någon form av förändring innan du sätter igång. För att sänka prislappen kan du gå ihop med dina grannar.
  • Kontakta Balkongföreningen, www.bf.nu, för mer information.  

 

LÄS MER: Hitta dina drömmars växthus – 12 modeller