My home / Inspiration / Guider / Inredaren: 10 smarta...

Inredaren: 10 smarta tips när du planerar köket

Planerar du att köpa ett nytt kök? Eller renovera ditt gamla? Då väntar en lång process av research, planering och val. Inredaren Anna Marklund Karlsson snabbguide gör jobbet roligare och enklare.

Av: Anna Marklund Karlsson

 

Samla inspiration

En bra början när du ska planerar att köpa ett nytt kök eller renovera ett gammalt är att leta upp bilder som tilltalar dig på nätet eller i tidningar. Koncentrera dig först på helheten och gå sedan över till detaljerna. Välj ut en eller ett par köksstilar som passar dig och välj kulörer, material och köksluckor efter det. Analysera ditt nuvarande kök och fundera över vad som fungerar bra och vad du vill ändra på. Det är alltid bra att besöka köksbutiker, utställningar och leverantörer där det finns möjlighet att klämma, känna och dra i lådor och skåp. Där kan du också jämföra olika lösningar, funktioner och material.  

LÄS MER: Kök – här är vårens trender och nyheter 2016

 

Anlita en köksinredare

Boka tid med en köksinredare hos en leverantör som du tror passar dig stilmässigt och prismässigt. Försök att få ett hum om prisnivån i ett tidigt skede för att avgöra om det är tänkbart eller inte. Ha gärna en färdig budget innan du börjar planeringen – det underlättar både för dig och inredaren. Beskriv dina behov och idéer och ta del av inredarens kunskaper vad gäller lösningar och fördelar med olika material.  

Rita i 3D

Många köksinredare erbjuder 3D-ritningar där du kan se ditt färdiga kök komplett med luckor, beslag, bänkskivor, vitvaror och belysning. Det gör att du lättare kan se helheten och olika kombinationer. Det finns även ritprogram på nätet där du själv kan laborera och rita upp ditt kök. Några av köksleverantörerna erbjuder platta paket där du både planerar, monterar och själv monterar köket – om du slår till på ett sådan bör du vara väl insatt i vad som fordras i ett kök och vilka grundregler som gäller.    

LÄS MER: Rita köket i datorn – fem planeringsverktyg att prova

 

 

Placera köket mitt i rummet och arbeta vid två köksöar. Modernt kök ”Straight” med vit slät lucka, grepplist och bänkskiva av svart granit, från HTH Kök.
Litet kök med industriell look och puderrosa detaljer. Lucka ”Grevsta” av rostfritt stål med bänkskiva av ek, köksfläkt ”Luftig”, 899 kronor, rullbord ”Grundtal”, 1295 kronor, Ikea.

 

Välj smarta material

Många drömmer om att köpa fina naturmaterial som sten och exklusiva träslag. I dag finns det alternativa material som kan likna både trä eller sten, vilket är en bra idé om budgeten är begränsad. Laminat kan likna både trä och sten, är lättskött, tåligt och ligger bra prismässigt. Även en enfärgad laminatskiva eller Sigvard Bernadottes klassiska ”Virrvarr” är helt rätt. Granitkeramik ser ut som granit, är mönstrad som sten, har en trovärdig struktur, finns i olika kulörer och är i dag trendigt att sätta både på väggen som stänkpanel och på golvet. Det finns även kakel som liknar till exempelvis marmor, ett bra budgetalternativ.  

LÄS MER: Så väljer du rätt bänkskiva

 

Jämför priser

I dag kan du köpa ett kök som uppfattas som exklusivt utan att betala en hel förmögenhet. Att jämföra priser innan du bestämmer dig är absolut nödvändigt – det lönar sig absolut att göra en grundlig research för att kunna handla smart. Satsa på en sak som du tycker är viktigast, och dra i stället ner på något annat.  

Tänk smarta köksskåp

Skåpinredningen är en viktig del, inte minst för själva känslan när du arbetar i köket. Att välja lådor och utdrag i stället för traditionella hyllplan inne i skåpen är nästan ett måste i dag. Då får du bättre översikt, och dessutom får du plats med betydligt mer prylar i skåpen. Karusellskåp i hörnen tar vara på det annars outnyttjade utrymmet, och utdrag för specerier ger en lyxigare känsla i köket.  

Återanvänd mera!

Fundera över på om det finns något som faktiskt är värt att spara från ditt gamla kök – en nyinköpt vitvara, en blandare, knoppar, beslag eller hyllplan. Mycket fint finns även att köpa på nätet om du kan tänka dig begagnat. Ett annat budgetalternativ är att köpa utställningskök – där kan du pressa priset rejält och göra ett riktigt kap. Och glöm inte bort att det kan finnas saker i ditt gamla kök som är värda att sälja.    

LÄS MER: Renovera kök med liten budget – inredarens bästa tips

 

Modernt ekkök ”Liv ek” från Vedum med fanerad lucka med grepplist och bänkskiva av laminat.

 

Fundera över vitvaror

Jämför både priser och funktioner innan du köper vitvarorna. Det finns många olika märken och prisklasser, så här finns det pengar att tjäna. Fundera över vad du egentligen behöver, och försök att inte frestas att köpa dyra funktioner som du ändå aldrig kommer att använda. Enklast är att köpa vitvarorna genom köksleverantören, eftersom de då ansvarar för både mått och transport, men observera att köksleverantörerna kan ha ett annat sortiment än vitvarubutikerna.  

Anlita en samordnare

Att anlita en samordnare kan spara tid, energi och pengar. Vissa köksinredare agerar både säljare och samordnare, och vissa leverantörer kan erbjuda professionell hjälp som tar hela ansvaret från början till slut. När ett nytt kök ska sättas innebär det ofta att många hantverkare är inblandade, vilket både kan försvåra och försena projektet. En samordnare kontrollerar att allt går rätt till och att hantverkarna blir klara i tid.  

Skriv kontrakt

Jämför de olika köksförslagen om du engagerat flera leverantörer, både prismässigt och vad som ingår innan du skriver kontrakt. Be om en grundlig genomgång av material, offerter och ritningar. Fatta de sista besluten gemensamt med köksinredaren och utnyttja dennes kunskaper. Gör upp vad som gäller med handpenning, slutbetalning och leveranstid. Förhandla om priset och låt dig inte förhastas!    

LÄS MER: 4 genvägar – så får du mer kök för pengarna